Autor: CIPRIAN URICAN
Calitatea procesului de instruire sau rezultatele? Trebuie sa va alegeti drumul!
La multi ani tuturor prietenilor coaches-ahead.ro!
Anul viitor simt ca ni se vor alatura multi prieteni, ca vom dezbate multe subiecte interesante, ca ne vom dezvolta exponential! Vom face fotbalul, antrenorii si jucatorii nostri mai buni! Impreuna, vom fi toti mai buni!
Ultimul subiect al acestui an mi-a venit citind ultimul material aparut aici, “Nevoia de schimbare in gindire”, al profesorului Andrade Bichescu. Ideea de baza era ca trebuie sa punem pe primul plan instruirea, nu rezultatele! Oricum aseara s-a dezbatut mult pe site tema respectiva. Putem continua si zilele viitoare, intre serbarile Noului An!
Eu am sa va povestesc concret episodul petrecut la Amsterdam, referitoare la aceasta dilema.
In una din lectiile pe care ni le-a predat la Ajax directorul Ed Van Schaick, ne spunea ca Ajax Amsterdam nu mai fusese de mult declarata de catre Federatia Olandeza de Fotbal, cea mai buna Academie din Tara Lalelelor.
“Iar daca ma intrebati pe mine care a fost desemnata anul trecut Academia cu cele mai bune rezultate din Olanda, va raspund ca habar nu am! Si, de fapt, nici nu ma intereseaza! Nu rezultatele sint importante pentru Academia Ajax!”, ne spunea Ed.
Important este ca “lancierii”, la sfirsitul fiecarui ciclu de virsta, lanseaza in fotbalul mare 80-85% din juniori! Va inchipuiti? 80-85%! Unii ramin la echipa mare, altii sint vinduti celorlalte echipe din prima liga olandeza, altii, poate, vinduti “afara”!
Ginditi-va, la noi se presupune ca daca un club reuseste sa vinda 1-2 jucatori din propria pepiniera, si-a recuperat toti banii investiti in sectorul juvenil! Investiti in tot clubul, daca este unul de Liga 2-3! La ei, 2-3 tineri fotbalisti dintr-o grupa nu reusesc sa debuteze in primul esalon al seniorilor! Si atunci ce vorbim?
La Ajax se monitorizeaza zi de zi evolutia fiecarui copil. Se fac prognoze cit de repede poate acesta trece la o grupa superioara de virsta. Se lucreaza planificat asupra urmatoarelor 7 aspecte:
- Maiestria tehnica individuala
- Pasa si controlul orientat (nu preluarea pe loc!)
- Lovitura cu capul
- Finalizarea
- Jocuri pozitionale
- Relatia 1 V 1, pina la 11 V 11
- Actiuni joc 2 V 1; 3 V 2; 4 V 3; etc., cu portari
Aceste 7 aspecte se lucreaza timp de doua saptamini (la grupele U8 – U12 ani), apoi se reiau insistindu-se pe cele care nu s-au invatat.
La U13 – U16 se lucreaza 6 saptamini (2-atac; 2-aparare; 2-tranzitie), apoi ciclul se reia!
Daca vrem sa invatam de la cei mai buni, trebuie sa copiem de la cei mai buni!
Eu am raspuns la intrebarea din titlu! E rindul vostru!
LA MULTI ANI! HAPPY NEW YEAR! BUON ANNO!
FELIZ ANO NUEVO! GLUCKLICHES NEUES JAHR!
СРЕЋНА НОВА ГОДИНА!