Aspecte care m-au impresionat la Ajax Amsterdam

Aspecte care m-au impresionat la Ajax Amsterdam

Autor: CIPRIAN URICAN

Am promis ca va voi impartasi experienta extraordinara pe care am avut-o, timp de aproape o saptamina, la Academia Ajax Amsterdam. Dupa spusele specialistilor italieni si spanioli, cea mai performanta Academie din lume, din prisma cresterii, dezvoltarii si lansarii in fotbalul de “high-level” a tinerilor fotbalisti.

2013-12-07 Ajax-NAC 4-0 Arena Amsterdam

Asadar, nu neaparat intr-o ordine, iata impresiile mele:

  1. In Amsterdam, indiferent de virsta sau ocupatie, toata lumea vorbeste engleza! Cu atit mai mult la Ajax, unde cursurile, prezentarile de marketing sau comunicarea cu strainii se face in aceasta limba. De aceea, stapinirea unei limbi de circulatie europeana pentru antrenorii romani a devenit o necesitate stringenta daca vrei sa-ti depasesti conditia!
  2. Acum am inteles ca fotbalul a devenit o industrie in adevaratul sens al cuvintului. Pentru a te  afirma ca societate, sportiva in cazul nostru, trebuie sa stii sa te vinzi, sa stii sa atragi venituri din activitati conexe. Ajax are sute de angajati care trebuie platiti, nu-i asa? Magazinele clubului, restaurantul acestuia, activitatile de marketing derulate in interiorul stadionului in zilele cind echipele clubului, de la cea mai mica pina la cea condusa de Frank de Boer au jocuri oficiale, biletele vindute, vinzarile de jucatori si, nu in ultimul rind, sponsorii, dintre care cei mai importanti sint “Adidas” si “Aegon”, produc venituri de peste 100 de milioane de euro!
  3. Jucatorii olandezi, indiferent de virsta, nu sint mai talentati– uimitori – fenomenali- fantastici decit jucatorii romani (dimpotriva!). Ei sint mult mai eficienti si devin mai valorosi (majoritatea) decit ai nostri datorita:

    – calitatii si programarii optime a procesului de instruire pe termen scurt, mediu si lung

    – structurii si ordinii clubului

    – responsabilitatii, disciplinei si seriozitatii din cadrul antrenamentelor si jocurilor

  4. Parintii isi aduc copiii la antrenamente si ii asteapta in restaurantul clubului. Uneori, la antrenamente, si totdeauna la jocurile oficiale sau amicale, stau in tribuna. Insa niciodata nu auzi reprosuri, injuraturi, strigate catre proprii copii sau catre adversari. La fel, nici catre arbitri sau antrenori. Exista un respect total intre toti factorii care concura la spectacolul sportiv.Sa nu credeti ca acolo parintii nu au ceva de comentat, ca peste tot. Dar nu au voie sa o faca decit in sedintele organizate (foarte des) de antrenorii grupelor respective sau de responsabilii pe diferite categorii de virsta. Acolo li se explica fiecare decizie luata, care este evolutia copilului, ce este de facut pentru a deveni, zi de zi, tot mai bun.
  5. Sedintele de antrenament tin rareori mai mult de 70-80 de minute. Ele sint intrerupte de circa 4-5 ori de catre antrenori (de obicei sint 2 sau 3) care explica ce trebuie executat, cum s-a executat pina atunci, unde sint greselile, care sint aspectele pozitive si cum ar trebuie sa se deruleze in continuare exercitiul. Fara sa ridice tonul si fara sa se adreseze concret cuiva anume. Se vorbeste la general, niciodata nu se tipa la copii. Se procedeaza astfel pentru a le crea o personalitate puternica fotbalistilor.
  6. L-am intrebat pe Ed van Schaick, directorul cu relatiile internationale al clubului Ajax Amsterdam, cum procedeaza cu jucatorii indisciplinati care nu se incadreaza in programul echipei. Raspuns: prima oara se poarta discutii individuale in care li se explica comportamentul gresit. Pasul doi, daca lucrurile nu revin pe fagasul normal, se poarta discutii in prezenta parintilor. In cele din urma, daca toate acestea nu aduc o schimbare majora in comportamentul copilului, se renunta la el. Motivul: acesta nu poate sa faca performanta la cel mai inalt nivel. Acest proces se intinde pe durata a maximum 1 an de zile.
  7. La Ajax, copiii veniti din alte parti nu stau impreuna in internat, in cantonament sau in aceeasi clasa la scoala. Ed van Schaick explica ca au renuntat la acest concept in urma cu 5 ani, cind si-au dat seama ca nu ajuta la formarea naturala a caracterului si personalitatii tinerilor. Copiii sositi din strainatate sau de la alte cluburi, locuiesc la diferite familii din Amsterdam tocmai pentru a socializa, a comunica, a impartasi sentimente si bucurii ca in propria familie.
  8. Aproape toti antrenorii Ajaxului sint fosti jucatori ai acestui club. Frank si Ronald de Boer, Jaap Stam, Bosman sau Ogararu inteleg ca trecutul incarcat cu succese, susccese la care au contribuit si ei, ii responsabilizeaza enorm in misiunea lor de modelare a tinerelor talente. Toti sint imbracati la fel, lucreaza dupa aceleasi principii, sint atenti la fiecare miscare a copiilor, corecteaza, lauda si incurajeaza. Apoi se string si analizeaza alaturi de responsabilii clubului intreaga activitate a saptaminii.
  9. NU rezultatele sint importante pentru Academia de fotbal Ajax. Antrenorii nu sint evaluati in functie de acest criteriu, ci de citi si cum sint de pregatiti copii pentru a trece la un nivel de virsta mai mare. Nu-i intereseaza ce Academie este desemnata cea mai buna din Olanda. Pentru ca ei au o cu totul alta filozofie: sa formeze jucatori valorosi pe care sa-i vinda marilor echipe din Europa! Si conform propriilor statistici reusesc: 80-85% din jucatorii care ies din Academie la 19 ani, ajung la echipe din prima liga. In Olanda sau peste hotare.