Profilul tehnic individual (3)

Profilul tehnic individual (3)

Calitatea primelor modele

la inceputurile invatarii, actionind asupra unui sistem psihic, afectiv si emotional in proces de formare, dornic sa joace ca Dobrin sau Hagi, ii structureaza copilului tehnica pe matricea tehnica a lui Dobrin si Hagi!

Este si acesta unul dintre motivele pentru care in tarile cu fotbalisti mari, cresc mereu fotbalisti mari! Modelele celebre actioneaza decisiv in procesul de formare a tehnicii tinerilor ce invata fotbalul, de unde si practica ce-a aparut la marile echipe, ca pe copii si juniori sa-i antreneze fosti mari jucatori.

Modelele preferate continua sa actioneze si asupra tehnicii jucatorilor aflati in etape mai avansate de pregatire. In cazul acesta insa, desi, modelul preferat influenteaza tehnica jucatorului, finalmente, profilul tehnic pe care el si-l etaleaza va fi totusi unul strict personal.

Calitatea si cantitatea antrenamentelor

este un alt element important care compune profilul tehnic individual.

Exista o deosebire clara de profil tehnic intre jucatorul ce a inceput fotbalul jucind “intre blocuri” si unul care, de la inceput a fost dirijat prin instruire. Deosebirea nu este calitativa! Pentru ca inca multi jucatori formati la scoala “miutei” ajung mai departe decit cei instruiti in unitati de fotbal organizat.

Eroare ce probabil se va corecta pe masura ce profesionalitatea antrenorilor de copii va creste!

Diferenta de care vorbeam se refera la cinematica tehnica a celor doua categorii de jucatori. Pe de o parte profilul abil, ce stie totul cu mingea, pe de alta, profilul instruit, bine dotat fizic, oarecum rigid, simplu in relatia cu balonul, cu o atitudine tactica preferata de unii antrenori.

Profilul tehnic al jucatorului de valoare este insa structurat in principal de catre procesul de joc. De catre ambianta psiho tactica a acestuia. Antrenamentele ce pregatesc analitic tehnica, slefuiesc fireste procedeele tehnice si-n acest sens, sint indispensabile, dar numai realitatile jocului duc la formarea profilului tehnic individual autentic.

Atitudinea jucatorilor joaca un rol imens in acest complex proces de personalizare tehnica. Este vorba de acea atitudine fata de fenomenul fotbal si in cadrul ei, de motivatia sub imperiul careia ei isi duc activitatea. In acest sens se desprinde un profil tehnic angajat si eficient ce provine dintr-o atitudine pozitiva si-o motivatie stimulatorie si unul dezangajat si steril aparut dintr-o mentalitate precara fata de fotbal, submotivat sau amotivat social sau material.

Astfel ca tehnica jucatorului care stie de ce si pentru ce joaca este net deosebita de-a celui care joaca “din placere”! Aceasta deosebire, in avantajul primului, se refera la existenta in intimitatea psihomotorie a sa, a unei energii volitive care-i conduce miscarile tehnice inspre rezolvarea avantajoasa a fazei in favoarea echipei, in opozitie cu cel de-al doilea ce se incinta singur de “frumusetea” propriilor manevre cu mingea, ignorind rentabilitatea tactica a abilitatii sale tehnice.