Organizarea Echipei: Obiectivele Precampionatului (2)

IDEI ȘI PROPUNERI PENTRU LUCRUL TACTIC ÎN PRECAMPIONAT

 

Pentru ca un antrenor să aibă un start bun de campionat trebuie să dezvolte o pregătire pre-sezon fără prea multe sincope.

Capacitatea de a folosi optim timpul avut la dispoziție, idei clare, obiective și mijloace de antrenament bine stabilite: sunt cîteva aspecte de ținut bine minte pentru a iniția lucru specific organizării colective în mod just.

Evident, un pas important în crearea jocului de echipă constă în înțelegerea particularităților și caracteristicilor tehnice, fizice și caracteriale a jucătorilor pe care îi are la dispoziție.

Aceste aspecte permit antrenorului să stabilească modulul de joc oportun și să definească ceea ce înseamnă dispunere defensivă și dezvoltarea ofensivă ideală pentru a incrementa caracteristicile echipei.

Însă precampionatul servește, dicolo de a pregăti din punct de vedere fizic și tactic echipa, la crearea bazelor fundamentale a ceea ce numim “mentalitate”.

Reușita creării unei atmosfere optime în vestiar, facilitarea acomodării jucătorilor nou veniți, dezvoltarea lucrului în teren cu profesionalism și entuziasm sunt toate aspecte pe care antrenorul trebuie să le ia în considerare. Acesta, pe lângă redactarea unui plan bun de lucru, trebuie să fie preocupat de calitatea și participarea emotivă a jucătorilor la procesul de instruire.

Din punct de vedere tactic, aspectele importante pe care tehnicianul trebuie să le analizeze și să dezvolte sunt următorele:

  • Examinarea caracteristicilor individuale și colective
  • Indentificarea și organizarea sistemului de joc ideal pentru favorizarea randamentului colectiv
  • Identificarea jucătorilor cheie și ai celor suport

Dincolo de organizarea sistemului de joc, antrenorul trebuie să aloce o parte importantă din timp antrenamentului situațional și fazelor fixe.

 

ORGANIZAREA FAZEI OFENSIVE

 

Conținut Restricționat

Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.

Din punct de vedere ofensiv antrenorul trebuie să furnizeze echipei “cheile” de rezolvare a nenumăratelor situații care apar pe terenul de joc.

În special, antrenorul trebuie să descrie mișcările și fluxul de joc ideal pentru depășirea adversarului care se apără agresiv în jumătatea noastră de teren făcând un presing agresiv înalt, pentru un adversar care preferă să aștepte creând densitate în propria jumătate de teren, restrângând spațiile și apărându-se jos, în preajma careului.

Apoi trebuie antrenată echipa pentru situațiile în care recuperează mingea și declanșează atac rapid, contraatac scurt, contraatac lung.

Iată câteva exerciții care pot fi făcute de-a lungul stagiunii:

4 CONTRA 3

 

Obiective

Antrenarea atacanților și optimizarea tranziției pozitive

Descriere

Exercițiul se desfășoară în jumătatea ofensivă de teren cu 4 (sau 5) fundași care primesc mingea de la portar și execută o circulație completă “jumătate de lună” (mingea circulă de la un fundaș lateral până la celălalt prin intermediul fundașilor centrali).

La semnalul antrenorului posesorul mingii trebuie să accelereze (părăsind compartimentul defensiv) până la jumătatea terenului. Concomitent antrenorul introduce o altă minge, cedându-l atacanților, care trebuie să atace rapid compartimentul defensiv rămas în inferioritate numerică și să înscrie.

 

 

6 CONTRA 4

 

Obiective

Antrenarea atacanților pentru îmbunătățirea timpului de desfășurare a manevrelor ofensive

Descriere

Exercițiul se desfășoară în jumătatea de teren ofensivă, cu compartimentul defensiv opunându-se compartimentelor mediane și de atac.

Atacanții și mijlocașii au ca obiectiv depășirea cât mai rapidă a defensivei și marcarea golului.

Exercițiul începe cu o circulație a mingii din partea mijlocașilor care rămân pe pozițiile lor. La semnalul tehnicianului, posesorul mingii trebuie să accelereze într-o manieră decisă spre poarta adversă și, împreună cu colegii, prin acțiuni individuale sau combinații, să ajungă la finalizare.

Posibilitățile de atac ar putea fi următoarele:

  • Penetrare pentru prefinalizare filtrantă
  • Penetrare pentru prefinalizare laterală
  • Devieri pentru șut de la distanță
  • Așezări de pe linia de fund a terenului
  • Combinații între atacanți

Din precampionat în campionat: obiectivele tactice ale ciclului săptămânal

Dacă în perioada de pregătire se alocă mult timp didacticii și perfecționării sistemului de joc, atât în faza ofensivă, cât și în fază defensivă, în timpul ciclului săptămânal competitional antrenorul trebuie să programeze săptămâna astfel încât să poată interveni atât asupra lacunelor pe care echipa le-a manifestat pe parcursul jocurilor anterioare, dar și a abordării strategice a partidei următoare.

Din acest punct de vedere, iată câteva modalități de structurare a ciclului săptămânal:

MICROCICLU COMPUS DIN 3 ȘEDINȚE DE PREGĂTIRE

LuniOdihnă
MartiAnalize și exerciții tactice în raport cu lacunele evidențiate în partida anterioară
MiercuriPauză
JoiExerciții tehnico-tactice cu caracter general
VineriPregătirea tactică a partidei următoare
SambataPauză
DuminicaJoc oficial

MICROCICLU COMPUS DIN 4 ȘEDINȚE DE PREGĂTIRE

LuniOdihnă
MartiAnalize și exerciții tactice în raport cu lacunele evidențiate în partida anterioară
MiercuriExerciții tehnico-tactice cu caracter general (faza defensivă)
JoiExerciții tehnico-tactice cu caracter general (faza ofensivă)
VineriPregătirea tactică a partidei următoare
SambataPauză
DuminicaJoc oficial

MICROCICLU COMPUS DIN 5 ȘEDINȚE DE PREGĂTIRE

LuniPauză
MartiAnalize și exerciții tactice în raport cu lacunele evidențiate în partida anterioară
MiercuriExerciții tehnico-tactice cu caracter general (faza ofensivă)
JoiJoc de verificare
VineriExerciții tehnico-tactice cu caracter general (faza defensivă)
SambataPregătirea tactică a partidei următoare
DuminicaJoc oficial

[/ihc-hide-content]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.