CALEA SPRE SUCCES

Seminarul “Tehnica și tactica în fotbalul modern” – Timișoara, 19-20 iunie. S-a încheiat cel mai important seminar dedicat antrenorilor de fotbal din România

Două zile incitante, încărcate, multă informație însoțită de exemplificare practică. Lectori de mare calitate profesională, Massimo Lucchesi și Manuele Cacicia.

Sală de curs impecabilă, amfiteatrul Aula Magna al Universității de Vest a găzduit circa 60 de antrenori din toate colțurile țării, 26 dintre aceștia reprezentând generația PRO de anul acesta. Foști jucători, actualmente antrenori care activează la echipe importante de la noi sau în afara țării. Alături de aceștia, profesori și antrenori pasionați, dornici să asimileze noi cunoștințe și informații pe care să le utilizeze la echipele lor, juniori sau seniori.

Antrenori romăni care lucrează unul în China, altul în Italia (și aici nu-i adaug pe cei de la Licența PRO!) au ținut să fie prezenți la Timișoara pentru un schimb fenomenal de experiență! Le mulțumesc și îi felicit! Nu întâmplător lucrează acolo, au înțeles ca meseria de antrenor este una care se fură, una în care nu trebuie să te oprești din a învăța, a te informa, de a te dezvolta. Altfel nu se mai poate.

Am remarcat și apreciat prezența antrenorilor de Licența C, a studenților și profesorilor Facultății de Educație Fizică și Sport cărora teoretic, nu le era atât de necesar acest seminar în comparație cu antrenorii licențiați B, A sau PRO. Un important pas pentru dezvoltarea fotbalului din ligile inferioare. Un pas important și pentru ei, deja au un atuu în fața potențialilor competitori.

La precedentul seminar Coaches Ahead pe care l-am organizat în octombrie anul trecut, au fost prezente 100 de persoane. Ținând cont că acum, lui Massimo Lucchesi i se adăuga un antrenor tocmai venit din pârjolul campionatului italian, Serie A, nici nu mă gândeam că audiența va fi una mult mai mare. Din păcate, nu a fost așa, antrenorii lipsind mai mult sau mai puțin motivat.

Problema este la cei care ar fi putut veni, dar nu au făcut-o, din dezinteres, din lipsa pasiunii sau poate pentru a nu mă îmbogății pe mine, promotorul acestui eveniment, plătind taxa de participare (sîc!).

Acum 5 ani de zile am înființat siteul coaches-ahead.ro, cel mai important mijloc de informație de specialitate din România, din dorința de a veni în ajutorul antrenorilor care nu au posibilitatea de a accesa materiale care să-i ajute în derularea procesului instructiv-educativ. Putea fi accesat liber. De abia anul acesta există un abonament modic anual. Pentru că tot ceea ce vedeți costă bani și timp. Nimeni nu mai face nimic gratis, totul costă. Însă din păcate, antrenorii care au lipsit nemotivat, sânt cei care nu au înțeles că trebuie să investești în dezvoltarea personală. Să cumperi materiale, cărți, dvd-uri, să te abonezi la siteuri de specialitate, să participi la cursuri și workshopuri. În special când acestea sânt susținute de profesioniști care foarte greu ajung în România.

De aceea mulți dintre aceștia vor fi eliminați de concurență, de patroni, de realitățile fotbalului care este în permanentă schimbare. Vă asigur. Meseria de antrenor nu poate fi păcălită la nesfârșit. Fotbalul dacă-l trădezi, ți-o trântește de nu te mai ridici. Cine are urechi, să audă!

Revenind la cele două zile de curs, ele s-au desfășurat după același program:
9,00-14,00 Cursuri teoretice (Aula Magna din Universitatea de Vest)
Între 11,00-11,30 exista pauza în care pe holul Universității se servea cafea, fursecuri, apă, oferite de organizatori. Și se acordau interviuri diferitelor televiziuni.
14-16,30 Masa de prânz
16,30-18,15 Partea practică (Baza 2 a Universității Politehnice)

Luni, în prima zi, a fost dezbătut subiectul sectorului juvenil. O introspecție completă în diferitele școli de fotbal de succes: organizare, metodologie, principii, mijloace de exersare. Seara, plimbare prin Timișoara.

Marți, în cea de-a doua zi accentul a fost pus pe lucrul cu seniorii, în special aspecte privind organizarea tactică a jocului de fotbal: sisteme, coduri de interpretare pentru jucători, spațiile de joc, jocul pozițional.

