Invatarea si perfectionarea abilitatilor individuale la copii si juniori (1)

Invatarea si perfectionarea abilitatilor individuale la copii si juniori (1)

LECTIILE  ALLEN@TORE.net

Massimo Lucchesi

   O discutie fata in fata cu Cesare Prandelli si Gabriele Pin, doi antrenori, maestri in fotbal

Mister Prandelli, care este sarcina antrenorului care lucreaza in sectorul copiilor si juniorilor?

Cred ca prima cerinta a antrenorilor de copii este stabilirea obiectivelor care trebuie atinse si modalitatea prin care care se ajunge la ele. In sectorul juvenil, antrenorul trebuie sa creasca jucatori, sa-i inarmeze cu cunostinte specifice, sa le predea bazele fundamentale ale jocului.

Tu ai antrenat copii si juniori, la Atalanta, formind, lansind si valorificind o sumedenie de jucatori. Care este secretul acestor rezultate?

Motivele sint diverse. Cind antrenam copii la Atalanta, clubul acorda o foarte mare atentie acestui sector. Eram un grup de incredere, toti tehnicienii aveam o filozofie de lucru comuna. Un alt factor a fost faptul ca puteam lucra autonom, fara interferente de nici un fel si de la nici un nivel. Toti antrenorii sectorului eram foarte uniti, zilnic ne consultam in toate aspectele care putea duce la gasirea si imbunatatirea solutiilor unei probleme.

In ce mod reuseati sa formati  si sa dezvoltati jucatorii?

Inainte de toate este importanta determinarea caracteristicilor individuale ale fiecaruia. Punctele forte si cele slabe, precum si evaluarea in perspectiva a copilului. Trebuie intuit rolul pe care acesta il va avea in echipa.

Odata stabilit acest rol, ce urmeaza?

Asa cum am spus mai inainte, se pleaca de la bazele fundamentale si cunostinte. Sarcina antrenorului de copii este de a dezvolta cunostintele si calitatile individuale ale fiecarui jucator pentru ca, in momentul in care ajunge la prima echipa, sa stie sa interpreteze sistemul de joc si rolul care-i revine in cadrul acestuia. Iata deci, cit este de important pentru junior si cultura sa fotbalistica, sa experimenteze cit mai multe roluri in cit mai multe sisteme de joc. Perfectionarea caracteristicilor se obtine, in opinia mea, prin capacitatea de interpretare a mai multor roluri, lucrind nu numai pe calitati ci si pentru imbunatatirea defectelor. Daca un jucator insuseste baze tehnice de o anumita valoare, iar antrenorul reuseste sa-i completeze bagajul de cunostinte si experiente in teren, este posibil sa arda etapele de formare mult mai repede. Nu numai din punct de vedere fizic, tehnic sau tactic, ci mai degraba mental, prin trecerea la profesionisti obinuindu-l cu gestionarea emotiilor si a presiunii!

EXERCITII

1. Exercitiu de tehnica in miscare pentru pasa / 1 > 1

Materiale:
–         2 careuri, A si B
–         5 jucatori in fiecare careu
–         6 conuri
–         2 mingi

Reguli:
–         exercitiul incepe intotdeauna de la un jucator din coltul careului care paseaza cu latul piciorului pentru jucatorul din mijloc
–         acesta ii returneaza dintr-o atingere
–         acum, in functie de indicatiile antrenorului, jucatorul care a reprimit mingea paseaza unui alt coleg dintr-un colt sau intra intr-un duel 1 v 1 cu jucatorul din centru
–         deplasarile se fac ca in figura

Obiective:
–         pasa scurta
–         dribling
–         un-doi
–         pozitionare defensiva in duelul 1 v 1