FOTBAL 2.0: NOI TENDINȚE TACTICE ȘI METODOLOGICE (2)

FOTBAL 2.0: NOI TENDINȚE TACTICE ȘI METODOLOGICE (2)

Nu avem ce face. Trebuie să stăm în casă spre binele nostru și a celor pe care îi iubim!

Toate activitățile noastre cotidiene s-au oprit. Inclusiv fotbalul, meseria noastră. Însă nu trebuie să pierdem timpul. Orice provocare poate aduce beneficii! Iar acum este o bună oportunitate pentru a învăța, a studia, a viziona aspecte noi care să ne ajute în meseria de antrenor!

Scopul siteului nostru a fost încă de la început să împărtășească cunoștințe noi iubitorilor și antrenorilor de fotbal.

De aceea, m-am gândit că ar fi benefic pentru toți abonații siteului www.coaches-ahead.ro să poată viziona seminariile internaționale de mare succes care au deschis un drum nou în România, seminarii organizate de noi  împreună cu unul din cei mai importanți lector și autor de cărți cu subiect Fotbal, MASSIMO LUCCHESI!

Primul seminar l-am organizat în Timișoara, în 2016 și a adunat peste 100 de antrenori de fotbal din întreaga țară, atât antrenori de copii și juniori, cât și de seniori:  FOTBAL 2.0: NOI TENDINȚE TACTICE ȘI METODOLOGICE

 Timp avem, TREBUIE SĂ STĂM ÎN CASĂ!, așa ca, în fiecare zi veți putea urmări episoade, de cca. 45-60 de minute din acest seminar, care va fi difuzat integral. Vă asigur că veți aștepta cu sufletul la gură următorul episod (cu condiția să vă placă să înțelegeți fotbalul, să vă placă să aflați cum și ce se antrenează în fotbalul european)!

Permanent veți vedea programul după care s-a derulat seminarul și un interviu, înainte de a veni la Timișoara, cu Massimo Lucchesi!

VIZIONARE PLĂCUTĂ!

FOTBAL 2.0: NOI TENDINȚE TACTICE ȘI METODOLOGICE

                                                                                                                  Timisoara, 14 – 15 Noiembrie 2016

 

PREZENTARE

Atenția deosebită pe care milioanele de tifosi o acordă fotbalului sunt factori care stimulează constant antrenorii în căutarea de noi idei tactice și introducerea unor metodologii mai eficace.

De aceea fotbalul este un sport în continuă evoluție.

La Timișoara vom aprofunda noile tendințe tactice și metodologice pe parcursul unui seminar de înaltă ținută.

Iată câteva teme care vor fi tratate și aprofundate participând la acest seminar:

  • Definirea modelului de joc
  • Codurile atacului pozițional
  • Principalele metodologii utilizate de cele mai importante academii europene
  • Exerciții tehnico-tactice utilizate zilnic în mediul profesionist
  • Conținutul ciclului de antrenament săptămânal

Seminarul prevede o parte teoretică dimineață și o parte practică după-masă.

 PROGRAM

 Luni dimineață (9-13) – Teoria

De la ciclul jocului la definirea modelului de joc (1h e 30m)

Ce comportamente dorește antrenorul să vadă pe terenul de joc? Ce dă sens jocului, prin ce se identifică echipa sa, cum se organizează? Numai dacă plecăm de la înțelegerea ciclului de joc putem ajunge să definim modelul de joc. Antrenorul trebuie să le transmită jucătorilor principii de joc și coduri pentru a interpreta contextele și situațiile pe care le prezintă partida oficială.

Pausa (15 m)

 Sectorul juvenil: modele europene de succes.

Care sunt diferențele dintre munca cu copiii și cea cu seniorii? Care sunt filozofiile și tendințele școlilor fotbalistice de succes? Cum definim un plan eficace de viitor?
Ședințele de antrenament sunt mijloace prin care tehnicienii au posibilitatea de a modela dezvoltarea competențelor individuale și de a transmite principiile de joc care determină comportamentul jucătorilor.

