Steaua, se mai intampla!

Steaua, se mai intampla!

Autor: CIPRIAN URICAN

Nu aveam de gind sa scriu despre meciul Stelei! Cu atit mai mult cu cit sint “specialist”, cum declara MM Stoica!

Insa, din primele ore ale diminetii, iesind in oras cu treaba, amicii cu care ma intilneam, ma opreau sa ma intrebe ce s-a intimplat cu Steaua, daca am vreo explicatie despre jocul si rezultatul cu Stuttgart! Le-am spus simplu: “Surprize neplacute se mai intimpla in fotbal”.

Ajuns acasa, m-am pornit sa analizez esecul neasteptat al liderului Ligii 1. Sa vedem ce-a iesit:

In primul rind, conotatia psihologica in care s-a desfasurat partida: Steaua defileaza in campionatul romanesc, calcind peste adversari (cu mici exceptii particulare, jocul din Cupa cu Chiajna) printr-o demonstratie de forta, anduranta si superioritate tehnico-tactica demult nemaivazuta la noi. In cupele europene se afla pe primul loc in grupa, asteptind un singur punct pentru a-si asigura calificarea. Mai mult, nici acel punct nu era necesar daca FC Copenhaga nu cistiga la Molde. Trebuia sa fii tare negativist sa crezi ca niciuna dintre aceste conditii nu se va implini. Increderea dadea pe afara. Aceasta explica faptul ca stelistii nu au intrat in teren concentrati 100%!

In al doilea rind, mult discutata problema a sistemului de joc. Chiar daca la Molde s-a cistigat folosindu-l, nu a transmis siguranta, norvegienii avind situatii clare de gol. Nu a fost cel mai indicat in fata Stuttgartului, pentru ca expunea mijocasii laterali din 3-4-3-ul Stelei, Chipciu si Latovlevici, duelurilor 1 v 1 cu aripile nemtilor din sistemul 4-3-3, departe de propria poarta, in zona mediana neutra. Depasindu-si adversarii, Okazaki sau Gentner si Ibisevici parcurgeau 15-20 m spre poarta noastra fara a fi atacati de nimeni. Pina le iesea un fundas central in intimpinare aveau timp sa aleaga alte solutii de continuare a actiunilor. Prea mult spatiu pentru a pregati si finaliza actiunile ofensive. Chiar daca primele doua goluri s-au marcat din faze fixe, acestea au fost obtinute tot dupa actiunile din benzi!

Sa fie clar, nu din cauza modulului de joc ales de Reghecampf a pierdut Steaua! La urma urmei sistemul, e doar un numar. Dinamica a facut diferenta! Si acum ajungem la a treia concluzie:

Prospetimea si potenta fizica au fost net in favoarea adversarilor.Cam cum se vede diferenta dintre Steaua si celelalte echipe in campionatul Romaniei. Forta si capacitatea de efort superioara a oaspetilor a fost evidenta in duelurile pentru balon, atit in cele de la firul ierbii cit si in cele aeriene. Aveai impresia ca Stuttgart poate alerga mai mult si mai repede decit Steaua indifferent cite zile s-ar juca. Va garantez ca asta au simtit si jucatorii din teren!

O ultima concluzie: abordarea tactica a jocului,  prin efectuarea unui pressing ofensiv si ultraofensiv de catre elevii lui Bruno Labbadia, i-au blocat psihic pe jucatorii nostri, care cu multa greutate reuseau sa ajunga in treimea adversa. Din punct de vedere tehnic, fostii colegi ai lui Marica stapineau corect si eficient procedeele de lovire a mingii, cu piciorul si capul. Pasele, preluarile sau centrarile, executate simplu, fara floricele, au dus la marcarea celor 5 goluri. Cel de-al treilea, mostra de virtuozitate!

In aceste conditii, Steaua n-a avut nici o sansa. Aceasta infringere usturatoare se poate transforma in cel mai frumos cadou de sarbatori pe care si-l puteau face: trezirea la realitate! Mai e mult pina la cistigarea campionatului sau a Cupei UEFA, important este ca toata lumea sa invete din greseli.

Ma distreaza “cunoscatorii” care fac afirmatii de genul “De ce sa ne fie frica, si ei au tot doua picioare”? Pai da, dar parca au altfel de picioare! Cind intilnesti o echipa mai buna, ambitia si daruirea nu mai pot compensa diferenta de valoare. Asta au simtit si suporterii Stelei joi, pe National Arena!

Ciprian Urican