Analiza comportamentelor standardizate – Elasticitatea liniei defensive.

Analiza comportamentelor standardizate – Elasticitatea liniei defensive.


Dimiean Eduard

A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Titu Maiorescu din București        

Deține Certificat Analiză Tactică de Fotbal obținut la Barcelona                                                                

 

 

Elasticitatea liniei defensive este un aspect extrem de important în organizarea fazei de non-posesie. Înălțimea liniei este direct influențată de regula offside-ului, tocmai de aceea trebuie să luăm în considerare anumiți factori:

  • Linia defensivă nu trebuie să fie rigidă, statică, ideal este să își modifice constant înălțimea astfel încât atacanții adverși să stea sub amenințarea offside-ului.
  • Este esențial să se stabilească un jucător component al liniei defensive care să stabilească înălțimea acesteia. Astfel se permite celorlalți coechipieri să își corecteze poziția.
  • În general, jucătorul care setează înălțimea liniei se află în zona activă, restul coechipierilor care completează linia trebuie să fie atenți la poziționarea acestuia pentru a nu scoate din offside vreunul din atacanții adverși.

Roluri în cadrul liniei defensive formată din 4 jucători:

Punct de referință înălțime – Este jucătorul care marchează înălțimea liniei defensive, restul de jucători se ajustează în funcție de locația acestuia.

Liderul de linie – Este jucătorul care dispune de informație vizuală și calitativă ajustând restul de jucători din linie. Acesta are o viziune extinsă asupra coechipierilor.

 

Exemple de analiză a comportamentelor standardizate:

– Numărul 2 avansează (iese în întâmpinarea extremei). Linia devine eșalonată, așadar numărul 4 este punct de referință ca înălțime iar numărul 5 este liderul de linie.

– Numărul 2 rămâne în linie defensivă. În această situație numărul 2 este punct de referință ca înălțime și numărul 5 este liderul de linie. Atenție în acest caz, de obicei, fundașul central adică numărul 4 rămâne în interiorul tunelului defensiv, mijlocașul central apropiat fiind cel care se inserează în intervalul liber la nevoie acoperind spațiul.

– Numărul 4 avansează și se creează linie eșalonată. Numărul 5, fundașul central, este cel care preia ambele funcții devenind și punct de referință de înălțime dar și lider de linie.

– Numărul 4 respinge centrarea. În acest caz numărul 4 marchează și înălțimea liniei dar o și conduce, preluând ambele funcții. După centrare cel care respinge avansează imediat, cel mai mare pericol este ca fundașul central care respinge să rămână pe loc și să compromită jocul la offside. Se avansează imediat după respingere. Traiectoria deplasării este diferită în acest caz,  apărătorii din careu aleargă vertical în timp ce fundașul lateral, numărul 2, se poziționează pentru a bloca o eventuală re-centrare.

Reperele după care se ghidează linia defensivă

Tunel defensiv: linie imaginară care unește cele două bare ale porții de colțurile terenului. Zona de maximă concentrare și importanță defensivă.

– Limita de ajustare: linie imaginară plasată în general la 20-25 de metri de poartă, sau cum o setează antrenorul după caz. Acolo se opresc ajustările în linie și între linii, se trece la marcaj strict, poate fi o referință pentru jocul la offisde, sau pentru a închide adversarul care urmează să șuteze.

Cum interacționează linia defensivă cu reperele din teren

Reperele din teren influențează comportamentele standardizate ale liniei defensive. Un exemplu este replierea pe traiectorie diagonală, (prioritizarea tunelului defensiv), și nivelul de la care se iese în întâmpinarea adversarului, (limită de ajustare).

– Linia defensivă se retrage în interiorul tunelului defensiv, iar cel mai apropiat fundaș în raport cu posesorul advers se oprește la nivelul limitei de ajustare pentru a-i ieși în întâmpinare.

– Numărul 2, (fundașul lateral), este singurul care părăsește tunelul defensiv în zonă laterală pentru a ieși în întâmpinarea posesorului. În cazul în care numărul 2 este depășit și asistența defensivă din partea liniei mediane nu există, pentru a menține avantajul numeric/ pozițional în interiorul tunelului defensiv, apar două soluții:

  1. În cazul unei situații de 50/50 sau al unui control imprecis din partea posesorului, fundașul central aplică o acoperire de urgență în timp ce fundașul lateral revine pe traiectorie diagonală în interiorul tunelului defensiv.

2. În cazul în care posesorul depășește fundașul lateral și dispune de un control precis al balonului, fundașul central rămâne în interiorul tunelului defensiv pregătind o confruntare mai avantajoasă pozițional ulterior

– Pasă în spate, (descărcare), urmată de translația verticală a liniei defensive. La momentul în care posesorul trimite o pasă în spate, (de siguranță), întreaga linie defensivă avansează iar numărul 2 (fundașul lateral), revine în interiorul tunelului defensiv.

Conceptul de minge acoperită/ descoperită este fundamental în mișcările liniei defensive.

Mișcările liniei defensive sunt influențate în mod fundamental de conceptul minge acoperită/ descoperită. Nu trebuie confundat termenul de pressing cu cel de minge acoperită, sau invers, minge descoperită rezultă din lipsa presiunii asupra posesorului. Diferența, în principal, este posibilitatea posesorului de a efectua o pasă penetrantă (progresie), sau o pasă în spate de siguranță (descărcare).

În general mișcările de progresie, indică mingea descoperită în timp ce mișcările în spate denotă mingea acoperită. Este important de observat și în ce zonă se află plasată linia defensivă, fiecare situație având un context specific de interpretare de la caz la caz.

Tabelul de mai jos indică condițiile în care conceptul de minge acoperită/ descoperită se aplică și nivelul de relaționare dintre acestea.

Este important ca linia defensivă să se manifeste ca o unitate funcțională, conceptul de minge acoperită/ minge descoperită fiind detectabil prin stimulul vizual. Rolurile de lider de linie și referința de înălțime sunt fundamentale, acestea facilitând sincronizarea și aplicarea comportamentelor standardizate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.