15 lucruri pe care un parinte de tinar fotbalist trebuie sa le ia in considerare (1)

Unul din siteurile cu care tin legatura este GRASSROOTS FOOTBALL COACHING.

Este foarte interesant, sint multe articole care trateaza metodica antrenamentelor pentru copii, adulti si jucatori profesionisti de fotbal.

Mi-a atras atentia in special unul scris de Mike Trusson, antrenor formator UEFA si fost mijlocas al echipelor Gillingham, Brighton, Rotherhan United, Sheffield United.

Consider ca este de actualitate pentru fotbalul romanesc, in care, comportamentul unora dintre parintii tinerilor fotbalisti continua sa fie o frina in dezvoltarea acestora. Bineinteles, cu acordul mai mult sau mai putin tacit al conducatorilor si antrenorilor diferitelor cluburi si asociatii sportive.

Iata asadar sfaturile pentru parinti ale lui Mike Trusson:

“Parinte de fotbalist. Este ceva minunat si précis, dar poate fi si ceva extrem de dificil. Marea majoritate este la inaltime. Implicati, acorda suport, incurajeaza, sint alaturi de copil indiferent daca cistiga sau pierde. Cei mai buni au o perspectiva de ansamblu sanatoasa, insa, din nefericire, sint si citiva care nu o au!”

 

  1. Lasati antrenorii sa antreneze! Daca dumneavoastra ii spuneti copilului ceva diferit de ceea ce ii spune antrenorul, ii veti distrage atentia si il veti face confuz.
  2. Este extrem de frustant pentru tinerii jucatori atunci cind incearca sa rezolve dificilele sarcini ce apar in timpul jocului, saauda strigatele si sfaturile parintilor de la marginea terenului. Lasati copiii sa joace! Daca au fost bine antrenati, vor sti ce trebuie sa faca pe teren. Daca fac o greseala, cu siguranta vor invata din ea.
  3. Nu discutati si nu comentati jocul altor fotbalisti in fata parintilor lor. De cite ori ati auzit replici ca: “nu stiu cum poate face parte baiatul din aceasta echipa…” sau “nu are viteza deloc…”! Prea multi parinti se comporta de parca copilul lor ar fi un star, iar problema echipei este la alti copii. Comentariile si atitudinea negativa este total daunatoare si distruge armonia relatiilor dintre parinti, ceea ce se va reflecta, mai tirziu, in viata echipei.
  4. Descurajati acest comportament toxic ascultind rabdatori aceste discursuri, apoi adresati solutii intr-un mod pozitiv. Vorbiti despre calitatile pozitive ale jucatorului, familiei sau antrenorului si nu despre cele negative.
  5. Ridicati-va la cel mai inalt nivel si nu va plingeti de antrenorul copilului dumneavoastra in fata altor parinti. Odata ce incepeti sa o faceti se va imprastia ca o epidemie. Inainte sa va dati seama, aprintii vor vorbi pe la spatele antrenorului. Daca aveti o problema legitima cu antrenorul, chiar privind strategia si jocul, aranjati o intilnire privata, in afara stadionului.

 

Traducerea: Ciprian Urican