Dimiean Eduard
A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Titu Maiorescu din București
Deține Certificat Analiză Tactică de Fotbal obținut la Barcelona
Nu este o noutate faptul că Atalanta arată excelent sub comanda lui Gian Piero Gasperini, însă, primul golul al bergamezilor în victoria cu 5-2 din partida cu Spezia a expus o serie de conexiuni tactice extrem de bine puse la punct în dezvoltarea atacului rapid.
Atalanta a dominat complet partida utilizând un sistem de joc 1-3-4-2-1, cu un trident ofensiv format din cei doi trequartista, Pasalic și Ilicic, în spatele vârfului de atac Duvan Zapata. De cealaltă parte, Spezia, a aliniat un sistem 1-3-5-1-1 expus vizibil în fața incursiunilor ofensive ale Atalantei.
Golul marcat de Mario Pasalic în minutul 18 al partidei exemplifică conexiunile tactice prezente în dezvoltarea atacului rapid, fiind un studiu de caz demn de a fi analizat. A fost nevoie doar de 12 secunde pentru ca mingea să traverseze întreaga lungime a terenului, fiind executate 3 pase pe filiera Zappacosta->Toloi->Zapata->Pasalic, cel din urma marcând lejer în poarta lui Provedel.
Spațiile de joc pot fi interpretate conform culturii italiene ajungând astfel să delimităm în spațiul jucătorului (Zappacosta), spațiul de joc (Toloi), spațiul echipei (tridentul ofensiv Zapata, Pasalic, Ilicic). Dinamica fazei impune schimbare rolurilor funcționale și a spaților ținând cont de organizarea echipei în raport cu posesorul balonului.
Se observă cum Spezia aplică un pressing ultra-ofensiv (bloc înalt), pentru a recupera într-o poziție cât mai avantajoasă mingea, este exact ce Atalanta își dorește pregătind atacul în profunzime. Amplitudinea oferită de linia defensivă obligă adversarul să preseze riscant în raport cu linile de pasă, bergamezii având multiple opțiuni pentru o pasă de continuitate care să faciliteze schimbarea direcției de joc.
Zappacosta alege pasa progresivă către Toloi care îndeplinește rolul de comodino în această fază, funcția sa modificându-se rapid în perno, scopul fiind pasa verticală, (imediat după ce își creează avantajul pozițional în raport cu adversarul direct), în spatele liniei defensive pentru demarcarea lui Duvan Zapata în rol de testimono.
Tridentul ofensiv activează spațiul de finalizare izolând cei 3 fundași adverși în coridoare distincte, astfel se creează egalitate numerică și condiții optime pentru situații de 1v1.
Datorită avantujului său calitativ și dinamic Zapata câștigă duelul cu apărătorul direct, moment în care soarta fazei este stabilită. Un apărător rămâne avansat cu Ilicic, fundașul responsabil de marcajul la Pasalic încearcă să blocheze incursiunea atacantului columbian, croatul devenind astfel omul liber pentru a finaliza acțiunea.
Pentru a analiza cât mai exact comportamentele unei echipe este nevoie să observăm atât detaliile și particularitățile unei echipe, colaborările dintre jucători, cât și o bună cunoaștere a culturii tactice din care echipa respectivă provine.
Cum se poate bloca atacul rapid al celor de la Atalanta
Atalanta este o echipă pragmatică și matură, un obstacol în fața granzilor din Serie A. Forța colectivă este fructificată de compartimentul ofensiv, tridentul, indiferent că este format din Zapata/ Muriel – Pasalic/ Ilicic/ Malinovskiy sau Pessina, avantajul socio-afectiv creat în timp pune în dificultate defensiva oponentului.
Situația de minge acoperită se poate transforma într-o fracțiune de secundă în minge descoperită, tocmai de aceea este nevoie ca linia defensivă să aibă avantaj numeric iar mijlocul terenului să fie acoperit de cel puțin un mijlocaș.
În cazul exemplificat sunt două variante de luat în considerare:
- Lateralul stânga nu urcă în pressing, rămâne cu Zapata în marcaj, astfel se creează superioritate numerică 4v3 în favoarea liniei defensive și se facilitează acoperirile ulterioare. Mijlocașul central acoperă zona intermediară, blocând în principal liniile de pasă.
2. Lateralul dreapta rămâne într-o poziție echilibrată în raport cu Pasalic, nu avansează pentru a închide la timp demarcarea adversă, în timp ce mijlocașul central îndeplinește atribuțiile descrise la punctul 1.
- În ambele cazuri trebuie ca echipa adversă să fie pregătită pentru translații atât orizontale cât și verticale în caz de schimbare a direcției de joc, (zonă activă/ zonă pasivă).
NOTA AUTORULUI:
Posesor, Comodino, Perno și Testimono reprezintă rolurile funcționale pe care jucătorii le îndeplinesc în cadrul interacțiunilor de joc.
Posesor – jucătorul în posesia balonului.
Comodino – când în interiorul segmentului care îl unește cu posesorul se mișcă pentru a deschide unghiul de pasă – oferă sprijin posesorului, receptor direct.
Testimono – când în interiorul segmentului care îl unește cu posesorul devine receptor indirect.
Indiferent de funcția îndeplinită, jucătorul este defint ca Perno atunci când favorizează circulația balonului primind de la posesor și transmițând-o unui al-3-lea coechipier.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.