In cautarea talentului (pierdut!) (2)

In cautarea talentului (pierdut!) (2)

Lectiile ALLEN@TORE.net

Massimo Lucchesi

  • 3. Pronuntata tendinta a tehnicienilor din acest sector de a-si asuma rolul de “antrenor” (cel care gestioneaza si antreneaza grupul, echipa), in locul celui de “instructor” (cei care dezvolta abilitatile individuale)!
  • 4. Cunoasterea in profunzime a aspectelor de tactica colectiva, in detrimentul aprofundarii unei metode eficiente de dezvoltare a abilitatilor individuale! (exact ce remarca dl. Cornel Jurca intr-o dicutie pe care am purtat-o recent cu privire la fotbalul juvenil!; nota.trad.)

In urma numeroaselor conferinte la care am participat, atit ca lector cit si ca invitat, mi-am notat lipsa clara de idei a antrenorilor, care, cu rare exceptii, nu cunosc cum sa imbunateasca gesturile tehnice ale jucatorilor.

In Italia (si in Romania!; nota trad.) e mult mai simplu sa lucrezi interactiunile tactice care sustin un anume sistem de joc decit sa aprofundezi competentele tehnice care stau, de fapt, la baza jocului!

“Pacatul” major al antrenorilor este acela de a gindi ca isi pot atinge obiectivele lucrind cu toti jucatorii impreuna.

Pentru a reusi sa cultivam talentul este obligatoriu sa facem un pas inapoi, sa ne intoarcem la invatarea si consolidarea competentelor care stau la baza gesturilor tehnice, cum ar fi preluarea, driblingul, pasa, sutul la poarta, etc.!

Odata identificate competentele care trebuie lucrate, ne oprim asupra metodei prin care le implementam. Exercitii analitice si sintetice sau doar de situatie?

Multi afirma ca in trecut abilitatea tehnica a aparut nu in urma exercitiilor analitice, ci exclusiv in urma jocului. Altii, in schimb, sustin ca abilitatile tehnice apar in urma unui proces de instruire adecvat.

Ambele opinii prezinta avantaje si dezavantaje, ramine la latitudinea fiecarui antrenor sa aleaga calea.

Parcursul didactic pe care vi-l propun este “dominarea mingii”, prima oara in forma statica, apoi dinamic, prin schimbari de directie si sens.

Invatarea acestor gesture tehnice, combinata cu diferite fente de corp, au scopul de a furniza individului un bagaj tehnic bogat pe care sa-l poata utiliza in duelurile 1 V 1.

Un “dictionar al gesturilor tehnice” amplu si eficace, care da posibilitatea jucatorului de a utiliza cel mai bun raspuns, pe terenul de joc, in fata situatiilor care survin.