Analiza jocului echipei

Analiza jocului echipei

PUNCTE DE VEDERE

     Exista o vorba la romani: “Toata lumea se pricepe la fotbal si la politica”! Din punctul meu de vedere este doar o presupunere lipsita de argumente. Fotbalul este mult mai complex, trebuie sa-l cunosti in profunzime pentru a face analize pertinente. De aceea, pe acest site incercam sa analizam fenomenul stiintific, cu argumente, dovezi si reguli scrise in teoria fotbalului, incercind astfel sa ridicam perceptia calitativa asupra acestuia.

Sincer, eu sint deja imun la analizele post-joc facute de asa zisi “oameni de fotbal”! Oameni care sint ca noi sau voi, dar, datorita unor conjuncturi, ajung sa emita pareri sub forma de axiome.

De obicei, in astfel de cazuri, doua sint afirmatiile care se fac:

  1. “Echipa a jucat slab”!
  2. “Antrenorul a alcatuit gresit primul 11, trebuia sa joace X sau Y”!

Se intimpla deseori sa fie adevarate aceste concluzii si antrenorul sa greseasca. Ce vreau eu sa subliniez este ca inainte de a le rosti, aceste fraze trebuie analizate. Hai sa incercam, pe scurt. Asadar:

 1. In general, daca mai mult de jumatate din componentii echipei nu dau randament, este evident ca jocul nu poate fi unul bun. Lipsa de randament inseamna ca nu au prospetime fizica, nu dau dovada de solidaritate si spirit de colaborare, aleg solutii tactice inadecvate situatiei concrete din teren sau fac, in mod repetat, erori tehnice.

Daca nu dai randament ca echipa, nu poti sa te aperi si nu poti marca decit intimplator, printr-o reusita individuala sau din noroc.

Se intimpla insa ca o echipa, care nu are o posesie prelungita, nu reuseste faze ofensive cursive si, in consecinta, nu inscrie, sa practice un joc bun. Cum? Datorita abordarii tactice a antrenorului, specifice jocului si adversarului pe care il intilneste. Daca oponentul este superior din prisma valorii individuale a jucatorilor pe care ii are in componenta este evident ca trebuie sa compensezi prin tactica si angajament acest dezavantaj. Pastrarea unei echipe scurte si inguste, pastrarea distantei optime intre jucatorii care compun compartimentele, dublaj in marcaj, acoperirea dubla sau tripla a coechipierului care este in lupta cu adversarul, marcajul, sint aspectele care definesc un joc bun. Un joc defensiv bun, bineinteles. Nu pot spune ca o echipa joaca slab pentru ca nu reuseste 8 pase consecutive. Poate astea ii sint limitele, poate adversarul nu-i permite din cauza presingului exercitat si a valorii tehnice si intelectuale a jucatorilor sai. Uitati-va la jocurile Barcelonei: oare toate echipele care au pierdut in fata ei (adica aproape toate cu care a jucat!) au facut partide proaste?

In concluzie, nu calitatea transmisiei balonului defineste jocul bun al unei echipe, ci aspectele tactice mai sus mentionate.

2. Multi dintre noi au parerile lor subiective si obiective in ceea ce priveste valoarea si prestatia unui jucator. Se intimpla deseori, ca un jucator de valoare sa nu intre in primul “11”, intr-un meci oarecare. In campionatele cu fotbal avansat, Italia, Spania, Germania sau Franta, acest aspect este observat frecvent. Jucatori ca Ronaldo, Lampard, Klose sau Wesley Schneider au luat loc pe banca de rezerve in jocuri oficiale, atit la club cit si la echipele nationale. Trebuie sa acordam incredere antrenorilor in aceste situatii. Ei cunosc cel mai bine starea fizica a propriilor jucatori, cit sint acestia de bine pregatiti mental si cit de bine se incadreaza in planul tactic conceput pentru jocurile respective. Exista situatii cind unul din cei mai buni jucatori ai unei echipe nu poate evolua pentru ca, pur si simplu, el nu poate juca pe orice post. Jucatorii sint (sau ar trebui sa fie) asezati in echipa pe posturile lor naturale. Pe posturile pe care dau cel mai bun randament, care le pun cel mai bine in valoare abilitatile si capacitatile tehnico-tactice. Nu poti, de exemplu, sa-l pui pe Sanmartean in locul lui Bourceanu, pentru ca, pur si simplu, nu este profilul de jucator care sa acopere acel post. Nu este tipul de jucator recuperator-distructor, dimpotriva, scoate oameni din joc, paseaza si finalizeaza pe ultimii 30m. Iar daca antrenorul a  gindit planul tactic in functie de un anumit profil de jucatori, se intimpla ca “valorile”, gen exemplul de mai sus, sa nu joace.

Cred ca am reusit sa ma fac inteles. Nu toata lumea trebuie sa fie de acord cu punctul meu de vedere. De aceea, asa cum va spuneam la inceput, toata lumea se pricepe la fotbal si politica. Sa ne confruntam parerile. Iar acest lucru sa ridice calitatea fotbalului nostru. E tot ceea ce conteaza!

ANALIZA ECHIPEI PLEACĂ DE LA RANDAMENTUL ACESTEIA ÎN CELE 4 FAZE FUNDAMENTALE ALE JOCULUI:

  • Faza ofensivă (incluzând fazele fixe proprii)
  • Tranziția negativă (pierderea mingii)
  • Faza defensivă (incluzând fazele fixe ale adversarului)
  • Tranziția pozitivă(câștigarea mingii)

prof. CIPRIAN URICAN