INTERVIU FILLIPO LORENZON PENTRU SLEDET.COM

Ringrazio a Fillipe Lorenzon per l’intervista – Marius Francisc (Match Analyst Romania)

Fillipo Lorenzon este match analyst al echipei nationale a Italiei de Under 21, un rol care-l “obliga” sa ofere toate unformatiile staff-ului tehnic in ceea ce priveste ce se intampla pe teren, atat cu jucatorii propriei echipe cat si cu cei adversi, totul pentru a optimiza randamentul echipei pentru care lucreaza. A inceput sa colaboreze cu federatia din Italia in 2008, colaborare care, plecand de la profesionism si pregatire calificata, il motiveaza zi de zi. Munca unui analist se bazeaza in primul rand pe calitate. Calitate tehnico-tactica fotbalistica. Analizele lui nu mai sunt standardizate ca inainte, defensiv-ofensiv-faze fixe pentru ca acum pentru el acest lucru nu mai este fundamental. Important e acum sa inovezi cat mai mult in analiza ta video pentru ca antrenorii si jucatorii sa nu devina plictisiti cu timpul… Lucrul lui Fillipo Lorenzon este un lucru bazat pe tehnologie, ea purtand un rol fundamental – update tot timpul la ce este mai nou pe piata in ceea ce priveste tehnologia(ca o concluzie).

Cand s-a nascut aceasta pasiune a ta pentru lumea fotbalului?

Aveam 5 ani cand am inceput sa joc fotbal si sa spun ca la inceput a fost totul la nivel de hobby, iar pentru a ajunge la meseria pe care o fac acum a trebuit sa urmez un parcurs lung – dar care are legatura cu pasiunea. Era dragostea pentru fotbal, dar niciodata nu m-as fi gandit ca voi deveni match analyst.

Ai inceput sa lucrezi in lumea fotbalului lucrand pentru doua firme ce se ocupa cu statistica? Opta si SICS.

Exact. Am inceput sa lucrez pentru aceste doua firme. Acestea se ocupau si se mai ocupa si acum cu statistica si produse de match analysis la nivel profesionist: strangerea de date, software pentru persoanele care fac analiza, precum si altele.

Contemporan cu aceste lucruri ai inceput sa lucrezi pentru Italia…

Am continuat sa lucrez pentru aceasta multinationala pana in 2013, dar am inceput totul in 2008: Firma + Italia. O colaborare care mi-a servit pentru a fi mai bun in match analysis.

La inceput, ai mai avut si alte experiente legate de antrenorat sau match analysis?

Au fost cateva experiente la cluburi italiene diverse si o experienta interesanta cu nationala de fotbal a Arabiei Saudite(a lucrat cu Olaroiu), la Cupa Asiei.

Cum s-a schimbat figura match analyst de cand ai inceput 2008…pana acum?

Cand am inceput erau firme care faceau acest serviciu cluburilor. Practic analistii lucrau pentru firme, nu pentru cluburi.
Acum, rolul de match analyst este la moda si, scuzandu-ma fata de colegii mei profesionisti si updatati, sunt multe persoane care, nu vreau sa spun ca fac lucruri de o calitate indoielnica, dar improvizeaza mult…Lucreaza dupa ureche…

Spui ca este usor sa improvizezi in acest sector?

Sa spunem ca e usor sa improvizezi ceva pentru ca este sufficient sa filmezi o partida si sa faci o asa zisa analiza.

Deci?

Cand ai un joc filmat si ai la dispozitie un program pentru analiza(Dartfish, NacSport, Sportscode) poti spune ca faci analiza? Dar oricum la final poti observa ca nu e facuta de un profesionist, devinde evident, pentru ca un profesionist stie cum sa isi filmeze un joc, de exemplu. Ai nevoie de cunostinte de baza, care apoi trebuie imbunatatite cu experienta pe care o acumulezi pe teren cu antrenorii.

Vrei sa spui ca este defapt totul un process in a deveni un analist bun?

