Continuare a materialului Mark Wotte
Care este sistemul dvs.favorit si de ce?
Mi-am bazat totdeauna filozofia de antrenor si la echipele la care am lucrat pe sistemul 4-3-3 care este tipic olandez. Pentru mine, este un mod logic de a juca daca privesti pozitia initiala a jucatorilor pe teren. Este constituit din mai multe triunghiuri usor de recunoscut dar nu asa de rigide precum le arata limitele. Depinde de jucatori si exista mai multe variante de 4-3-3 care se pot transforma usor in 4-5-1 sau 4-4-2. Imi place 4-3-3 ca structura de start; daca un jucator trebuie sa treaca in dreapta sau stinga intr-o anumita situatie totul e in regula, nu se strica nimic.
In Olanda toata lumea antreneaza 4-3-3 pina la virsta de 16 ani, iar multe echipe profesioniste sau amatoare de seniori joaca in acest sistem. In prima liga olandeza veti gasi un amestec de 4-3-3; 4-5-1; 4-4-2 depinzind de calitatea jucatorilor si de filozofia managerului; totusi eu sustin ca avind jucatori care inteleg 4-3-3 este un beneficiu indiferent in ce sistem termini jocul. Daca echipa nu are aripi adecvate, tind sa adopte sistemul 4-4-2 ceea ce duce la eliberarea zonei dreapta sau stinga. 4-3-3 este sistemul preferat in Olanda deoarece este considerat a fi unul ofensiv iar jucatorii se bucura cind au posibilitatea de a ataca. Extinzind, chiar fanii pot influenta modul de joc al echipei. Feyenoord este unul din cluburile “pentru oameni” , iar aici multimea vrea sa vada spirit de sacrificiu din partea echipei. De exemplu, acolo fanii vor sa vada o lupta pina la epuizare si poate o victorie catre final, in timp ce fanii lui Ajax cer un joc spectaculos si tehnic. Un joc lipsit de executii tehnice spectaculoase, chiar daca este cistigat, in general nu este placut de public.
Ce factori contribuie la succesul unei echipe?
Chimia dintre staff si jucatori este esentiala si din experienta mea ea se face remarcata in formarea echipei cistigatoare. Staff-ul trebuie sa creeze ambitii in club si sa genereze dorinta de a cistiga. Mai departe, el trebuie sa convinga fiecare jucator sa munceasca pentru a da ce are mai bun din el, astfel maximizind potentialul individului si implicit al echipei. Antrenorul si staff-ul sau trebuie sa recunoasca momentele psihologice si sa adopte calea de comunicare optima cu jucatorii cind? si cum?. Deasemenea, staff-ul tehnic trebuie sa se implice si sa comunice rational si benefic cu media. Staff-ul victorios nu trebuie sa fie arogant sau laudaros apropo de ceea ce va face el, pentru ca in momentele in care va pierde va plati pentru fiecare cuvint rostit. In final, echipele de succes cistiga datorita actiunilor din iarba.
Structura unui club profesionist este vitala. Modul in care clubul face bani precum si strategia afacerilor poate influenta succesul unei echipe. Un club trebuie sa fie bine organizat, stabil financiar, si nu in ultimul rind, mai puternic decit Antrenorul Principal. Daca nu, clubul sau/si Antrenorul Principal este vulnerabil si rareori va avea succes pentru ca deciziile si responsabilitatile nu trebuie suportate de un singur om. In timp ce A.P. are atentia fixata doar pe golurile si victoriile pe termen scurt evitind transferurile, prmovarile sau cistigarea Cupei, clubul trebuie sa aiba o conceptie strategica pe termen lung. Planurile de afaceri trebuie sa ofere o privire de ansamblu a situatiei clubului, sa furnizeze si sa asigure stabilitate si continuitate ceea ce, prin insasi natura jocului, este un lux de care A.P. rar beneficiaza. Intr-un club bine organizat, A.P. niciodata nu lucreaza izolat. De exemplu, daca clubul are in propria pepiniera un tinar promitator de 18 ani, de ce sa cumpere un strain de 20 de ani, cind in 6 luni, tinarul ar putea fi pregatit? Intr-un club bine organizat aceste probleme se discuta, punindu-se in balanta necesitatile imediate ale echipei contra cerintelor financiare pe termen lung.
