Principiile de pregatire a lui Mourinho (2)

Principiile de pregatire a lui Mourinho (2)

Continuare a materialului Principiile de pregatire a lui Mourinho

Filozofia lui Mou in ceea ce priveste posesia mingii se bazeaza pe temperarea mijlocului advers, adica exact ce a realizat cu mult success nationala Romaniei, generatia de aur, la CM ’94!

Temporizarea functioneaza prin mentinerea posesiei la mijlocul terenului pentru a disloca oponentii din pozitiile lor de baza, si apoi atacind spatiile eliberate, in special prin mingi in spatele liniilor care se formeaza in orice sistem de joc.

Adversarii sint atacati “cu furie”, se face un presing ofensiv extrem de solicitant, dar rezultatul este recuperarea mingii aproape de poarta acestora si implicit cresterea sanselor de a inscrie.

Mourinho crede ca factorul psihologic este cel mai important, si de aceea, le cere jucatorilor sai sa evolueze cu incredere si agresivitate controlata.

Si in privinta tinerilor are propria lui conceptie. Pregatirea acestora se bazeaza pe sistemul olandez, cu jocuri pe teren redus care sa cuprinda multe atingeri ale balonului. Toate aceste jocuri cuprind parti izolate din planul tactic general. Promavarea lor in cadrul primei echipe se face numai dupa ce acestia au inteles principiul cutiei colorate (de care am vorbit in numarul anterior) si au trecut, macar odata prin cele 42 de exercitii ale portughezului.

Altfel, nici o sansa sa ajunga la echipa mare!

Leadershipul (conducerea) sau este unul charistmatic: foloseste o atitudine de invincibilitate care ridica moralul jucatorilor, atrage atentia mass-media asupra lui pentru a ridica presiunea de pe umerii echipei sau, inainte de marile jocuri, creeaza un conflict artificial pentru a-l folosi in motivarea elevilor sai.

Mourinho crede in control si metodele sale de antrenament se bazeaza doar pe ce poate controla.

Nu-si lasa jucatorii cuprinsi de automultumire, astfel incit sa devina superficiali. Le spune ca adversarii pot fi tot la fel de buni ca ei si ca pot fi mai bine pregatiti. Sau ca mai au de lucrat la tehnica, sau ca sint prea inalti si astfel pot fi depasiti mai usor, ma rog, trucuri pentru a-i tine in priza.

Cind preia o echipa, primul gest al sau este sa dea citire, in fata jucatorilor, unui discurs care a devenit deja celebru:

“…de acum, orice aspect al vietii voastre se va canaliza pentru cucerirea titlului, indiferent ca este de natura sociala sau profesionala. Nu cred in cuvintele prima echipa, am nevoie de toti dintre voi asa cum voi aveti nevoie unul de celalalt. Noi formam o ECHIPA, iar formula mea magica suna asa: Motivatie + Ambitie + Echipa + Spirit = SUCCES !

De fiecare data, indiferent caror echipe rosteste acest discurs, jucatorii ii sorb fiecare cuvint fiind cuprinsi de o incredere oarba in antrenorul lor!

(va urma)