Jocul in zona (2)

Jocul in zona (2)

Continuarea in materialul Jocul in zona

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE ALE JOCULUI IN ZONA

Fiecare sistem defensiv suporta, cum este normal, o serie de avantaje si dezavantaje prin folosirea lui. In ceea ce priveste dezavantajele, este foarte importanta capacitatea antrenorului si a echipei in limitarea acestora.

In principiu, antrenorii aleg sa joace in zona tinind cont de caracteristicile jucatorilor proprii, de filozofia lor asupra jocului, de tendintele moderne ale echipelor de top europene, de calitatea adversarului. De exemplu, daca adversarul poseda jucatori abili in dribling, acestia vor fi mult mai usor anihilati prin presiune, dublaj si acoperire.

Avantaje

1. Fiind un sistem bazat pe colaborare intre elemente, jucatorii sint mai increzatori in fortele proprii.

2. De aici trecem automat la o aproximativ egala distributie a efortului/jucator.

3. Deplasarea si marcajul se face in functie de pozitia mingii.

4. Distantele dintre compartimente fiind mici, este mult mai usoara declansarea presingului, in special al celui ofensiv (avansat) si ultraofensiv, mingea fiind recuperata in treimea adversa, in citeva secunde se poate ajunge la finalizare.

5. Dispunerea jucatorilor pe teren este optima, distantele fiind scurte, acoperindu-se bine spatiile in faza defensiva si oferind multiple posibilitati de sustinere a jucatorului cu mingea,deci o posesie mai buna in faza ofensiva.

Dezavantaje

1. Restringind spatiul pe „zona de forta” este posibil ca, printr-o schimbare precisa si rapida a directiei de joc,a adversarului, sa fim surprinsi.

2. Neexistind „libero”, aparatorii sint expusi des duelurilor 1^1 cu atacantii adversi in special in zona fundasilor centrali.

3. In unele momente exista spatiu prea mare intre linia fundasilor si propriul portar.

4. Dificultate in schimbarea si preluarea marcajului cind adversarul trece dintr-o zona in alta. Comunicarea verbala este extrem de importanta in preluarea marcajului precum, la fel de importanta, este asumarea unei pozitii optime pentru a intervenii eficace.

Continuarea in materialul Jocul in zona (3)

Prof. Ciprian Urican