Analiza video a lui Pep Guardiola

Organizarea sedintelor tehnico-tactice

Jocul impotriva celor de la Stuttgart si finalul epic sunt deja parte a trecutului. Incepe un nou ciclu: noile provocari vin, noi trebuie sa analizam si sa pregatim armele care ne vor ajuta sa incercam sa castigam. Ca o regula invariabila, inainte de fiecare joc, Guardiola aranjeaza trei conferinte cu jucatorii lui, fiecare cate 15 minute, intotdeauna cu ajutorul imaginilor si video care de obicei nu dureaza mai mult de 7 minute. Cele trei conferinte per joc au acelasi program, aceeasi organizare.

In timpul primei intalniri, in preziua jocului, Pep vorbeste despre posesia si tranzitia pozitiva a echipei adverse. Prin video-urile pe care le vede diseca forta si pericolul oponentilor si, cel mai important, miscarile fara minge ale adversarului. El explica in detaliu solutiile defensive care trebuiesc implementate pentru a contracara. Apoi isi duce jucatorii la teren pentru un antrenament ale carui obiective “defensive” sunt testate pentru a fi la nivel optim in timpul jocului.

guardiolaBiroul lui Pep Guardiola de la FC Bayern Munchen

A doua sedinta are loc in dimineata jocului. Ea consta in o explicatie detaliata a strategiei la fazele fixe ofensive a adversarului, atat ofensiv cat si defensiv. Domenec Torrent, secundul, vorbeste despre cel putin 50 de cornere si lovituri libere, explicand eventualele scheme si detalii. In timpul jocului, el are rolul de a le spune rezervelor unde sa stea la fazele fixe. Inca o data, IMEDIAT dupa partea teoretica, echipa merge pe teren si exerseaza momentele moarte de joc: o serie de lovituri libere/faze fixe pentru a simula cum vor invinge adversarul. Inca nu se stie primul 11: in acest mod, toti jucatorii sunt implicati in aceasta activitate.

bayern-stuttgartFC Bayern – Stuttgart 2-0

In sfarsit, cu doua ore inainte de joc, in hotel, Pep, cu ultimul sau speech(in vestiar nu intra inainte de joc). Putem sa-i spunem motivational, componenta tactica este foarte mult tratata: antrenorul vorbeste, stabileste ultimele detalii ofensive ale lui Bayern si comunica 11-ele. Discursul se concentreaza pe cum vor ataca deoarece faza defensiva a fost studiata cu o zi inainte, in timp ce mingile moarte au fost analizate si testate dimineata.

roma-bayernRoma 1-7 Bayern

Speech-ul contine elemente motivationale, chiar daca nu mereu face asta. De exemplu, in returul din sferturile UCL impotriva lui Man Utd din aprilie 2014, Pep a ignorant acest al treilea speech pentru ca echipa stia deja primul 11 si astfel nu mai era nevoie de alte comentarii. In contrast, la reinceputul Bundesligii, pe 24 ianuarie, echipa a ajuns pe Borussia-Park din Gladbach cu doar o ora inainte de joc pentru ca Pep s-a concentrate enorm pe ultimul speech, aratand oamenilor lui de ce au pierdut amicalul cu Red Bull, 3-0. “Am venit aici, pot sa analizez adversarul si sa va spun cum sa jucati tactic perfect. Dar, de aici inainte, voi aveti cheia, voi sunteti responsabili. Daca voi nu jucati cu intensitate si nu alergati ca nebunii, nu vom castiga.” Bayern bate cu 2-0 jucand aproape perfect.

lahm-bayern-guardiolaPozitionarea lui Lahm – inovatie Pep Guardiola

Continutul celor trei mici lectii/sedinte sunt rezultatul unor analize facute din doua puncte de vedere: adversar si echipa lor. Xavier Sala y Martin, professor de economie la Columbia University, gaseste in Pep cheia: inovatia. Din punctul lui de vedere, Guardiola este un mare inovator. Victoriile lui vin din analiza meticuloasa a slabiciunilor adversarului pentru a stii cum sa organizeze jocul si unde sa “muste”. In ciuda faptului ca si adversarii sai il studiaza, el reuseste sa adauge mereu elemente noi in jocul propriei echipe, modelului de joc. Merge mereu inainte. E abil, reuseste sa-si mentina filosofia de joc care e bazata pe obtinerea unei superioritati in mijlocul terenului, optimizarea ofensivei in raport cu defectele adversarilor pe faza ofensiva si capacitatea cameleonica de adaptare la caracteristicilor adversarilor.

guardiola-2Un antrenor mereu pe ganduri. Un antrenor ce te pune pe ganduri…