Cercetarea talentului

Cercetarea talentului

Cum să detectăm talentul în fotbal?

 

Cerinţele cercetării:

– Jucătorul poate să paseze?

– Să primească mingea?

– Să alerge?

Jucătorul are o atitudine bună?

Puncte în plus:

– Jucătorul are un fizic acceptabil?

– Are echilibru?

– Are vedere bună?

Caracteristici excepţionale:

– Jucătorul poate să câştige într-o partidă unu la unu?

– Să înscrie goluri?

– Să creeze situaţii de gol pentru ceilalţi?

1. Cercetarea acestor talente:

Formarea talentelor tinere de fotbal, în echipele de juniori, seniori sau în cluburile cele mai importante ale unor ţări trebuie să fie considerată una din cele mai importante preocupări în fotbalul zilelor noastre. Costurile financiare ale acestor programe trebuiesc contrabalansate cu costurile transferului unor jucători de elită. Pentru multe ţări şi cluburi sărace, sau mai puţin influente, dezvoltarea talentelor proprii este singura cale realistă.

Talentul nu apare deodată! El trebuie descoperit şi după aceea dezvoltat. Trebuie să ţinem minte că: „nimic nu se întâmplă până ce, o minge nu se rostogoleşte!

Îndată ce infrastructura clubului sau a ţării este pusă la punct, cercetătorii numiţi asistă la partide competitive ca să observe performanţele jucătorilor respectivi. Deşi un reprezentant al unui club poate asista la o schimbare a mandatării lor misiunea lui poate fi să urmărească un jucător recomandat. Nu este de neconceput ca reprezentatul să părăsească partida cu un alt nume de jucător în minte. Jucătorul ales acum, trebuie urmărit de mai multe ori ca să se constate că performanţa sa nu a fost temporară, întâmplătoare!

Este recomandat ca cercetătorul să urmărească jucătorul în cauză de patru ori în diferite situaţii, jucând acasă sau în deplasare. După aceasta, se poate face o apreciere mai exactă asupra calităţilor jucătorului. Dacă după această procedură sunteţi convinşi de meritele jucătorului, contactaţi „cercetătorul şef” al clubului pentru o opinie finală!

Este foarte important ca jucătorul să corespundă tipului pe care clubul vrea să-l dezvolte.

Un exemplu bun pentru acesta este faptul că echipele importante îşi dezvoltă membrii competenţi, nu numai fizic şi din punct de vedere tehnic. Cercetătorii sunt de asemenea obligaţi să caute jucători cu aceste calităţi şi să-şi recunoască capacitatea de a produce ceva special într-o partidă, adică „arta scoaterii spectatorilor de la locurile lor!”

Acestea sunt ideile orientative generale, dar care sunt calităţile jucătorilor de elită şi ce să caute cercetătorul de talente?

2. Formularul de evaluare

Un formular de evaluare ar trebui să includă trei arii diferite: din punct de vedere al atitudinii jucătorului, tehnica şi fizicul. La prima vedere nu se pot da răspunsuri la această întrebare. Este mult mai uşor să lucrezi cu un jucător tânăr şi să-l urmăreşti săptămânal. În acest fel se dezvoltă o imagine clară despre cele trei arii amintite mai sus. Din păcate „cercetătorii de talent” nu au această posibilitate la prima vedere a jucătorului. Obiectivul lor cel mai important era să observe talentul, să raporteze despre acest talent, şi dacă este posibil, să-l pună în faţa antrenorului clubului în cauză, care îşi va începe sarcina dificilă de a evalua capacităţile băiatului în faţa celorlalţi jucători de aceaşi vârstă, iar în final , să decidă care dintre ei are un viitor la club!

 

Va continua