Au exista schimburi de opinii, dezbateri și chiar controverse în ceea ce privește teoria, termenii și terminologia, dar asta a evidențiat faptul că evenimentul a fost unul interactiv, pasionat și pasional, din care toată lume a avut de câștigat.

La sfârșitul lecției practice fiecărui cursant i s-a înmânat un acoaches-ahead.roat de participare recunoscut la nivelul Școlii Federale de Antrenori.
Mai jos puteți citi impresiile unora dintre cursanți.

Închei prin a mulțumi tuturor partenerilor și prietenilor care m-au ajutat să organizez acest seminar, tuturor participanților care au considerat importantă prezența lor aici și nu in ultimul rând juniorilor și antrenorului Cristi Petcu care au reprodus pe terenul de joc ideile celor doi lectori, Massimo Lucchesi și Manuele Cacicia.

Impresiile celor participanți.

Multumesc pentru invitatia la cursul tau de la Timisoara, felicitari pentru intreaga organizare si reusita a evenimentului. De asemenea, tin sa-i felicit pe Massimo Lucchesi si Manuele Cacicia pentru prestatia lor si valoarea deosebita a lectiilor expuse!
DAN APOLZAN – Director SFA

Un seminar foarte interesant, din care am reținut câteva aspecte deosebite cum ar fi diversitatea modelelor de antrenament și joc prezentate de Massimo Lucchesi sau importanța care se dă rezultatului în filozofia italiană. Foarte interesante exercițiile și explicațiile lui Manuele Cacicia, antrenor direct implicat în proiectul Crotone, care este și va rămâne unicat, un punct de referință în fotbalul Italian!
GEORGE OGARARU – Licența PRO

Au fost 3 zile pline, cu multă teorie și practica, cu 2 invitați de marcă din Italia de la care am avut ce învața!! Organizarea a fost perfectă, începând de la cazare, masă, sala în care s-au ținut cursurile teoretice, singura problema fiind la teren, acolo unde căldura a fost extrema! Cred că acest seminar, prin aducerea celor 2 invitați și venirea cursanților Pro la Timișoara, a fost unul de mare tinuta si valoare. Sper că și în viitor vom mai avea prilejul să ne revedem, cu mare plăcere, la un asemenea seminar deosebit! !
CRISTIAN PETRE – Licenta PRO

Am avut onoarea sa particip la una dintre cele mai interesante si interactive cursuri de fotbal care au fost tinute in Romania. 2 lectori italieni, dl.Massimo Lucchesi, dupa parerea mea cel mai bun metodist in probleme de organizare a fotbalului si Manuele Cacicia, antrenor care vine dupa o super performanta cu Crotone in Serie A. Doua zile de cursuri in care sau imbinat perfect teoria cu practica. Avem de invatat si cred ca asemenea cursuri ar trebui sa fie un pilon de lansare a antrenorilor de la toate nivelele de pregatire. Fotbalul romanesc duce lipsa de organizare fotbalistica la toate aceste nivele, iar aceste cursuri cu asemenea lectori ne pun in situatia de a vedea intr-un alt mod  organizarea si etapizarea  antrenamentelor. Avem nevoie de oameni precum dl.Ciprian Urican care a demonstrat ca fotbalul trebuie privit si din alte puncte de vedere, iar informatiile culese de oameni specializati si trimise mai departe spre antrenori nu face decat sa dezvolte si sa imbunatateasca fotbalul romanesc.
Dle.Urican aveti tot sprijinul meu pentru a putea face din aceste cursuri cu lectori de prim rang din fotbalul European, o rampa de lansare a viitorului antrenor din fotbalul romanesc .
Multumesc si apreciez efortul depus .
Cu stima si respect, ANDRASI ALEXANDRU – Licenta PRO 

Este placerea mea sa exprim cateva ganduri legate de evenimentul fotbalistic care a avut loc la Timisoara intre 19 si 20 iunie 2017. Ca antrenor care activeaza in afara tarii pe un continent indepartat, ma bucur ca am avut posibilitatea sa intalnesc aici alti antrenori din tara si de peste hotare. Din acest punct de vedere, evenimentul de la Timisoara a fost locul perfect unde impreuna cu diferiti alti antrenori am putut nu numai sa facem un schimb de experienta si sa invatam unii de la altii, dar si sa beneficiem de informatiile extrem de folositoare oferite de catre antrenorii invitati, Massimo Lucchesi si Manuele Cacicia. Cu aceasta ocazie as dori sa ii multumesc domnului antrenor Ciprian Urican care a fost organizatorul si coordonatorul acestui eveniment. Prin organizarea extrem de detaliata si eficienta, domnul Urican ne-a ajutat sa parcurgem multe ore de curs teoretic, timp de discutii cu ceilalti antrenori incluzand oaspetii, si a facilitat antrenamentul practic care a reprezentat o aplicatie a tuturor informatiilor oferite la curs.

