Continuarea materialului Jocul simplu – conceptul Cruyff
Cruyff intotdeauna a preferat sa piarda frumos decit sa cistige urit. Va amintiti de finala Campionatului Mondial din 1974 Germania – Olanda? Cruyff era capitanul celei mai frumoase echipe din lume, iar Olanda juca dupa un concept revolutionar, “Fotbalul total” inventat tocmai de antrenorul ei, legenda Rinus Michels.
Dupa ce batavii deschid scorul rapid printr-un alt olandez celebru, Neeskens, germanii egaleaza prin Paul Breitner si preiau conducerea prin Gerd Muller. Cu acest rezultat se termina meciul, iar despre aceasta dureroasa infringere, Cruyff spune:
“Pierderea finalei a facut ca Olanda sa devina mai faimoasa decit ar fi fost daca ar fi cistigat!”
Acesta este Johan Cruff – romantic si idealist!
Cit despre filozofia de antrenor, Johan spune ca nu i-a placut niciodata sa joace cu doi jucatori in zona centrala mediana. In schimb, prefera ca linia mijlocasilor sa fie compusa din trei jucatori, explicind ca, in realitate, este mult mai defensiv decit crede lumea:
“Daca nu poti cistiga, fa totul ca sa nu pierzi!”
Johan Cruyff
Aceasta declaratie este insa un paradox: nici o echipa antrenata de Cruyff nu a renuntat la fotbalul total si tiki-taka pentru a practica un fotbal rudimentar si urit, cu scopul de a obtine un rezultat favorabil.
Sa revenim la conceptul de simplitate. Teoretic e perfect, in practica insa comporta ceva discutii.
O echipa oarecare poate avea un joc simplu, cu putine atingeri ale balonului si un numar redus de pase. Dar acest lucru este cauzat de nivelul calitatilor fizico-tehnico-tactice ale jucatorilor sai.
In schimb Barcelona, care joaca tot simplu, cu sute de pase care incep de la portar, are rabdare sa duca mingea pina in poarta adversa. Este vorba tot de calitatea jucatorilor. Insa mai e ceva: atunci cind catalanii paseaza exagerat la mijloc, fara sa gaseasca spatii de finalizare, cum s-a intimplat in mai multe jocuri contra echipelor antrenate de Mourinho, atunci nu mai au un joc simplu.
Pentru ca obiectivul in sine nu este posesia. Numai posesia nu aduce puncte si victorii. Posesia cu progresie este importanta! Acesta este scopul unui joc simplu: pase scurte-medii repetate catre cel mai apropiat coleg si cistigarea succesiva a metrilor care te despart de poarta adversarilor!
Sistemul 4-3-3 a fost desemnat de catre majoritatea specialistilor ca ar da cele mai multe optiuni jucatorului aflat in posesia mingii. In el, jucatorul este invatat sa paseze catre cel mai apropiat coleg si apoi sa alerge pentru a reprimi mingea.
(va urma)