Exact. Cand am inceput eu era o merserie pe care o putea face oricine, dar, azi nu mai e asa.

Din ce motiv?

Pentru ca avem acum si analiza statistica. Pentru ca acum se filmeaza altfel jocurile, pentru ca acum avem software nou si de calitate. Atunci faceam cu totii un lucru rudimentar. Cunostintele mele erau atunci cu siguranta mai putin profunde ca acum.

Ce caracteristici ar trebui sa aiba un match analyst?

Eu cred ca e fundamental sa stii destul de mult fotbal. Trebuie sa fii un bun IT-ist.

Ce crezi ca e cel mai important dintre cele doua?

Cred ca ai nevoie in primul rand sa ai cunostinte tehnico-tactice, iar apoi sa acorzi importanta cunasterii propriului staff(ce doresc ei de la tine).

Adica?

Vreau sa spun ca daca colaborezi cu un antrenor dar e necesar sa stii cum gandeste, modul de a antrena, credintele lui despre fotbal pentru a face analiza mea. Analiza care va fi indreptata spre exigentele lui intr-o maniera cat mai specifica.

Spui mereu ca un match analyst trebuie sa fie “proactiv”.

Lucrul meu e un pic particular pentru ca la echipa Nationala avem jucatorii doar pentru o perioada scurta de timp in timpul anului, dar un match analyst de la club lucreaza zi de zi cu jucatorii, iar in opinia mea, trebuie sa fie inovativ ca mod de lucru si de prezentare a datelor catre antrenor si jucatori. Nu poti sa faci/propui mereu aceleasi lucruri, e nevoie sa incerci mereu sa-i dai ceva nou.

De exemplu?
Un tip de analiza statistica divers, animatii diverse. E nevoie sa facem analiza video captivanta pentru a nu intra intr-o anumita rutina standard. Din acest motiv e nevoie sa fim mereu la current cu tot ce este nou.

Tu ai fost unul dintre primii match analyst prezenti in Italia. Cum a fost vazut rolul tau la inceput in lumea fotbalului?

Cand am inceput sa lucrez pentru Italia munca mea era pentru ceilalti relative noua, am fost vazut ca un ciudat, pentru ca nu se stia prea mult despre aceasta meserie, nu exista deschidere catre analiza video. Acum lucrurile s-au schimbat, toate cluburile au inceput sa faca analiza, chiar si la copii, iar cand ajung la echipa de seniori deja stiu cu ce se mananca, despre ce este vorba, sunt practic obisnuiti sa traiasca cu acest tip de lucru, model de educatie.

Ce vrei sa spui cu asta?

Un jucator stie ca trebuie sa munceasca la partea fizica, la partea tactica, acum stie ca trebuie sa fie atent si la analiza video. Aceasta componenta a devenit o normalitate.

Un match analyst ce trebuie sa analizeze in particular?

In opinia mea mea sunt doua arii de analiza: match studio si team studio, si as mai adauga si analiza antrenamentului.

Ne poti spune ce inseamna match studio?

Match studio este analiza facuta propriei echipa si analiza individuala a jucatorilor.

Si team studio?

Analiza adversarului

Cum ai caracteriza ceea ce faci?

Lucrul meu il gasesc asemanator unei piramide. Scopul meu e sa ofer antrenorului un numar mare de informatii in legatura cu adversarul pe care il vom intalni, apoi aceasta piramida se ridica si mai mult, informatiile devin mai detaliate, pana cand se face trierea lor si se decide ce vom da echipei.

Ce se afla la baza acestei piramide?

La baza piramidei sunt eu care strang cat mai multe informatii despre adversarul pe care urmeaza sa-l infruntam, apoi mai cern un pic, dau informatiile catre antrenor sau staff tehnic, pana ajung la varful piramidei unde se afla informatiile pe care trebuie sa le dau jucatorilor, informatii care sunt esentiale si cele mai importante.