In prima zi am comparat si analizat diferite scoli de fotbal din Europa si diferite sisteme de joc la nivel de juniori, dar si tipuri de antrenamente care pot ajuta orice antrenor sa isi atinga scopurile propuse la inceput de sezon sau campionat. S-au discutat si analizat nu numai componente tehnice la diferite niveluri de varsta, dar si concepte generale de joc, precum crearea si gasirea spatiilor in diferite faze ale jocului. Toate acestea au fost puse in practica cu o grupa de juniori la sfarsitul zilei, fapt care a oferit o imagine practica despre modul cum aceste antrenamente progresive ajuta jucatorii sa dezvolte tehnici individuale, sa intelega jocul de fotbal si sa isi mentina concentrarea pe durata intregii partide.

A doua zi a fost o continuare a ceea ce s-a discutat in prima zi, dar am trecut si la nivelul urmator, analizand diferite faze de joc, precum si modul cum jocul echipei se poate dezvolta prin diferite exercitii situationale, in care jucatorul intelege care este rolul lui in diferite faze ale jocului. In acelasi timp au avut loc si discutii despre cum ar trebui sa fie structurat antrenamentul echipelor la diferite niveluri de varsta pe parcursul unei saptamani sau chiar a sezonului cu specific pe echipele de Liga 1 si 2.
ANDREI GHICU – PROFESOR SHANGHAI, CHINA

Felicitări bunului meu meu prieten Ciprian Urican, amfitrionul acestui seminar organizat perfect, cu invitați de marcă, Massimo Lucchesi și Manuele Cacicia, curs de perfecționare prin care noi, antrenorii de fotbal, am primit informații noi și valoroase, dar și confirmări a muncii pe care o depunem.
BENGA OCTAVIAN – Licenta PRO

Coaches Aheads, în fapt Ciprian Urican, îți mulțumesc pentru posibilitatea oferită de ne completa cunoștiințele, de a rămâne proaspeți în meseria asta a noastră care este atât de dinamică, atât de avidă de informație proaspătă.
Am luat contact cu preocuparea ta de a aduce ANTRENORUL ROMÂN în actualitate, anul trecut la seminarul unde l-ai invitat pe Massimo Luchessi și ne-am convins că ești hotărât să ridici ștacheta zilele trecute când, pe lângă Massimo, l-ai avut ca invitat și pe Manuele Cacicia. La aceste cursuri, eu am o vorbă, participi ca la o petrecere – dacă vrei să te simți bine, te vei distra – dacă ești dornic de progres întotdeauna ai de învățat. Am învățat multe și, încă o dată, îți mulțumesc ție și invitaților tăi în numele meu și al colegilor noștri. Pe lângă preocupările metodice, ai avut puterea să ne ajuți și cu problemele administrative, cred că ți-a fost greu, dar merită deoarece, încet-încet, se formează o comunitate nouă, aceea a a ANTRENORULUI ROMÂN de mâine priceput, bun organizator, bine informat, practician la obiect, analist și programator, care are capacitatea de a lucra în echipă, care știe care e locul lui într-un staff. O mică punctare la aspecte negative : trebuie menținută cina tematică :)), locul unde ne-am destins și legat prietenii pentru o viață. Muțumim pentru profesionalism, informații, PRIETENIE!
Daniel Sima – Licenta A

In general, interactiunea cu oameni din,si, pasionati de fotbal, creeaza o emulatie puternica. A fost si cazul acestui seminar care mi-a oferit posibilitatea de a-i cunoaste pe cei din a carui munca ma inspir constant prin intermeniul sitelui lor, Ciprian Urican www.coaches-ahead.ro, si Massimo Lucchesi   www.allenatore.net.. Ei se completeaza si colaboreaza perfect pentru a improspata ce incercam sa aducem nou in munca noastra. Interactiunea cu o cultura fotbalistica diferita, prin prezenta domnilor Lucchesi si Cacicia, va marca cu siguranta pozitiv munca pe care noi, cei prezenti, o vom desfasura in viitorul apropiat!

ALIN PINZARU – Licenta PRO

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.