Alberto Zaccheroni

Alberto Zaccheroni

Cum momentan nu antrenez, stateam intr-o seara in fata televizorului urmarind o partida de Cupa Romaniei si gindindu-ma ce subiect sa mai tratez pe site. Mi-a venit o idee. M-am ridicat, am mers la dulapul cu materialele mele fotbalistice si am cules un dosar mai vechi. Aveam acolo notitele pe care mi le luasem acum citiva ani, de la un curs desfasurat la FRF, organizat de Scoala Federala de Antrenori. Invitat era unul din cei mai importanti antrenori italieni, Alberto Zaccheroni, recunoscut in fotbalul mondial ca antrenorul ce a inventat sistemul 3-4-3. Cum nu-mi amintesc ca cineva sa fi scris despre ce a vorbit italianul, mi-ar fi parut rau sa nu va impartasesc filozofia acestuia. Credeti-ma, va fi o experienta extrem de interesanta, din care avem multe de invatat.

Alberto Zaccheroni s-a nascut la 1 aprilie 1953, in Mendola, Italia. Cariera de jucator este una nesemnificativa, intrerupta brusc de o accidentare, iar la 30 de ani a preluat prima echipa de amatori, Cesenatico. Prima echipa importanta pe care o conduce este Udinese, in sezonul 1997-1998, cu care termina pe locul 3 si se califica in Cupa UEFA. Sistemul folosit era unul innovator: 3-4-3. Nimeni nu-l mai jucase pina atunci. Rezultatele i-au impresionat pe cei de la AC Milan care il angajeaza sperind sa faca uitate ultimele doua sezoane mizerabile. Iar Zaccheroni nu-i dezamageste, cistigind Serie A in sezonul ’98-’99! Urmatorul an este mai slab, terminind doar pe locul 3, iar in campionatul 2000-2001 este demis de Berlusconi, in urma unui joc de Champions League contra lui Paris Saint Germain. Citeva luni mai tirziu, semneaza cu Lazio, dupa ce Dino Zoff isi reziliase contractul cu romanii. Nu rezista pina la sfirsitul anului, criticat fiind ca nu foloseste jucatorii importanti pe posturile lor naturale. La mijlocul sezonului 2003-2004, preia Internazionale Milano, echipa cu care se claseaza in final pe locul 4. Prea putin pentru Moratti, care nu-i mai prelungeste contractul. Dupa doi ani in care sta “pe margine”, preia pentru scurt timp Torino, apoi din nou face o pauza de doi ani si jumatate. In ianuarie 2010, este numit antrenor al lui Juventus, inlocuindu-l pe Ciro Ferrara, si termina sezonul pe locul 7, un loc sub asteptarile “Batrinei Doamne”. Asa ca, in luna august a aceluiasi an, cind este ofertat de Japan Football Association nu mai sta pe ginduri si preia nationala nipona. Primul joc, prima victorie, una istorica pentru japonezi, 1-0 contra Argentinei. Prima competitie majora la care a participat cu Japonia a fost in 2011, Cupa Asiei, disputata in Qatar. A ajuns in finala competitie, contra Australiei, pe care a invins-o cu 1-0.

O carte de vizita impresionanta, chiar daca nu a stat mult timp la un club, a antrenat cei 3 granzi ai Italiei: Milan, Juve si Inter. Singura echipa la care a stat aproape trei ani a fost AC Milan. De fapt, dupa cum o sa vedeti, are o perspectiva proprie asupra duratei contractelor.

        Prof. Ciprian Urican

Continuarea in materialul Alberto Zaccheroni (2)