Scoutingul la Ajax (2)

Scoutingul la Ajax (2)

Autor: CIPRIAN URICAN

Pentru clubul olandez Ajax Amsterdam, scoutingul este una din cele mai importante arii de activitate. Activitatea de selectie, atit interna cit si externa, este una extrem de laborioasa, care se desfasoara dupa niste principii clare, care nu sint incalcate niciodata.

Departamentul de scouting intern cuprinde 50 de specialisti, toti avind contracte cu clubul, care urmaresc intreg fondul de jucatori existent, pe o raza de 60km de Amsterdam. Ei lucreaza in grupe de 3 atunci cind cauta jucatori, dupa care fiecare isi intocmeste raportul personal si-l trimit la Ajax.

Dupa acest raport preliminar asupra unui jucator, o a doua grupa de 3 scouteri este trimisa sa urmareasca jucatorul respectiv. Daca si acest raport este favorabil, un specialist din cadrul clubului Ajax pleaca pentru vizionarea finala a copilului, la clubul acestuia.

In cazul in care impresia este una favorabila, jucatorul este chemat la un trial care se desfasoara la Academie, compus din doua antrenamente si un joc. Daca reuseste sa se impuna, conducerea lancierilor initiaza perfectarea transferului cu clubul de unde provine jucatorul.

Modalitatea este una simpla, Federatia olandeza a impus un prêt standard la transferurile copiilor si juniorilor. Clubul care cumpara trebuie sa plateasca suma de 13.000 Euro pentru fiecare an de contract al jucatorului, clubului care il cedeaza. De exemplu, daca copilul a fost legitimat timp de 3 ani, suma de transfer este de 39.000 Euro.

In ceea ce priveste transferurile jucatorilor straini, suma este de 90.000 pentru fiecare an de contract al acestora. Ajax are numerosi scouteri care urmaresc tinerii din strainatate, insa ei cauta doar jucatori pe anumite pozitii, care sa aiba multa competitie jucata.

In general, Ajaxul se axeaza pe transferul jucatorilor de pina la 13 ani, ei spunind ca de la aceasta virsta in sus este greu sa-i mai instruiesti in stilul Ajax.

La U 19 se organizeaza in fiecare an o competitie la care, alaturi de lancieri, mai participa inca 29 de echipe. De obicei, ea este cistigata de catre Ajax. Daca insa nu se intimpla acest lucru, inseamna ca departamentul scouting a inregistrat un esec in anul respectiv.

Selectia propriu zisa este facuta conform acronimului TIPS, adica jucatorii sint evaluati in functie de:

T = tehnica

I = inteligenta

P = personalitate

S = viteza (speed)

Pentru a proteja fotbalul din tara lor, Federatia batava  a impus obligativitatea unui salariu de minim 500.000 de euro care sa fie acordat jucatorilor straini transferati de echipele olandeze. Asta inseamna ca jucatorul respectiv trebuie sa fie extrem de bun pentru a fi adus in Olanda.