ANTRENORUL SECUND

ANTRENORUL SECUND

Autor: Ciprian Urican

 

 

Din punctul meu de vedere, în România, acestei categorii de tehnicieni i se acordă puțină importanță de către conducătorii cluburilor, presă și implicit spectatori.

De fapt, dacă stau să mă gândesc, când lucrurile merg prost și sunt necesare măsuri care să arate suporterilor că există interes la club, li se dă foarte mare importanță: sunt primii sacrificați. O metodă de forțare a demisiei principalului care, speră conducătorii, se va simți lezat fiindcă i s-au îndepărtat ajutoarele.

În general antrenorii secunzi ar trebui sa fie mâna dreapta, oamenii de încredere, ajutoarele competente profesional pentru antrenorul principal (allenatore= head coach).

De ce?

Pentru că majoritatea conducătorilor cluburilor de fotbal din România (și aici mă refer și la cei care sunt împinși politic de către primari) consideră asistenții antrenorului principal pe care tocmai l-au instalat, pilele sau prietenii de pahar al acestuia. Nu iau, decât foarte rar, în considerare faptul că acesta a fost selectat pe bază de competențe.

Dar să revenim la “Principali”!

Care ar fi aspectele hotărâtoare în selecția colaboratorilor lor?

Din punctul meu de vedere:

  1. competență profesională în direcția cel puțin unui factor de antrenament (fizic, tehnic, atac-aparare)
  2. corectitudine-sinceritate, ca trasătură dominantă a caracterului și valorilor morale

Leadershipul este o componentă importantă, esențială pentru un viitor antrenor de succes în fotbal. Cei care sunt la cârma unei echipe, a unui club, sunt educatori, profesori, manageri capabili să-și ajute și dezvolte oamenii pe care îi conduc. Obligatoriu! Face parte din fișa postului lor.

Evaluarea antrenorilor în timp se face și în urma parcursului ulterior al secunzilor (asistenților) cu care au lucrat la un moment dat.

Voi reveni cu această idee în final.

Este momentul să definim mai accentuat rolul asistentului, secundului, în mod uzual (nu mă refer la abilitățile, capacitațile și aptitudinile acestuia):

  1. Susține și protejează antrenorul principal
  2. Deosebit de important în viața echipei, în special în relația dintre principal și jucători. Trebuie să fie o periniță-tampon, un liant între judecata ”allenatorului” și gândirea jucaăorilor. Deseori se intimplă, și așa și trebuie, ca jucătorii să se confeseze secundului pentru ca vocea lor să ajungă la antrenorul principal. Trebuie să filtreze informațiile pe care le primesc și pe care le vor transmite mai departe, în acord cu binele echipei.
  3. Să aibă curajul de a-i spune antrenorului principal în antrenamente și, în special, în jocurile oficiale, tot ceea ce observă el din punct de vedere tehnico-tactic-fizic-strategic, să-i ofere acestuia soluții și opțiuni!

ANTRENORUL PRINCIPAL CARE NU ARE NEVOIE DE PĂRERILE ASISTENTULUI, NU E ANTRENOR!

Asistentul trebuie să aibă abilitatea de a filtra și analiza toate informațiile primite cu scopul păstrării unei atmosfere sănătoase în cadrul grupului.

 Atentie – exemplu concret : nu trebuie ascunse niciodată principalului probleme care se pot acutiza în timp ducând la deteriorarea relațiilor dintre acesta și jucători, cum ar fi izbucnirile nervoase și întărâtarea coechipierilor din partea unui jucător care este mai mult rezervă sau și-a pierdut postul de titular.

În general, la cald, primul căruia îi se cer explicații din partea jucătorilor, de ce nu au jucat, de ce au fost înlocuiți, etc., este asistentul, el trebuie să explice deciziile staff-ului tehnic.

Dacă secundul consideră că rezolvarea problemei nu este de competența sa, trebuie să o aducă cât mai repede în atenția principalului.

Asadar a fi asistent – antrenor secund, nu este foarte usor: esti “complicele” principalului și în același timp fratele mai mare al jucătorilor, omul în care ambele entități trebuie să aibă 100% încredere. Totul va decurge normal atâta timp cât fiecare își va respecta sarcinile și competențele.

