Blocul defensiv în patru fundaşi – Aplicare

Blocul defensiv în patru fundaşi – Aplicare

Acum am ajuns  în punctul de unde vom începe să arătăm cum vom pune în aplicare blocul defensiv în patru fundaşi. Următoarele exerciţii este bine să le faceţi  înainte de încălzire  sau după un antrenament fizic greu. Acesta este primul exerciţiu pe care antrenorul trebuie să îl facă  când explică cum se lucrează pe zone.

Blocul defensiv în patru fundasi - Aplicare 1

In primul exemplu avem un atacant lateral (A1 în figură) care conduce mingea câţiva metri. Fundaşii din faţa lui (D1) îl atacă imediat forţându-l  pe atacant să se îndrepte spre margine. Al doilea fundaş (D2) ia poziţie pentru a-şi dubla colegul. D3 şi  D4  merg să acopere zonele.

Blocul defensiv în patru fundasi - Aplicare 2

Acum  avem A1 care s-a dus la loc şi A23 care înaintează. D2 imediat îl întâmpină , iar D1 strânge în centru şi împreună cu D3 şi D4 vor asigura o linie de trei fundaşi pentru a-l dubla pe D2.

Blocul defensiv în patru fundasi - Aplicare 3

Antrenorul va schimba mereu atacantul “activ”. Fără grabă , trebuie să le spună care atacant se retrage şi care înaintează cu mingea, iar fundaşii trebuie să acţioneze prompt. Iniţial fundaşii trebuie să înţeleagă locul lor, “prima” poziţie. Reglarea momentului când atacă omul cu mingea se face după aceea. Opriţi jucătorii în timpul exerciţiului  şi explicaţi-le  poziţia lor în teren.

După ce fundaşii au văzut şi au înţeles care e poziţia lor în teren, se opreşte numai o minge la cei patru atacanţi , pe care o vor pasa între ei şi o va opri la  fiecare cel puţin 5 secunde la el pentru ca fundaşii şi antrenorul să poată să comande presingul.

Antrenorul  trebuie acum să explice fundaşilor care îl dublează pe cel care atacă primul, că trebuie să stea compact pentru a putea acoperi toate zonele şi de a intra în marcaj imediat, la al doilea atacant care ar putea primi mingea.

O variaţie la aceste exerciţii este aceea de a avea trei atacanţi. Acum fundaşii trebuie să se decidă , să comunice, care dintre ei va pune presiune pe atacant.

Mai poate fi exersată şi o situaţie de trei fundaşi contra a patru atacanţi. Chiar şi în trei fundaşi , este important pentru fundaşi să se mute , să strângă poziţia. În acest caz, dacă mingea este în lateral, fundaşul cel mai aproape de minge va fi poziţionat pe teren între minge şi poartă(vertical pe linia mediană).

Mişcarea următoare care va trebui făcută este să adaugi mijlocaşi defensivi(centrali) între blocul defensiv şi cei patru atacanţi. Antrenorul, în acest moment îşi va impune sistemul de joc de bază. În acest fel, un sistem 3-5-2 poate fi făcut şi exprimat din 4-4-2 prin coborârea mijlocaşului lateral de pe partea unde nu se joacă mingea, care devine al patrulea fundaş.

Antrenamentele următoare, pot să conţină aceste exerciţii şi alte situaţii specifice jocului, iar pentru o bună învăţare şi folosire a acestora în timpul jocului trebuie reamintite mereu pentru a şti fiecare ce are de făcut pe teren.