FAZA OFENSIVĂ: ANTRENAMENT SITUAȚIONAL SAU CU SCHEME – TRASEE (ANALITIC)? CUM OPTIMIZĂM ANTRENAMENTUL ȘI DIDACTICA

FAZA OFENSIVĂ: ANTRENAMENT SITUAȚIONAL SAU CU SCHEME – TRASEE (ANALITIC)? CUM OPTIMIZĂM ANTRENAMENTUL ȘI DIDACTICA

        Lecțiile Alenatore.net

 

Autor: MARCO CECCOMORI

Ce antrenament adoptăm pentru o didactică eficientă și o dezvoltare optimă a fazei noastre de atac?

 

FAZA OFENSIVĂ ȘI CARACTERISTICILE ECHIPEI

Faza ofensivă, înțeleasă ca situația tactică în care o echipă este în posesia   mingii având obiectivul de a marca gol, este una din cele trei faze principale ale jocului de fotbal, alături de faza defensivă și tranziție.

Organizarea bună a fazei ofensive este un element fundamental al jocului spectaculos și a rezultatelor unei echipe!

Antrenorul, odată preluată o echipă, are ca sarcină prioritară studierea caracteristicilor jucătorilor care compun grupul, în funcție de evaluarea acestora stabilind modulul de joc și stilul de exprimare colectiv.

Să reținem că selecția jucătorilor este o cerință de bază a antrenorului, necesitând capacitate de observare și evaluare din partea acestuia.

De fapt, modulul și tipul de joc intenționat a fi folosit nu trebuie să fie factor inhibator pentru jucător, ci un element prin care să-și exprime calitatea individuală valorizând astfel potențialul colectiv al echipei.

Dacă, de exemplu, se are la dispoziție o echipă limitată la nivel tehnic dar dotată cu o bună rezistență și prestanță fizică, devine contraproductivă dezvoltarea unui joc bazat pe construcție elaborată pornită de la fundași, caracterizată de o accentuată posesie a balonului, existând premisele pierderii balonului foarte des în apropierea propriei porți. Ca să nu mai vorbim de numărul mare de contraatacuri care se pot declanșa odată cu pierderea mingii.

În principal, faza ofensivă poate fi antrenată în două moduri:

  • Prin antrenament analitic (cu scheme – trasee)
  • Prin antrenament situațional

Conținut Restricționat

Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.

În concluzie, antrenorul trebuie să fie un atent observator a lacunelor și problemelor care îi limitează exprimarea echipei în fază ofensivă, pentru ca apoi să aleagă antrenamentul și metoda ideală de lucru; toate acestea căutând continuu să mixeze exercițiile analitice cu cele situaționale!

                                                —  SFÂRȘIT —

 

NUMAI ÎN LIBRĂRIA coaches-ahead GĂSIȚI MATERIALE ESENȚIALE PENTRU MESERIA DE ANTRENORI

 

 

TAKTIFOL

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.