Lunch Break

Lunì după-masa (15-17) – Pratica

Ședință practică: posesie și exerciții tactice. (1h 45 m)

În raport cu temele prezentate în sală, antrenamentul va exemplifica principalele exerciții colective tratate de cele mai reprezentative echipe de club europene.

Marți dimineață (9-13) – Teoria

Cheile atacului pozițional. (1h e 30m)

Care sunt procesele atacului pozițional? Care este diferența dintre jocul codificat și cel pe bază de principii? Prin descompunerea jocului colectiv în fotbal sectorial se simplifică citirea jocului de către jucători și conferă o organizare colectivă solidă.

Pausa (15 m)

Metodologia didactică: conținutul ciclului de antrenament săptămânal  (1h e 30m)

Munca antrenorilor este foarte complexe și cuprinde gestionarea aspectelor psihologice, alături de cele tehnice, tactice fizice și metodologice.
Cum combinăm aceste elemente într-o metodologie de lucru eficace? Cum organizăm ciclul de lucru săptămânal?
Aprofundăm subiectul urmărind exerciții utilizate de cei mai importanți antrenori din Europa.

Lunch Break

Marți după-masă (15-17) – Pratica

 Ședință practică: încălzirea tehnică și exerciții pe spații reduse.

În raport cu temele prezentate în sală, ședința practică prevede expunerea principalelor exerciții individuale și sectoriale (pe compartimente) tratate în didactica celor mai reprezentative echipe de club europene.

LECTOR: Massimo Lucchesi

 

INTERVIU MASSIMO LUCCHESI

 

Massimo Lucchesi, este a treia oară cînd ajungi în România. După întâlnirile de la București, organizate la Federația Română de Fotbal, de această dată ajungi în Timișoara, oraș desemnat capitală culturală europeană anul acesta….

Vin întotdeauna cu mare bucurie în Romania pentru că am observat aici multă pasiune pentru fotbal și spațiu amplu pentru îmbunătățiri. Îi mulțumesc antrenorului și prietenului meu Ciprian Urican pentru faptul ca a făcut posibile aceste întâlniri profesionale în România! De altfel, cănd am fost ultima dată în București i-am putut urmări câteva ședințe de antrenament cu Academica și mi-a plăcut modul său de lucru. Colaborăm cu siteul lui, coaches-ahead.com, și este excelent în educarea și stimularea antrenorilor. Ne auzim des de-a lungul anului analizînd diferite aspecte din fotbal.

Antrenorii de aici au mult entuziasm, iar acest lucru reprezintă pentru mine un aspect foarte important în a mă motiva să lucrez bine.

Care sunt sarcinile unui antrenor? Cum ajunge să aibă succes?

A antrena nu înseamnă numai alegerea sistemului de joc, pregătirea exerciților săptămânale și definirea strategiei pentru competiție. A antrena înseamnă mai mult de atât: semnifică explicarea și cimentarea spiritului de echipă prin identificarea unei identități de joc care valorifică calitățile jucătorilor și în care jucătorul insăși reflectă și depune maximă încredere.

Nu e ușor să antrenezi dacă nu ai o metodă de lucru.

Ai susținut numeroase cursuri și seminarii în toată Italia, în Europa, pe celelalte continente. Care sânt principalele probleme cu care se confruntă antrenorii?

De-a lungul anilor am întâlnit antrenori foarte buni în plan tactic dar incapabili să explice până la capăt semnificația jocului de echipă…iar aceasta înseamnă o limitare.

Există antrenori buni care implică jucătorii în procesul de antrenament, dar care înca utilizează exerciții învechite și puțin stimulative…aceasta este deasemenea o altă limită.

Sunt antrenori care construiesc exerciții fantastice care însă nu au relevanță cu jocul, dar și antrenori care observă bine situațiile în joc dar antrenamentele au un ritm scazut, adormind jucătorii.

