Analiza unei echipe

Analiza unei echipe

   Indiferent daca lucram in fotbal sau sintem doar iubitori ai fenomenului, trebuie sa stim sa “citim” jocul echipelor pe care le urmarim. Atit a echipei proprii, cit si adversarului. Aceasta radiografie ne ajuta, si aici ma refer strict la antrenori, sa contracaram evolutia celor cu care ne confruntam in competitii. Nu e de ajuns sa inregistram datele pe care le veti vedea mai jos, aceasta este partea initiala a prcesului. Urmeaza partea practica, contramasurile care se impun pe baza acestor inregistrari. De exemplu, daca adversarul foloseste un sistem de joc, diferit de cel adoptat de noi, in baza analizei facute, vom stii sa-i contracaram punctele forte si sa-i exploatam punctele slabe. Pentru ca, se stie, fiecare modul de joc are calitati si defecte. Rezultatele sint date de calitatea pregatirii si de interpretarea pe care o ofera jucatorii.

Asadar, CE ANALIZAM?

In primul rind, Sistemul de joc!

In cadrul fiecarui sistem, jucatorii au sarcini si functii specifice posturilor pe care evolueaza. Adica, intre 4-3-3 si 4-3-1-2, diferentele de interpretare pot sa porneasca chiar de la linia defensiva, compusa in ambele cazuri, din 4 jucatori. De exemplu, tipul de marcaj produs de acestia, poate sa diferentieze radical exprimarea ambelor echipe. Ca sa nu mai vorbim de compartimentele median si ofensiv, care, in ciuda faptului ca par asemanatoare ca cifre, trebuie sa se comporte total diferit, atit in faza de posesie, cit si in cea de non-posesie.

Iata de ce, pentru a avea succes, este necesara in primul rind cunoasterea teoriei sistemelor, a notiunilor lor de baza, de comportament, atit in faza defensiva cit si in cea ofensiva.

In al doilea rind, Tipul de joc!

Se intimpla ca, atunci cind urmarim un meci, sa exclamam: “Ba, in ce viteza joaca astia!” sau “Ce echipa masiva au astia, ce materiale baga”! Senzatia care ne este indusa provine din tipul de joc propus si prestat de diferite echipe! Este in fapt, amprenta proprie si personala a istoriei si filozofiei clubului, sau, poate fi a managerului sau antrenorului echipei.

Tiparele de joc evidente ar fi:

  1. dinamic
  2. static
  3. agresiv
  4. lent
  5. in viteza
  6. in forta
  7. tehnic

Putin probabil sa remarcati ca jocul unei echipe se incadreaza doar intr-un singur tip; in general regasim doua sau chiar trei variante care caracterizeaza o formatie, de exemplu: dinamic-agresiv, tehnic-in viteza, etc.

Ca sa va faceti o imagine completa a ceea ce am spus, ginditi-va putin la cele doua echipe gigant ale fotbalului spaniol si mondial: FC Barcelona si Real Madrid. Amindoua presteaza un fotbal placut si eficient, dar evident diferit.

Barcelona da impresia unui tip mix de joc: tehnic – lent (cind au posesia) – agresiv (cind pierd mingea si intra in presing) – in viteza (pe ultimii 30m).

La Real Madrid se observa alta compilatie: tehnic – agresiv (cind incearca recuperarea) – dinamic (de la linia fundasilor) – in viteza (momentul tranzitiei positive).

 Prof. CIPRIAN URICAN

Continuarea in materialul Analiza unei echipe (2)