ȘCOALA POSTLICEALĂ DE ANTRENORI – CSSE TIMIȘOARA

ȘCOALA POSTLICEALĂ DE ANTRENORI – CSSE TIMIȘOARA

TEMĂ: Antrenarea situatiei de 1-2 pentru al 3-lea si schimbarea directiei de joc, in sitem 1-4-2-3-1 vs. 1-3-5-2.

CURSANT: Mihuța Mădălin Daniel – analist de informații Fotbal

Elemente fundamentale ale sistemului 1-4-2-3-1:

Sistemul 4-2-3-1 este un sistem folosit în mod obișnuit cu un patru fundași, cinci mijlocași și un atacant central. Avantajul acestui sistem constă în flexibilitatea lui: poate fi ușor schimbată într-un 4-4-2 sau un 4-3-3.

În plus, stabilitatea defensivă și puterea de finalizare in ofensivă sunt bine echilibrate. O mulțime de echipe internaționale de top folosesc în prezent aceast sistem, de exemplu Paris Saint-Germain cu axul de mijloc Kylian Mbappé – Neymar – Angel Di Maria în spatele atacantului central Mauro Icardi. Managerul lui Liverpool, Jurgen Klopp, operează și el regulat această formație, pe lângă un 4-3-3 mai clasic.

Distribuția spațiului: echilibrată

Doi fundași centrali și doi mijlocași defensivi, sau „dublu șase”, oferă stabilitate în centru și totuși ești încă dublat pe aripi, fiecare latura cu un fundaș lateral și un mijlocaș ofensiv exterior – extrema.

Poate fi problematic pentru un joc cu un atacant central dacă nu ai genul potrivit de jucător pentru sarcinile de joc sau dacă pur și simplu nu există suficient sprijin din linia mediana (prin mijlocașul ofensiv și cei doi defensivi). În acest caz, trecerea la 4-3-3 ofensiv are sens. În general, este benefic să joci în patru linii, ceea ce le permite jucătorilor sa fie eșalonați adânc pe teren să reacționeze rapid.

Apărare

Cu centrul său puternic, 4-2-3-1 încurajează o apărare puternică la mijlocul terenului, forțând opoziția să paseze spre interior, unde apoi sperăm să recuperam posesia cu mijlocaș defensiv sau ofensiv. De preferință, echipa ar trebui sa faca un pressing la mijlocul terenului (adică să intieze pressingul de la aproximativ 35 de metri în jumătatea adversă până la mijlocul terenului).

De asemenea, configurația acestei formații împiedică opoziția să formeze faze de atac, chiar și atunci când sunt situate în propria jumătate. Dirijarea țintită a atacurilor adversarului într-o parte este realizat cu atacantul central, mijlocasul ofensiv si cele doua extreme.

Variabile de initiere a jocului din linia de patru fundasi

Variațiile tipice sunt pasele de la fundașii centrali în semi-spații către mijlocașii atacanți sau, dacă fundașii laterali creează suficient spațiu, către un mijlocaș defensiv care coboara în spațiul dintre liniile de presiune adverse(mai ales când opoziția atacă cu doi atacanți). Doi jucători care au fost extrem de buni la asta au fost Xabi Alonso și Andrea Pirlo, care au coborât în acest spațiu dintre fundașii centrali și au jucat mingi lungi în spatele apărării adversarilor.

Desigur, este posibil să se construiască și prin fundașii laterali care se deplasează ușor spre centru, care apoi pot muta mingea către mijlocașul ofensiv, mijlocasul lateral (extrema) sau pot schimba jocul prin mijlocașul defensiv cel mai apropiat de minge.

Mijlocașii defensivi sunt aproape întotdeauna eșalonați (folosesc sistemul unui pendul unul lângă minge urcă, iar cel mai îndepărtat de minge coboara, care protejează împotriva contraatacurilor). Eșalonarea pe patru linii creează profunzime și, prin urmare, posibilități mari de triangulare și joc combinat ușor.

Crearea de oportunitatilor de gol: prin extrema și prin zona centrala

Destul de des, un jucător de pe aripă se deplasează catre axul central pentru a crea spațiu pentru unui fundaș lateral sa urce in zona.

Acest lucru deschide o serie de posibilități de combinație pentru mijlocașul defensiv din apropierea mingii și mijlocașul ofensiv de pe aripă, care apoi creează oportunități pentru zona centrala. Unele echipe preferă un jucător cu piciorul drept pe partea stângă și invers, deoarece pot crea o amenințare de gol rapid prin deplasarea direct in careu.

În centru sunt deseori desfășurate combinații diferite de la mijlocașul ofensiv până la un mijlocaș defensiv avansat sau atacantul central.

