Tehnica si sistemul factorilor de joc (3)

Tehnica si sistemul factorilor de joc (3)

Continuarea materialului Tehnica si sistemul factorilor de joc si Tehnica si sistemul factorilor de joc (2)

S-ar putea demonstra mai plastic legatura dintre cei tehnica si tactica, scotind in relief efectele pe care le-ar avea asupra jocului desincronizarea lor, cazurile in care tehnica ar avea in raport cu tactica nivele fie superioare, fie inferioare.

Asa, spre exemplu, in cazul in care jucatorii unei echipe, capabili de o tehnica buna si manifestind capacitati multiple de manevrare a balonului, sint dispusi pe plan tactic intr-un sistem pozitional bazat pe un joc in zone relative fixe, fara o interferenta a posturilor, va avea loc o reducere a posibilitatilor lor de a se exprima tehnic, cauzata de un cadru tactic limitativ.

Dupa cum atunci cind s-ar urmari realizarea unui joc bazat pe contraatac si s-ar ignora faptul ca jucatorii nu stapinesc pasa lunga, preluarea in viteza, driblingul succesiv, atacul in inferioritate, se va esua in acest plan tocmai din cauza discordantei dintre factorul tactic, dat de contraatac si cel tehnic, dat de pasa lunga, preluare, dribbling.

Cu alte cuvinte o echipa are tactica tehnicii de care este capabila!

Odata constituita calitatea tehnica, avind o baza fizica corespunzatoare si o directie tactica logica, realizarea ei in joc se conditioneaza psihic. Apare necesitatea de a sublinia legaturile dintre ansamblul deprinderilor tehnice si factorii psihici pe care ii manifesta jucatorul in impactul sau cu adversarul, publicul, miza sau evolutia scorului. Si de felul in care jucatorul isi exprima tehnica in aceste conditii, in ambianta psihologica creata de joc, depinde eficacitatea sa ca membru al echipei.

O prima conditie psihica a actiunii tehnice o da cerinta atit de stringenta a fotbalului actual, aceea a jocului in viteza. In capacitatea de a gindi si executa repede si oportun manevra tehnica se valideaza eficacitatea jucatorului de bun. Viteza de atitudine si tendinta devine element psihic! Iar aceasta capacitate se refera la viteza de analiza a situatiei, de luare a deciziei si efectuare a actului tehnic. Fireste actiunea efectorie, depinzind de calitatea proceselor nervoase, este conditionata in ceea ce priveste rapiditatea efectuarii, de nivelul de automatizare a deprinderilor tehnice. Si la fel de mult de aptitudinile fizice de baza.

O alta problema cu care se confrunta tehnica in corelatia sa cu fondul psihologic al jocului se refera la acea capacitate a jucatorului ca din totalul deprinderilor sale tehnice sa filtreze doar manevrele motivate tactic, strict necesare eficientei fiecarei faze, sau conforme conceptiei tactice a echipei. Capacitatea de a esentializa depinde si de calitatea educatiei tactice a jucatorului. Important este ca jucatorul sa aleaga solutia tehnica optima!

ION V. IONESCU