Importanța antrenamentului individual pentru perfecționarea abilităților tehnice

Se știe că nu se poate construi o echipă convingătoare și câștigătoare fără jucători inteligenți și extrem de înzestrați din punct de vedere tehnic. De la faza de inițiere a copiilor și până la echipele de seniori, antrenamentele trebuie să fie centrate pe măiestrie tehnică.

Însă doar timpul alocat antrenamentelor colective nu este îndeajuns de a ajunge la această măiestrie. De aceea, fiecare antrenor, în programul săptămânal pe care îl alcătuiește pentru echipa sa, trebuie să planifice antrenamente de individualizare, axate pe dezvoltarea și perfecționarea diferitelor elemente de tactică individuală sau tehnică aplicată.

Este fundamental ca antrenorii să cunoască foarte bine caracteristicile jucătorilor pe care îi conduc pentru a știi ce trebuie să lucreze în aceste antrenamente individualizate.

În antrenamentul individual atenția trebuie îndreptată spre corectarea, consolidarea și perfecționarea diferitelor aspecte fizico-tehnico-tactice.

Individualizarea în pregătire impune ca antrenorul să planifice programe individuale pentru fiecare jucator, în funcție de calitățile proprii ale acestuia.

Adică, antrenorii trebuie să conștientizeze că performanțele individuale se raportează la vârsta cronologică si biologică, la structura anatomică, dar și la durata și calitatea pregătirii anterioare.

 Analiza tehnicienilor trebuie să fie extrem de minuțioasă și să se îndrepte asupra principalelor aspecte cu care jucătorul se confrunta în joc, atât în faza ofensivă, cât și în cea defensivă.

Așadar, să vedem care ar fi aspectele necesare jucătorului, asupra cărora trebuie insistat în antrenamentele de individualizare, pentru a-i dezvolta prestația atât în faza de posesie, cât și în cea de non-posesie.

TACTICA INDIVIDUALĂ SAU TEHNICA APLICATĂ

Studiind diferite partide ale echipelor de top, putem analiza care este comportamentul jucătorului în momentele precedente intrării în posesie, dar și în cele imediat următoare intrării în posesie.

În FAZA OFENSIVĂ dezvoltăm exerciții pentru orientare și demarcare, apoi pentru preluare și control orientat, și în cele din urmă pentru celelalte abilitați tehnice: protejarea mingii, conducere, dribling, pasă și șut la poartă.

In FAZA DEFENSIVĂ lucrăm poziția în teren și marcajul strict, apoi intercepția și marcajul anticipativ, iar în ultima faza duelul 1 V 1 (contrastul).

Dezvoltarea componentelor tehnico-tactice ale jucătorului de fotbal

Pentru a reuși să dezvoltăm corect abilitățile tehnice individuale ale jucătorilor trebuie să avem clar în minte care sânt solicitarile de ordin fizic cerute în timpul jocului.

Activitățile motorii pe care jucătorul le face în timpul jocului sânt:

 1. Stă
 2. Merge
 3. Aleargă în diferite tempouri
 4. Aleargă cu spatele, în lateral
 5. Sprintează liniar sau cu schimbări de sens și direcție
 6. Întoarceri, rotiri
 7. Sare
 8. Intră în contact cu adversarul

 

Corelate cu acestea, în momentul în care jucătorul intră în contact cu mingea, poate aplica pe teren o serie de gesturi tehnice tipice:

Ø Oprirea sau preluarea mingii

Ø Pas sau șut la poartă

Ø Lovitura de cap

Ø Duel sau tackling

Ø Aruncarea de la margine (lansare)

A reuși să combine rapid cât mai multe acte motorii,  înseamnă ca jucătorul  să domine mingea, cel mai important aspect în jocul de fotbal.

Exemple pentru jucatorul cu mingea:

 • Conducerea mingii (dribling) se compune din lovirea mingii succesivă, din mers și alergare, cu scopul de a câștiga spațiu sau a elimina un adversar.
 • Protejarea mingii se dezvoltă prin mai multe autopase care au scopul de a împiedica adversarul să intre în posesia mingii

Exemple pentru jucătorul fără minge:

 • 1 V 1 ofensiv – demarcare
 • 1 V 1 defensiv – marcaj, poziția în teren

Pentru însușirea aspectelor fundamentale de către jucător, înțeleasă nu numai prin efectuarea corectă a gesturilor motorii, ci și prin capacitatea de a se adapta la diferitele contexte ale jocului, devine esențială abordarea didactică a antrenamentelor de individualizare având ca bază dezvoltarea tehnicii în regim de coordonare.

EXERCIȚII PENTRU DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR TEHNICE

Dribling

Pasa

 

 

Conducere

 

 

Preluare

 

 

Circuit multi-task

Numărul stațiilor: 5
Jucători/ stație: 4
Durata lucrului/ stație: 6min.
Durata pauzelor: 2min.
Durata totală a lucrului: 30min.
Durata totală a pauzelor: 10min.
Descrierea exercițiilor/ stație:

Ø stația 1: conducerea mingii printre 12 jaloane, așezate la 3m distanță între ele
Ø stația 2: conducerea mingii (15m), frânare, întoarcere, transmitere la partener și revenire la locul de plecare
Ø stația 3: transmiteri – pase în 2 fără preluare (cu latul, cu ambele picioare)
Ø stația 4: preluare – transmitere la distanță 20-25m, de pe loc, cu șiretul interior
Ø statia 5: transmiteri – pase în 2 cu capul peste plasa

 

Demarcare

Suprafața: 8 x 8m
Nr.jucători: 4
Materiale: conuri, mingi
Descriere:

 • 3 jucatori galbeni sunt postați pe 3 colturi ale careului
 • Jucătorul roșu trebuie să recupereze mingea
 • Colțul opus celui în care se află posesorul mingii trebuie să ramână permanent liber pentru a putea oferi acestuia două soluții de pasare
 • După transmiterea mingii unui coechipier, colegii trebuie să se demarce în alt colț pentru a putea din nou oferi posesorului două oportunități
 • După o perioada de timp stabilită de antrenor sau dacă roșu recuperează mingea, se schimbă jucătorul din centru

 

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.