Antrenorul trebuie să aibă o metodă de lucru, iar această metodă pleacă de la a înțelege care este rolul antrenorului, adevăratul leader al echipei. Dar ce este important pentru echipă și care sânt caracteristicile leaderului? În seminarul de la Timișoara vom vorbi tocmai de aceste aspecte și vom analiza cele mai interesante exerciții tehnico-tactice pe care le-am putut vedea cu proprii ochi, având ocazia să urmăresc la lucru antrenori de calibru cum ar fi Guardiola, Ancelotti, Conte, Luis Enrique, Zeman, Sarri, Prandelli, Spaletti și mulți alții.

Cum se va desfășura cursul de la Timișoara: parte teoretică și parte practică?

Da, începem în Aula Magna și apoi, cum am făcut în Slovacia și recent în Italia, după-masa ne vom deplasa pe terenul de joc unde efectuăm exercițiile tehnico-tactice. Sânt convins că toți cei care participă la curs vor înțelege cu adevărat semnificația rolului antrenorului și se vor înarma cu instrumentele și cunoștințele necesare îmbunătățirii propriei metode de lucru cu echipa.

Dar există o metoda câștigătoare?

La sfârșitul diferitelor seminarii pe care le-am susținut anul acesta am ajuns la concluzia că nu există o astfel de metodă, dar există capacitatea antrenorului de a-și adapta și modifica propria metodă de abordare în relație cu situațiile în care se găsește și lucrează.

Antrenorul TREBUIE să aibă o metodă și capacitatea de a știi să reconstruiască an după an. Uitati-va la Guardiola, Conte sau Ancelotti, toți au stiluri diferite, însă se adaptează, se schimbă în fiecare an pentru a atinge cu jucătorii excelența.

Ce contează mai mult, jucătorii sau antrenorul?

Mi s-a pus des această întrebare și răspund întotdeauna cu un exemplu: dacă mănânci pizza, ce e mai important, pastele sau pomodoro, mozzarella, prosciutto și celelalte ingrediente?

Niciuna din cele două structuri nu e mai importantă decât cealaltă: ingredientele sânt fundamentale și dau savoare, dar baza este totul și fără aceasta ingredientele nu au valoare.

În fotbal antrenorul trebuie să știe că jucătorii sânt fundamentali, ei rup echilibrul intr-o partidă și influențează rezultatul.

Jucătorii, fără o organizare ca echipă, care să-i lege și să-i unească, nu reușesc    să-și exprime propriul potențial, de aceea au nevoie de colegi și antrenor. Nici Messi, nici Cristiano Ronaldo nu ar reuși sa fie în top fără colegi de înalt nivel.

Dacă sâmbătă și duminică fotbaliștii sânt actorii principali, în timpul săptămânii antrenorul este cel care face diferența.

Ce diferențe sânt între a fi antrenor de copii și juniori sau a fi antrenor la seniori?

La nivelul sectorului juvenil, subiect pe care îl vom trata la cursul nostru, trebuie să facem evaluări specifice în raport cu factorul tehnic.

Am studiat și aprofundat metodele de formare la nivelul de copii și juniori în cluburi cu tradiție pe acest sector, cum ar fi Anderlecht, Barcelona sau Benfica iar metodologia este intr-adevăr transversală și pe baza unui program care vede fuziunea activitaților diferiților antrenori de-a lungul mai multor ani.

Despre toate aceste aspecte vom vorbi la seminarul din Timișoara! Obiectivul meu este acela de a-mi oferi experiența tuturor participanților și de a încerca să îmbunătățesc metodele de lucru având ca model cele de top în Italia și Europa.

Dacă ții la jucătorii tăi, dacă vrei să-ți îmbunătățești metoda de lucru, dacă vrei un viitor mai bun, te aștept la Timișoara în 14-15 noiembrie. Ne vedem în curând!

 

 

NOTĂ: Următoarele episoade, seminarul FOTBAL 2.0: NOI TENDINȚE TACTICE ȘI METODOLOGICE, organizat de Coaches Ahead, poate fi urmărit integral doar de către abonații www.coaches-ahead.ro !

FOTBAL 2.0: NOI TENDINȚE TACTICE ȘI METODOLOGICE

                  – episodul 2 –

Conținut Restricționat

Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.