Andre Villas-Boas a invatat sa zambeasca

Andre Villas-Boas a invatat sa zambeasca

Cind a fost dat afara de la Chelsea, la inceputul acestui an, Andre Villas-Boas era incruntat, incrincenat si suparat pe toata lumea. In special pe patronul Roman Abramovich, care nu-si respectase promisiunile facute la instalare. Dar si pe jucatorii marcanti ai echipei, care-i contestasera autoritatea si metodele de lucru. In permanent conflict cu Frank Lampard, Ashley Cole sau Didier Drogba, Villas-Boas nu accepta nici o parere, sugestie sau propunere din partea jucatorilor. Nu avea deloc sau, in orice caz, prea putine discutii individuale cu acestia. Antrenorul este suveran si nu trebuie sa dea nimanui explicatii. Pina la urma aceasta atitudine si viziune asupra relatiilor cu grupul i-au fost fatale.

Lunile au trecut, iar in vara portughezul a preluat o alta echipa de traditie din Regatul Unit: pe Tottenham Hotspur. Ziaristii de la “Mirror” scriu ca nu numai echipa este schimbata pentru Andre, ci intreaga lui conceptie privitoare la relatia cu stafful si jucatorii. Zimbeste, povesteste cu noii sai elevi, destinde atmosfera. Nu mai este distant, creeaza punti de comunicare, este afectiv. Dupa sedintele de pregatire, obisnuieste sa le trimita mesaje jucatorilor lui Tottenham, nu neaparat despre fotbal ci, in general, despre subiecte de interes general. “Este chiar placut”, soptesc pe la colturi baietii. Rezultatele echipei de pe White Hart Lane, precum si jocul etalat in acest sezon, chiar daca nu sint extraordinare, promit. Asa cum si Villas promite ca s-a schimbat. Totul e sa-l tina!

P.S –   Personal, ca antrenor, cred ca acesta este drumul spre succes: o relatie apropiata intre antrenor si jucatori, bazata pe sinceritate si respect reciproc.