Dacă o echipă deține posesia și se îndreaptă spre poarta adversă, mingea trebuie să fie trecută cât mai adânc și cât mai repede posibil (trecerea mingii prin apărarea adversă), unde atacantul sau extrema poate apoi prelua. Presupunând că cei trei mijlocași își ajustează pozițiile în consecință, ei pot domina apoi în centrul terenului.

Puncte forte

Un avantaj al sistemului 4-2-3-1 este eșalonarea jucătorilor în profunzime și lateral (“fac terenul mare”).

Acest lucru creează oportunități pentru tranziții rapide în alte formații și este foarte stabil la mijlocul terenului.

Structura de la mijlocul terenului se poate schimba, în funcție de situație, între 1-2, 2-1 și 1-1-1. Această formație permite în special situatii individuale pe aripi și în fața porții.

Puncte slabe

În 4-2-3-1 este nevoie de multă coordonare între pozițiile individuale de joc pentru ca echipa să rămână compactă și să susțină atacul.

Uneori, acest lucru face dificilă echilibrarea atacului cu apărarea (fără a lua în considerare măcar ce tipuri de jucători avem). O posibilă concentrare pe abilitățile individuale ale aripilor poate deveni o problemă dacă aceștia nu sunt suficient de rapizi sau dominanti în situații unu-la-unu.

Recomandări: când puteți/ar trebui să utilizați 4-2-3-1?

Când ai un atacant, care este periculos în fața porții și poate controla bine pasele (de exemplu, Harry Kane de la Tottenham sau Robert Lewandowski de la Bayern Munchen)

Când vrei o apărare stabilă fără a-ți neglija ofensiva

Când ai trei mijlocași ofensivi buni

Când doriți să puneți presiune împotriva unei opoziții care atacă cu doi mijlocași defensive, depășindu-i numeric în centru (de exemplu, împotriva 4-4-2 cu un patru plat).

Solutie antrenarea schimbarii directiei de joc: dezvoltarea in sistem 1-4-2-3-1

-joc pe suprafata mare 70m la doua porti mari, doua echipe de 8+P si doi jokeri (acestia au ca scop schimbarea directiei de joc – se aleg doi mijlocasi care sufera la acest aspect) care sunt activi intotdeauna pe situatia de atac, atat la o echipa cat si la cealalta.

O linie de copete imparte terenul in doua iar regulile sunt urmatoarele:

a)nu au voie sa comunice verbal

b)schimbarea de directive se face cu cei doi mijlocasi defensivi

c)jucatorii sunt pozitionati astfel: 3 jucatori de atac stau in zona superioara (atac), acestia nu au voie sa coboare in zona inferioara (defensiva) si 5 jucatori in zona inferioara (defensiva) din care 3 dintre ei au voie sa urce in zona superioara (ofensiva) cand echipa lor are posesia.

d)dupa terminarea fazei echipa edversa porneste constructia de la portar la indemnul

antrenorului, jucatorii trebuie sa se repozitioneze

e)jokerii sunt doar pe faza de atac si sunt 8 si 10, acestia au voie sa patrunda in ambele zone

-durata 20 min

-observatii: in aceasta faza prioritatea obiectivelor este urmatoarea: 1.tactice; 2.mentale; 3.tehnice; 4.fizice; 5.socioumane.

-intensitate: medie-mare

 

Solutie antrenarea schimbarii directiei de joc: dezvoltarea in sistem 1-4-2-3-1 vs. 1-3-5-2

-joc pe suprafata mare -tot terenul- la doua porti mari, doua echipe de 10+P.

Doua linii de copete imparte terenul in trei zone iar regulile sunt urmatoarele:

a)nu au voie sa comunice verbal

b)schimbarea de directive se face cu cei doi mijlocasi defensivi

c)jucatorii sunt pozitionati astfel:

1-4-2-3-1: 4 fundasi in zona 1, mijlocasii la inchidere si extremele in zona 2 si mijlocasul ofensiv si atacantul central in zona 3

1-3-5-2: 3 fundasi in zona lor 1, mijlocasi la inchidere(sau interi) mijlocasul ofensiv (sau la inchidere) si extremele in zona lor 2, si cei doi atacanti in zona lor 3

1-4-2-3-1: fundasii lateral pot urca in zona 2, extremele pot urca in zona 3, 1 mijlocas la inchidere poate cobora in zona 1

1-3-5-2: 3 mijlocasul ofensiv sau interii precum si extremele pot urca in zona 3, extremele pot cobora in zona 1

d)dupa terminarea fazei echipa edversa porneste constructia de la portar la indemnul antrenorului, jucatorii trebuie sa se repozitioneze

e)in zona 3 trebuie sa paseze o atingere cu doua, sau faza individuala, au atingeri nelimitate si trebuie sa finalizeze ei, fara sa mai paseze.

-durata 20 min

-observatii: in aceasta faza prioritatea obiectivelor este urmatoarea: 1.tactice; 2.mentale; 3.tehnice; 4.fizice; 5.socioumane.

-intensitate: mare

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.