In cautarea talentului (pierdut!)

Lectiile ALLEN@TORE.net

Massimo Lucchesi

Revenim, dupa ceva timp, cu articole aparute pe celebrul site italian Allen@tore.net, articole scrise de CEO-ul acestuia, amicul nostru, Massimo Lucchesi.

Am ales acum un subiect care arde in aceasta perioada fotbalul romanesc: sectorul juvenil! Bineinteles ca Massimo trage un semnal de alarma pentru fotbalul din tara sa, dar, dupa cum o sa va convingeti, articolul lui se potriveste ca o manusa realitatii noastre.

Astept comentariile voastre!

La sfirsitul anului 2011, revista franceza France Football enumera 23 de jucatori, de pe tot globul, care puteau cistiga Balonul de Aur. Erau 7 spanioli, 3 germani, 2 brazilieni, 2 argentinieni, 2 uruguayeni, 2 francezi, 2 portughezi, 1 englez, 1 camerunez, 1 olandez si … nici un italian (evident, nici un roman! nota.trad.)

Nationala care ocupa locul 6 in clasamentul FIFA, Italia,  nu avea nici un jucator in primii 23 din lume! Straniu, nu? Singurul jucator care aparea in TOP 50 era Toto Di Natale.

Aceste date ne conduc la doua concluzii:

  1. Excelenta munca depusa de antrenorul Prandelli si stafful sau, care intr-un timp foarte scurt a reconstruit o Nationala care joaca un fotbal dinamic si eficient.
  2. Incapacitatea sectorului nostru de copii si juniori de a produce (cu foarte rare exceptii) talente fotbalistice care ss se afirme in contextul international (parca vedem asta si la noi, nu?!; nota trad.).

Asupra acestui aspect trebuie sa ne concentram atentia cit mai rapid.

Care sint cauzele care nu permit fotbalului nostru sa produca campioni de calibru precum Messi, Neymar sau C.Ronaldo? (si romanii se pot intreba acelasi lucru!; nota trad.)

Din punctul meu de vedere, factorii care in Italia limiteaza aparitia talentelor ar fi urmatorii:

  1. Activitatea sportiva a copiilor, in afara antrenamentelor obisnuite, este extrem de redusa, aspect ce nu favorizeaza dezvoltarea asa numitei “tehnici de strada”, atit de intilnita acum citiva zeci de ani la fotbalisti! (perfect adevarat, romanii isi amintesc de Dobrin, Dumitru, Iordanescu, Marcel Raducanu, Hagi!; nota.trad.)
  2. Extrem de marea importanta care se acorda rezultatelor in competitiile juvenile, cind, in mod normal, dezvoltarea individuala a copilului ar trebui sa fie unicul aspect important!