Leo Messi – Analiza rolului in teren

Leo Messi – Analiza rolului in teren

Exercitiile PROFESSIONAL FOOTBALL AND SOCCER COACHING

Una din cele mai mari placeri pentru un locuitor al Barcelonei este de a-l urmari live, in carne si oase, pe cel mai bun fotbalist al planetei  – Lionel Messi!

Una din cele mai dificile sarcini, pentru orice specialist in fotbal, este de a defini cu exactitate rolul lui Messi in angrenajul echipei FC Barcelona.

Este el un atacant? Cu 74 de goluri in toate competitiile, marcate in acest an, am putea crede asta!

Insa, cu siguranta, nu se potriveste ideii traditionale de cum joaca un virf de atac. Asa ca aceasta descriere nu i se prea potriveste!

Dar extrema, aripa? Nu, evident nu! Desi ajunge des in pozitii laterale, in special in dreapta, el sta mult timp in careul advers, in zona centrala,  deci nu poate fi clasificat ca un jucator de banda.

Din acelasi motiv, nu putem sa-l etichetam nici ca mijlocas classic!

Poate am putea sa-l denumim jucator “de gaura”, gasind permanent orice spatiu lasat liber de adversari, un suport pentru virful de atac – trequartista, cum l-au intitulat italienii.

Aceasta descriere este cea mai aproape de adevar, Messi balanseaza in acea zona de teren, provocind mijlocasii sa coboare aproape de fundasi si fortind fundasii sa urce linga mijlocasi, in zone care nu le sint familiare.

Insa exista o problema cu acest trequartista – functiile acestui numar zece constau in a face legatura dintre mijloc si atac si de a furniza pase decisive atacantilor centrali.

La Barcelona, nimeni nu joaca in fata lui Messi, asa ca nici in rolul acesta nu-l putem incadra pe argentinian.

Ce ramine? Singura expresie care il caracterizeaza si descrie jocul lui Messi este aceea de “un 9 fals”.

Jucatorul care ajunge in centru, in pozitia virfului de atac, intre doua extreme si in fata mijlocasilor – acesta este Lionel Messi. Totusi, majoritatea timpului isi cauta locul la 10-15m de limita suprafetei de pedeapsa, catre centrul terenului, astfel incit sa nu poata fi marcat de fundasii centrali.

De altfel, argentineanul este unul dintre cei care joaca in rolul de numar 9 fals, nu el a inventat acest concept.

Nationala Austriei in 1930 il folosea pe Matthias Sindelar in acea pozitie; legendara nationala a Ungariei „Magical Magyars” ai anilor ’50 il avea pe Nandor Hidegkuti acolo, iar Johan Cruyff – care era perfect pe orice post in teren – a indeplinit in mod stralucit acest rol pentru Ajax si nationala Olandei de-a lungul anilor ’70!