Continuarea materialului Profilul tehnic individual
Pozitia centrului de greutate
de care beneficiaza jucatorul si care poate fi inalta, medie sau joasa, constituie un al doilea element ce individualizeaza profilul tehnic.
Un centru de greutate coborit, presupunind picioare sub medie, din punct de vedere al lungimii lor, creeaza un anumit mod de manevrare a mingii. Jucatorii cu o asemenea calitate sint in genere foarte buni tehnicieni, in primul rind iscusiti dribleuri, tari pe picioare, protejind cu eficacitate mingea. Pendularea scurta in lovirea mingii ii indreapta spre functiile din atac.
In opozitie cu acest tip, un jucator cu centrul de greutate ridicat, avind deci picioare mai lungi, detine o tehnica mai lenta, orientata spre lovirea mingii si mai putin spre fente si driblinguri. El se retrage de obicei spre posturile din aparare.
Structura psihica
ni se pare mai importanta decit conformatia morfologica si pozitia centrului de greutate in aprecierea calitatii jucatorului. Tipul de sistem nervos, dinamismul activitatii cerebrale, echilibrul, forta si rapiditatea proceselor psihice de baza: perceptia, reprezentarea, memoria, concentrarea, selectarea, din toate acestea rezultind capacitatea de efectuare a deprinderilor tehnice in conditiile foarte complexe si imprevizibile ale jocului.
Tabloul psihic individual impreuna cu caracteristicile morfologice, duce la miscari absolut particulare ale jucatorului care joaca mingea, la o motricitate personala ce devine amprenta tehnica personala a fiecarui jucator. Acest profil tehnic individual ni s-ar releva cu usurinta daca de plida am asista pe stadion, de pe ultimul rind, de unde chipurile jucatorilor sint inobservabile, la un joc de fotbal. I-am recunoaste pe jucatori in primul rind, dupa miscarile lor tehnice, fiecare dintre ei avind un profil tehnic distinct.
Trasaturile de caracter si educatie
reprezinta al cincelea factor care compune profilul tehnc individual. Incarcatura de seriozitate si raspundere din fiecare actiune tehnica particularizeaza din nou jucatorii. Iar structura psiho si educatia ce decid caracterul, stabilesc prin aceasta si o anumita directie a actelor tehnice. Jucatorul individualist, egocentric se exprima din punct de vedere tehnic spre el: conduceri excesive, timpi de manevrare estetici, retineri de mingi in plus. Acest profil manifesta de obicei dezinteres pentru continuarea prompta si normala a actiunii de joc. In opozitie cu el, altruistul dezvaluie o tehnica spre ceilalti. Actele sale tehnice au ca scop imediat continuarea fazei si activarea partenerilor.