MINI CONCEDIU DE STUDIU CU MASSIMO LUCCHESI (2)

MINI CONCEDIU DE STUDIU CU MASSIMO LUCCHESI (2)

                                                          Genoa FC

CLUBUL

Clubul italian Genoa FC, pe numele complet și real, Genoa Cricket and Football Club, este unul din cele mai titrate și vechi cluburi de fotbal din Peninsulă.

Luând naștere în  1893 este în primele 4 cele mai vechi cluburi de fotbal, având 9 titluri de campioni, primul fiind câștigat în 1898, ultimul în ediția 1923-1924!

Au câștigat Cupa Italiei o singură data. Și totuși în termeni de performanță, istoric, după campionatele câstigate, Genoa este al-4-lea club de succes din Italia.

După cel de-al 2 lea război mondial, Genoa a oscilat între Serie A și Serie B, cu două retrogradări inclusiv în Serie C.

Așa numiți “Grifonii” au culorile tradiționale roșu – albastru. Rivalii de moarte sunt Sampdoria (echipă cu care împarte stadionul pentru jocurile oficiale) și AC Millan!

ANTRENORUL ACTUAL

   Aurelio Andreazzoli este antrenorul cel mai în vârstă din campionatul Serie A Italia, fiind născut în 5 noiembrie 1953!

Andrea Andreazzoli alături de unul din preparatorii fizici

În 2005 Andreazzoli a fost adus la Roma ca asistent al cunoscutului Luciano Spaletti. După plecarea acestuia, și după o pauză de 2 ani, a fost solicitat să se întoarcă ca asistent a lui Vicenzo Montella. Apoi a continuat la clubul capitolin alături de Luis Enrique și Zdenek Zeman, următorii antrenori principali. După demiterea lui Zeman, în februarie 2013, a preluat postul de manager general până la sfârșitul sezonului, ajungând până în finala Coppa Italia pierdută în fața lui Internazionale Millano cu 2-3. În iunie 2013 în locul său la cârma Romei este anunțat Rudi Garcia.

În 2017 preia Empoli, aflată în Serie B, câștigă campionatul și promovează în prima ligă.

În 14 iunie 2019 semnează cu Genoa FC.

PRESEZONUL ȘI FANII

Așa cum veți vedea în câteva fotografii, Genoa, și în general echipele italiene, efectuează pregătirea dinaintea campionatului alături de fani.

Adică, alocă resurse, timp, respect și răbdare tuturor celor care îi aclamă și îi susțin în campionat.

Ședințele de pregătire sunt aproape toate deschise, în special cele din cantonamente.

De exemplu, anul acesta Genoa FC a efectuat pregătirea centralizată în perioada 8-20 iulie, în localitatea austriacă Neustift im Stubaital! Nu știu câți ați auzit de ea, dar e minunată! Înconjurată de Alpi, terenuri de antrenament impecabile, oameni săritori și senini la față.

Cum au ajuns tocmai aici italienii? Ehh, asta înseamnă profesionism și recunoaștere mondială!

Aproape toate echipele din Serie A sunt invitate în această perioadă să facă cantonamentele în Austria, Elveția, etc. de către primarii și comunitatea micilor așezări de aici.

Aceștia (comunitățile!) plătesc toate cheltuielile de cazare, masă, antrenamente (terenuri) și refacere a echipelor invitate. Practic cluburile plătesc doar transportul delegației care poate fi oricât de numeroasă.

Vă întrebați oare cum e posibil, pentru ce cheltuie autoritățile austriece (de exemplu) atâția bani? Asta m-am întrebat și eu până am aprofundat subiectul:  totul este management, marketing și imagine!!!!

Să vă explic:

  1. Antrenamentele fiind deschise, fanii își pot urmări idolii la lucru. Terenurile pe care se antrena Genoa erau pline de reclamele și însemnele clubului. În lateral era ridicat un cort – magazin cu tot felul de materiale inscripționate în culorile clubului. Echipament pentru copii și adulți, caiete, pixuri, cărți de joc, eșarfe, fulare, brichete, brelocuri, cărți de joc. Și un loc special amenajat pentru poze și autografe. La antrenamente erau permanent câteva sute de tifosi, iar în zonă peste 1000 veniți din Peninsulă. Și bineînțeles, localnici sau iubitori de fotbal din zonă. Toți cumpărau ceva. Clubul Genoa câștigă! Fani și bani!
  2. Apoi comunitatea. Gândiți-vă. Cel puțin 1000 de oameni care, iubind echipa, își petrec concediul într-o zonă minunată. Adică plătind cazare la hoteluri și pensiuni, mâncare, băutură, suveniruri, excursii. Toate acestea aduc bani și profit. Câștigă comunitatea!

Din acest tipar pe care vi l-am zugrăvit mai sus lipsesc totuși, echipele de top din Italia: AC Milan, Internazionale Milano, Napoli, Roma. De ce? Ei bine, tot din aceleași motive pe care vi le-am scris mai sus: management, marketing și imagine!

Fiind echipe mari au mii de fani în toată lumea, de aceea preferă să facă pregătirea prin jocuri și turnee peste hotare. Acestea asigură o rețetă financiară importantă, mai greu este pentru antrenor să gestioneze pregătirea (ha,ha!).

NOTĂ: Nu uitați că singura întrerupere mare (cca. 2 luni) a campionatului în Italia este cea de vară. Iarna pauza este de doar 2 săptămâni.

În continuare, câteva imagini pentru a vă face o imagine a poveștii descrise.

În următorul material: Ziua de antrenament în Aaustria a Genoa FC!

 

 

  Magazinul și fanii

 

Fotograful clubului imortalizând tifosii

 

  Fanii în magazin

 

Respect pentru fani și spectacol! Asta înseamnă fotbal!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.