Marea perdanta – Real Madrid

Marea perdanta – Real Madrid

Recunosc ca sint unul dintre cei care iubesc fotbalul jucat de Real Madrid sub conducerea lui Jose Mourinho. Cred ca este cel mai cool. Estetic, eficient, fermecator in anumite momente. Chiar daca au ratat finala Champions League.

Consider ca meciul de la Dortmund a fost un accident. Fotbalul este plin de asemenea exemple. Jocuri care, daca s-ar mai disputa de 1000 de ori, nu s-ar mai termina cu acelasi rezultat. Dar, folosind un limbaj de lemn, “fotbalul se joaca pe goluri”. A fost 4-1 pentru Borussia in meciul tur.

In returul de la Madrid, daca era 3-0 pentru Real in primul sfert de ora, nu mira pe nimeni. E adevarat ca nemtii au ratat apoi citeva ocazii uriase, insa intotdeauna cind o echipa alearga dupa gol in criza de timp, se descopera. Pentru ca toti jucatorii vor sa inscrie, stiind ca sint aproape sa piarda totul.

A fost numai 2-0 pentru Real in retur, nu de ajuns pentru a se califica in finala cu Bayern Munchen. In ciuda ratarii, Mourinho a admis ca Dortmund a fost echipa mai buna in cele doua manse si asta si din cauza faptului ca el nu a stiut sa gestioneze momentul de 1-1 din Germania.

Nu spun ca Borussia Dortmund nu este in acest moment o echipa frumoasa. Extrem de echilibrata, avind rigurozitatea nemteasca combinata cu imaginatia si tehnicalatina. Alearga foarte mult, extrem de rational, pune presiune permanenta asupra adversarului cu mingea, paseaza précis si in viteza.

Mai presus de toate are spiritul invingator, oarecum copilaresc, al lui Jurgen Klopp. Cred in ei ca jucatori si echipa, nu renunta niciodata. Nebunia din partida retur cu Malaga este cel mai elocvent exemplu, de cum se poate realiza imposibilul, daca tu crezi ca e posibil. Sa iei gol in minutul 88 dupa un joc foarte bun al spaniolilor, arbitrul sa arate minutele de prelungire, sa-ti trebuiasca doua goluri pentru calificare si sa le reusesti, este dovada ca Borussia Dortmund are o incredere fantastica in ceea stie si poate!

De aceea mi-ar placea sa cistige finala CL de anul acesta.

Nu tot atit de mult cit mi-ar fi placut sa cistige Realul. Pentru ca echipa lui Jose face arta din fotbal. Jucatori cu abilitate si dexteritate tehnica fenomenala, creativi si inteligenti, capabili sa faca diferenta din actiuni care nu anunta nimic. Cristiano Ronaldo, uneori nedreptatit la acordarea trofeelor pentru cel mai bun jucator, capabil, ca si Messi dealtfel, sa cistige un joc de unul singur.

Toti incadrati perfect in algoritmul tactic creat de Mourinho. Care a gindit un sistem, 4-2-3-1, perfect pentru a exploata la maximum calitatile fizico-tehnico-tactice ale valorilor pe care le antreneaza. Modul in care Realul combina si deruleaza actiunile, in special cele ofensive, tine de geometrie. Trasee de joc rapide, purtate intr-o viteza devastatoare, care isi schimba forma in functie de obstacolele intilnite, cu scopul de a penetra prima bresa aparuta in zona centrala a adversarilor.

In fotbal, se stie, nu intotdeauna cel mai bun cistiga! Stie si Mourinho asta. De aceea vreau sa cred ca isi va lua revansa anul viitor tot cu madrilenii. Nu de alta, dar ar fi pacat sa nu cistige un titlu cu o asemenea echipa!