Și nu uita de societate – clubul: el te-a angajat. Așadar trebuie să-l respecți!

Sigur aceste competențe trebuie trasate de la început de către antrenorul principal. Acesta stabilește niște reguli de comportament în cadrul grupului iar primii care asigură respectarea acestora vor fi și antrenorul secund și căpitanul echipei.

De exemplu, nu trebuie să fie nicio diferență privind seriozitatea și disciplina dintr-o ședință de pregătire condusă de principal sau una condusă de secunzi.

Puțini știu că Sir Alex Ferguson nu conducea efectiv ședințele de antrenament. Cel care o făcea era antrenorul olandez Rene Meulensteen, un adevărat profesionist în teren, atât teoretic, cât și practic.

Fiecare are rolul și personalitatea sa în interiorul grupului, iar acestea trebuie respectate de toți oamenii din club, de la jucători până la patron.

În fotbalul Mare, antrenorilor secunzi li se spune asistenți. Parcă sună mai frumos așa: ASISTENTUL ANTRENORULUI PRINCIPAL.

Oare de ce?

Să fie RESPECT?

În acelasi timp, asistentul nu trebuie sa fie genul “Yes man”, tipul care nu-si expune parerile personale aflate in contradictie cu cele ale principalului de frica sa nu-l supere pe acesta.

Trebuie sa aiba opinii si idei constructive pe care sa le discute si sa le disece cu “allenatore”, toate in directia idealizarii relatilor interumane si de joc ale echipei.

Trebuie să intervină inclusiv in timpul jocurilor dacă consideră că opinia sa va ajuta principalul în luarea deciziilor.

Haideți să vedem cum a reacționat Pep Guardiola, antrenor la Bayern Munchen atunci, la o intervenție a asistentului său principal (secundul!), Domenec Torrent la acel moment.

In august 2013, Bayern Munchen-Chelsea Londra jucau finala Supercupei Europei.

Chelsea ataca agresiv (Jose Mourinho antrenorul acesteia) și a reușit să deschidă scorul prin Eden Hazard.

În acel moment s-a întâmplat ceva ce a schimbat întregul sezon pentru Bayern!

Assistant coach Domenec Torrent s-a întors către Guardiola și i-a zis: „De ce nu jucăm cu Philipp (Lamb) ca pivot, în fața apărării? El poate să facă ambele faze”!

Guardiola își reamintește acel moment:

“Ideea lui Dome a făcut diferența. Dacă am câștigat ceva în acest sezon, acesta este motivul. Sunt foarte serios. Dacă câștigăm ceva in sezonul acesta este datorat deciziei de a-l muta pe Lahm. Toate celelalte piese s-au aranjat și au căzut la locul lor din acel moment”!

 Acum o întrebare pentru voi: câți principali sunt în stare să recunoască meritele asistenților?

De aici analizăm o altă situație care poate apărea: antrenorul secund este solicitat de către un alt club să preia funcția de antrenor principal.

Evident că, după o analiză atentă asupra avantajelor și dezavantajelor (nu întotdeauna preluarea funcției de antrenor principal este cea mai bună soluție!) schimbării postului și echipei, de cele mai multe ori antrenorii secunzi aleg să-și asume rolul de principal.

Majoritatea antrenorilor au început de jos, copii și juniori sau antrenori secunzi. Jose Mourinho, Andre Villas Boas. Louis Enrique, Julian Nagelsaman, Hansi Flick …..și lista poate continua.

Sir Bobby Robson l-a format și susținut pe Jose Mourinho.

Pep Guardiola a făcut același lucru cu Domenec Torrent și Mikel Arteta, asistenții săi la Manchester City, pe care, la timpul potrivit, i-a susținut în alegerea lor de a prelua conducerea unor echipe din perspectiva antrenorului principal.

Din exemplele de mai sus reținem că antrenorul secund nu este pajul, servitorul, omul bun la toate pentru antrenorul principal! Prietenul, ajutorul, susținătorul lui, DA!

Principalele trăsături comune:

  • Competență
  • Loialitate față de club, anntrenor principal, echipă
  • Discernământ
  • Empatie

Dacă aceste atribute se regăsesc în profilul vostru, aveți cele mai mari șanse să ajungeți acolo unde vă doriți!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.