Inovatorul Arrigo Sacchi

Inovatorul Arrigo Sacchi

Autor: CIPRIAN URICAN

 Din punctul meu de vedere a fost, si este, un antrenor fenomenal, incredibil. Mintea lui, explorind febril fenomenul fotbalistic, a gasit solutii care au revolutionat acest sport. Strategie, sistem de joc, metode de pregatire. Desi, in comparatie cu alti antrenori, timpul in care a lucrat la nivel inalt a fost scurt, impactul pe care l-a avut asupra fotbalului european si mondial a fost unul imens!

Fara istoric ca jucator profesionist (aproape la fel si Mourinho), Sacchi a zdrobit barierele de snobism conform carora nu poti ajunge mare antrenor daca n-ai fost la fel ca jucator, ajungind liderul generatiei sale, spre sfirsitul anilor ’80.

Inainte de a conduce prima sa echipa, echipa orasului sau, Barraco Luco, Arrigo Sacchi vindea pantofi. Avea 26 de ani si era pasionat de fotbal mai mult decit de a proba incaltaminte pentru domni si doamne. Obsedat fiind de lipsa abilitatilor cu piciorul, Sacchi si-a jurat ca va ajunge unul din cei mai buni antrenori. Barraco Luco era primul pas facut spre realizarea visului. Desi era mai mic ca virsta decit multi dintre jucatorii lui, a reusit sa-i cistige de partea sa. A plecat la Cesena, pentru a antrena echipa de tineret. Apoi Rimini in Serie C, din nou o echipa de tineret, cea a Fiorentinei. Rezultatele bune obtinute cu tinerii fotbalisti, l-au recomandat la Parma, aflata atunci in Serie C, reusind promovarea cu aceasta in B, din primul an. Insa momentul care declanseaza ascensiunea italianului se produce un an mai tirziu, cind parmegianii elimina marele AC Milan din Cupa Italiei dupa o dubla victorie cu 1-0. La sfirsitul campionatului, patronul clubului, Silvio Berlusconi, il numeste antrenor principal al echipei milaneze.

Principala problema cu care s-a confruntat odata cu sosirea la Milan, in vara anului 1987, a fost lipsa credibilitatii. Era practic un “no name” pentru tifossii si jucatorii “diavolului”! Chestionat la o conferinta de presa despre trecutul sau inexistent ca fotbalist si cum crede ca va gestiona relatia cu jucatorii cistigatori de atitea trofee, Sacchi a oferit o replica care a ramas celebra in lumea fotbalului: “ Un jocheu nu trebuia sa se fi nascut inaintea calului pentru a stii sa calareasca”!

    Si s-a apucat de treaba.

    Lotul Milanului era plin de nume mari. Celebra tripleta olandeza, Ruud Gullit, Frank Rijkaard si Marco Van Basten. In plus, Franco Baresi, Roberto Donadoni si Paolo Maldini. Puncte de referinta ale sistemului dinamic imaginat de Arrigo Sacchi, ei au renuntat la statutul de vedete pentru a se incadra intr-un joc colectiv preschimbat in arta.

In ciuda barierei de neincredere si  criticism cu care a fost intimpinat, Sacchi cistiga titlul cu Milan dupa 8 ani. Uimind lumea prin inovatiile tehnico- tactice  aduse jocului.

Marile cluburi au avut doua lucruri in comun de-a lungul istoriei, in ceea ce priveste era tacticii. Au avut terenul de joc si au avut mingea! Asta inseamna ca atunci cind ai mingea, tu dictezi jocul si atunci cind te aperi, tu controlezi spatiul”, declara magul!

Si-a desfasurat echipa intr-un 4-4-2 dinamic dar echilibrat, prestind actiuni inteligente dar in acelasi timp rationale, create dupa un anumite stereotipuri. Niciodata pina atunci nu se evidentiase mai pregnant un principiu al fazei defensive – echipa scurta si ingusta! Adversarii pur si simplu erau sufocati de aglomerarea instantanee a jucatorilor italieni pe zona mingii.

Continuarea intr-un material viitor

                                                       Prof. CIPRIAN URICAN