Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (5)

Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (5)

Lectiile ALLEN@TORE.net

Massimo Lucchesi

Continuarea materialelor: Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (1), Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (2)Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (3) si Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (4)

Constructia prin pase scurte – medii

In cazul in care adversarii se repliaza rapid (sau cind actiunea incepe printr-o repunere) prioritatea echipei devine aceea de a dezvolta manevre de pase si demarcari, cu scopul de a depasi opozitia compartimentului median al acestora.

Anterior, analizind figura 1, am vazut ca in ipoteza in care adversarii se retrag rapid, numarul 5 poate pasa in lateral lui 2, deschizind asfel jocul.

Optiunile de dezvoltare a jocului, cu numarul 2 avind posesia, depind de dislocarea tridentului compus din 7, 9 si 11.

De fapt, in momentul in care 2 primeste pasa de “deschidere” de la 5, numarul 7 efectueaza tranzitia pozitiva urcind si demarcindu-se in lateral pentru a largi frontul de atac (aceasta miscare favorizeaza pasa lui 2 pentru 9 – optiunea 2a din figura 13) iar 2  are solutiile de a-i pasa vertical lui 9 sau in interior lui 4.

Concomitent cu miscarea lui 7, mijlocasul central 8 se pozitioneaza astfel incit sa poata receptiona o eventuala pasa inapoi a lui 9, urcind usor si eliberind asfel zona pentru 4, care poate primi pasa lui 2 (optiunea 2b – figura 13).

Fie ca mingea ajunge in posesia lui 4, fie la 8, prioritatea este de a juca in continuare in zona slaba (moarta) pentru 10 sau 3, care sint pregatiti pentru a o receptiona (figura 14 si 15).

In figura 14, numarul 8, dupa ce a primit de la 9, are posibilitatea sa deschida jocul catre 10 si 3 care trebuie sa fie pregatiti.

In figura 15, aceleasi optiuni de joc stau la dispozitia numarului 4, dupa ce acesta primeste pasa de la 2. Evident, daca 4 este blocat de un adversar, are posibilitatea de a juca inapoi cu fundasul central 6 sau chiar cu portarul.