Ce le spui prima data jucatorilor?

Frumoasa intrebare. Prima data le spun pentru cine lucrez…glumesc! Pun mult accent pe jocul nostru. Scopul nostru este Acela de a pune echipa si jucatorii in conditii cat mai bune pentru a infrunta un adversary. Mai precis, noi nu suntem cei care pot prezice un rezultat sau ce se va intampla pe teren, ci noi suntem cei care imbunatatesc conditiile de lucru ale antrenorilor si jucatorilor.

Spune-mi despre variabilitatea unei analize…

Se poate analiza o echipa adversa intr-un mod, iar cand ajungi la stadion vezi ca echipa a schimbat sistemul de joc, a schimbat jucatorii, si astfel totul are un alt inteles. Analiza mea devine nula.

Ce se intampla in acest caz?

Important pentru noi e ca am facut tot ce am putut pentru a sti totul despre adversary. Nu trebuie sa fim neglijenti in meseria noastra. Trebuie sa fim informati mereu despre istoricul echipei adverse.

De unde e cel mai bine sa filmezi un joc?

Depinde de cat de inalte sunt tribunele unui stadion. Punctul cel mai bun e mereu subiectiv.

Care e al tau?

Prefer sa filmez un joc din punctul cel mai inalt al unui stadion, dintr-o pozitie centrala, exact pe lina de centru a terenului. Apoi e clar ca, pe un stadion cu tribune mai putin inalte, e preferabil sa filmezi dintr-o pozitie laterala. O pozitie foarte interesanta pe care o utilizeaza multi e cea din spatele unei porti acolo de unde poti vedea amplitudinea terenului.

E important sa fii la curent cu tot ce este nou?

E fundamental sa ramai la current pentru ca este o munca ce se bazeaza pe tehnologie, exista atatea firme ce ofera software nou. ESTE NEVOIE SA LUCREZI IN MANIERA SIMPLA, RAPIDA, EFICACE.

Ce nu trebuie sa faca un match analyst?

Sa se creada mai important decat un antrenor. Noi facem parte din staff-ul tehnic, dar, ceea ce fac mereu este raportat la antrenor. Daca pentru mine se comite o eroare in timpul unui meci nu o pot semnala nimanui, dar trebuie sa-I spun antrenorului iar el va decide ce va face mai departe

Ce reprezinta pentru tine sa fii analistul Italiei U21?

Cred ca inainte de toate este un motiv e ambitie si orgoliu sa lucrez pentru echipa nationala, pentru ca iti da posibilitatea sa participi la competitii foarte importante. Cu aceasta ocazie iti dezvolti orizontul fotbalistic pentru ca iti da o vedere de 360 de grade asupra fotbalului international.

Ca match analyst al nationalei de U21 ai si responsabilitati. Cum gestionezi stresul?

Stresul major il traiesti in timpul competitiilor, cand timpule este scurt intre jocuri si e nevoie sa produci intr-un timp scurt un lucru de calitate. Responsabilitatea mea e sa-I dau staff-ului informatii, incerc sa ma asigur ca fac totul fara sa uit ceva; cand imi reuseste pot sa spun ca sunt satisfacut.

Cand e munca ta cea mai grea, cand faci cele mai mari sacrificii?

In timpul competitiilor, atunci lipsesc cel mai mult de acasa. Consider asta cel mai mare sacrificiu..

Ce sfat ai dori sa dai tinerilor care vor sa imbratiseze aceasta meserie?

Sa priveasca orice meci cu un ochi critic, sa interpreteze partidele si sa caute cheile tactice, sa citeasca. Sa priveasca diferite campionate, diferite divizii, nu sa se limiteze doar la un singura tara sau o unica echipa. In fine, sfatuiesc sa se urmeze cursuri pentru a mari aria vizuala asupra profesiei.

Sursa: Sledet.com
Ringrazio a Fillipe Lorenzon per l’intervista – Marius Francisc (Match Analyst Romania)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.