Secrete din trecutul lui Mourinho (2)

Secrete din trecutul lui Mourinho (2)

Continuare a materialului Secrete din trecutul lui Mourinho

Jose Mario Santos Mourinho Felix s-a nascut la Setubal, pe 23 Ianuarie 1963. Conform spuselor unchiului sau, Maria Jose Ulke – unul din putinii membri ai clanului Mourinho dispusi sa vorbeasca de antrenorul Realului – Felix a fost doar jumatate din ecuatie, cealalta jumatate fiind mama sa, Maria Julia. Felix era fiul unui bucatar de vas, iar Maria Julia facea parte din aristocratia portugheza din Setubal, orasul in care Mourinho a copilarit. Crescuta fiind de unchiul ei, Mario Ledo, un bogatas apropiat fostului dictator Antonio de Oliveira Salazar, era tot timpul inconjurata de slujitori si intrigi politice. Se pare ca de la ea i-a parvenit  viitorului antrenor dorinta de a realiza lucruri marete.

Mourinho refuza sa discute de aceasta perioada a vietii sale sau despre influenta mamei sale:Cred ca dintotdeauna am fost competitiv. Nu mi se trage dintr-o parte anume a familiei„. De altfel, vizitind-o pe mama sa, el a dat jos de pe pereti toate fotografiile familiei pentru a se asigura ca nu vor fi niciodata publicate. Mou si-a iubit foarte mult sora, Teresa, crescind impreuna, acompaniind-o la lectiile de calarie sau inot. Din nefericire, in 1996 aceasta a murit din cauza unor complicatii aparute in legatura cu diabetul de care suferea. Jose a suferit mult. Insa, peste numai o luna, sotia sa, Tina, dadea nastere primului lor copil, Matilde. Mourinho admite ca familia este in centrul lumii sale ( el si Tina sint casatoriti de peste 20 de ani, iar intre timp a aparut si cel de-al doilea copil, Jose) iar acest lucru provoaca un angajament identic catre fotbal. Acest lucru il asteapta si de la jucatorii sai „Nu imi trebuie un jucator care nu este total implicat in metodologia mea”.

Se spunea ca Mourinho prefera jucatorii cuminti, cu bun simt, fara mare personalitate, afirmatie negata de acesta: Nu este adevarat. Gullit a fost un jucator de necrezut, un jucator creativ, de atac si, in acelasi timp, extrem de puternic fizic si mental”. In plus, ca si antrenor, Gullit avea aceleasi criterii de selectie in privinta jucatorilor: sa fie determinati sa invinga, sa li se vada asta prin ochi Da, aceasta este si filozofia mea. Motivatia este cel mai important aspect. Unii dintre ei vor, dar nu pot, altii pot, dar nu vor. Noi vrem jucatori care pot si vor. Intr-un cuvint, sa ajung al doilea nu e optiune pentru mine”.

La Chelsea a demonstrat ca aceste cuvinte au acoperire. Povesteste: „I-am spus lui Adrian Mutu, esti deja un baiat bogat, ai cistigat o gramada de bani, inca ai un contract mare. Asa ca nici o problema cu banii in viitor, nici o problema cu prestigiul in tara ta natala. Cind te vei intoarce in Romania, vei fi un rege. Dar in cinci ani, dupa ce te lasi de fotbal, nimeni nu-si va mai aminti de tine. Numai daca vei realiza lucruri mari. Acestea scriu istoria”.

La fel ca Arsene Wenger, managerul lui Arsenal, sau ca suedezul Sven Goran Eriksson, fostul antrenor al Angliei, Mourinho face parte din rasa celor care au ajuns antrenori de succes in ciuda faptului ca au fost jucatori mediocri. Motivul, spune Mourinho: „Mai mult timp de studiu”.

Dupa terminarea Facultatii de Educatie Fizica, Jose a antrenat echipa de tineret a Vitoriei Setubal si a urmat cursurile la Scottish Football Association sub conducerea lui Andy Roxburgh. Apoi a devenit antrenor secund la Estrela Amadora, inainte de marea sa lovitura: asistentul lui Bobby Robson la Sporting Lisabona. Dealtfel, Mourinho a fost cooptat mai mult datorita abilitatilor sale de translator decit a celor de antrenor, el vorbind pe linga portugheza si engleza, spaniola, italiana si putina germana. Curind a devenit nepretuit, furnizindu-I lui Robson analize pertinente despre adversarii lui Sporting, sau prognoze si rapoarte privind evolutia anumitor jucatori. In schimb, Robson s-a dovedit a fi mentorul perfect, facilitindu-I tranzitia de la antrenamentul teoretic la cel practic. Rezultatul a fost ca Robson, mutindu-se la Porto, apoi Barcelona, si-a luat tinarul portughez cu el. Impreuna, ei au cistigat doua campionate in Portugalia, urmate, in primul sezon in Spania, de cistigarea Cupei Cupelor.

Conform lui Andy Roxburgh, cel care i-a finalizat profilul de antrenor lui Jose, a fost succesorul lui Robson la Barcelona, Louis van Gaal. Alaturi de acesta a cistigat doua titluri de campion cu Barcelona. Ambii “profesori” au fost uimiti de determinarea si atentia pentru detalii a portughezului. Culegea antrenamentele, rapoartele meciurilor, inregistrarea acestora si le analiza amanuntit.

Dar totul are un sfirsit. Avind o propunere de a antrena pe Benfica Lisabona, in 2000, Mourinho nu a refuzat-o. Dupa un an a trecut la o echipa mai mica, Uniao Leiria, cu care a reusit cea mai buna clasare din istoria clubului, locul 5. Cind a primit oferta de la Porto nu a mai stat pe ginduri. A preluat o echipa cu jucatori nu foarte cunoscuti si a transformat-o in regina Europei, dupa ce cistigase campionatul, cupa si Europa League. Nu mai avea ce cistiga cu acest club, ii trebuia o noua provocare. Ea a venit de la Chelsea. Caracteristic lui Mourinho, inainte de a isi da acordul pentru preluarea echipei, i-a trimis patronului Abramovici o analiza cu motivele nereusitelor lui Chelsea si recomandarile sale privind reconstructia acesteia: care jucatori ramin si care pleaca, ce asteapta el de la club in ceea ce priveste termenii de pregatire, scouting si facilitati medicale. Dupa, pe iahtul lui Abramovici, au parafat intelegerea pe trei sezoane.

Sistemul de joc preferat de antrenorul portughez este 4-2-3-1. El spune: „Nu-mi place sa joc 4-4-2 in doua linii. Imi place jocul intre compartimente si jucatorii cu creativitate dinamica care fac asta”. [Nota trad.: exact ce se observa in jocul lui Real Madrid!]

In Anglia, Mourinho a cistigat in total sase trofee, intre care doua titluri de campioana. In urma unor diferente cu patronul Roman Abramovici si-a reziliat contractul preluind celebra Inter Milano. In Italia s-a umplut din nou de glorie: doua campionate, o cupa, o supercupa a Italiei si, mai presus de toate, cistigarea Ligii Campionilor.

Dornica de un trofeu european, pe care nu l-au mai cistigat demult, Real Madrid il angajeaza pe Mourinho in 2010, sperind ca acesta sa-I readuca stralucirea de odinioara. Ghinionul lui Mou in Spania are un nume: Barcelona. Asteptam sa vedem daca poate sa il sparga.