E momentul schimbarii

E momentul schimbarii

Deși foarte mulți consideră că activitatea de la centrele de copii și juniori este una facilă, fiind mult mai ușor de lucrat cu copiii decât cu seniorii, totuși, realitatea este cu totul alta. Când facem această afirmație avem în vedere numeroasele particularități de vârstă de care antrenorii trebuie să țină seama, din momentul intrării copiilor în centru și până la terminarea junioratului. Cu cât această perioadă, de activare în cadrul centrului de copii și juniori, este mai mare, cu atât etapele pe care le parcurge un sportiv sunt mai numeroase, fazele de creștere și transformare mai multe, astfel că particularitățile specifice anumitor etape de viață se impun a fi cunoscute și luate în seamă. Și atunci, când avem în vedere vârsta destul de scăzută de la care copiii încep să practice fotbalul, undeva în jurul a 5-6 ani și, prin urmare, numeroasele etape de instruire pe care urmează să le parcurgă în cadrul centrului, se nasc firesc următoarele întrebări menite să ne arate maniera în care ar trebui organizat un centru de copii și juniori:

–        Un antrenor ar trebui să antreneze o grupă din momentul formării ei până la terminarea junioratului?

–        O grupă ar trebui antrenată de câte un antrenor specializat pe categorii de vârstă?

Concepția actuală, de organizare și pregătire, la nivelul centrelor de copii și juniori, a cluburilor sau asociațiilor sportive prezintă structurarea echipelor pe grupe de vârstă la care activează cel puțin un antrenor. Remarca ce se cuvine a fi făcută este că la aproape toate centrele, cluburile sau asociațiile de fotbal, antrenorii pregătesc câte o grupă de vârstă (pe nivel de unu sau doi ani) din momentul formării grupei respective (6-7 ani) și până la terminarea junioratului (U19).

Aceasta este o concepție perimată și asta pentru că în procesul de instruire este imperios necesar să se țină seama de particularitățile de creștere și dezvoltare pentru fiecare grupă de vârstă și, implicit, procesul de instruire trebuie adaptat acestor particularități.