Care era rolul dv.ca director tehnic al Feyenoord?
Cred ca in Anglia termenul acesta e relativ nou si se refera la directorul sportiv. Responsabilitatile mele erau diverse si acoperau toate aspectele tehnice din cadrul clubului.
Lucrez cu managerii si responsabilii tuturor sectiilor iar acest lucru imi ceeaza o imagine clara asupra fenomenului din interiorul clubului Feyenoord. Trebuie sa am in cap telurile pe termen scurt tinind un ochi asupra viitorului clubului, iar elementul cheie al acestei slujbe este echilibrul dintre operational si strategic. Spunind asta, prioritatea mea era echipa a-1-a, asigurindu-ma ca Ruud Gullit, antrenorul nostru principal de atunci, poate selecta din cei 24 de jucatori avuti la dispozitie. Trebuia sa gasesc mijloacele, tinind cont de buget, pentru ca Ruud sa-si exercite meseria bine, legindu-si activitatea de restul clubului.
Era in sarcina mea sa conduc vinzarea si cumpararea jucatorilor, negocierea cu agentii acestora, publicarea contractului, consultindu-ma atit cu ei cit si cu Consiliul de Administratie al clubului. Cred cu putere ca antrenorul trebuie sa-si faca selectia dar, in acelasi timp, achizitionarea sau vinzarea unui jucator n-ar trebui sa cada numai pe umerii acestuia. Principala sarcina a unui antrenor este selectia, organizarea si pregatirea echipei sau a jucatorilor si bineinteles ca poate decide cine ar trebui sa faca parte din echipa lui. La Feyennord discutam meritele unui potential jucator cu A.P si odata ce ne-am pus de acord in legatura cu achizitionarea lui prezentam cazul Consiliului de Administratie si directorului economic astfel incit sa fie de acord ca este benefic pentru club. Explicam de ce avem nevoie de el, cit costa, in timp ce directorul economic evalueaza, cit am putea plati daca am face o oferta. Acesta este un mod excelent de a face afaceri atita timp cit clubul este mai mare decit A.P iar deciziile sint luate rational, obiectiv, in acord cu Consiliul de Administratie.
Din pozitia mea, alaturi de A.P, am o mare responsabilitate vis-à-vis de cumpararea unui jucator. Este esential pentru longevitatea mea ca acesti jucatori, in special cei cu contract mare, sa produca si sa avem rezultate. Daca nu dau satisfactie, eu trebuie sa justific, iar daca nu reusesc putem fi concediati amindoi.
Credeti ca exista diferente intre jucatorii sau echipele engleze si olandeze?
In aceste zile, cind echipele s-au internationalizat, exista citeva diferente intre cele de club, de la tara la tara. In plus, afluxul de antrenori straini a facut ca multe echipe sa tinda sa practice fotbalul continental.
Fotbalistii englezi se disting totusi prin faptul ca au fost educati in sistemul 4-4-2 (spre deosebire de olandezi 4-3-3). Diferenta de caracter este evidenta deasemenea.
Jucatorii englezi joaca cu mai multa tarie, cu mai mult caracter iar antrenorii englezi accentueaza aceasta rezistenta morala, spiritul de lupta. Jucatorii olandezi, de regula, sint mai tehnici si isteti tactici; de la virste fragede sint invatati sa-si foloseasca creierul si sa exerseze cu mingea. In olanda, putem cu siguranta imbunatatii ceea ce eu as numi ”limita victoriei”, forta mentala corelata la cerintele fizice si abilitatile tehnice ale jocului.
Continuarea in materialul Mark Wotte (III)