In perioada 10-18 ianuarie 2013, oficialii Scolii Federale de Antrenori (SFA), condusi de directorul acesteia, domnul Dan Apolzan, au efectuat un turneu in orasele importante ale tarii. Scopul a fost organizarea cursurilor in vederea perfectionarii si reinoirii licentelor UEFA, A si B.
Din informatiile pe care le-am primit, a fost o reusita. Prezenta extrem de numeroasa a antrenorilor de diferite categorii, organizare buna din partea AJF-urilor, prezentarea competenta a materialelor noi, de actualitate in fotbalul international. Altceva!
O surpriza extrem de placuta a constituit-o noua revista editata de SFA, “Fotbal 2012”. Nu neaparat pentru designul si continutul modern, cit pentru cele doua materiale concepute de Dan Apolzan si Mihail Marian in preambulul revistei. Cei care au cumparat-o le-au citit deja, iar ceilalti ar fi indicat sa intre in posesia ei cit mai repede. Aceste doua materiale, “Strategia scolii federale de antrenori pe termen scurt, mediu si lung” elaborata de domnul Apozan, precum si “Planul strategic 2012-2016: cresterea competitivitatii fotbalului romanesc” al domnului Mihai Marian, directorul tehnic al federatiei, dau titlul articolului nostru de azi.
Stati linistiti, nu este un articol omagial, care “perie” FRF-ul, ci pur si simplu unul care saluta primele semne de insanatosire a unui fotbal cu probleme. O sa va convingeti imediat de ce!
In primul rind, astfel de planuri strategice nu au mai fost elaborate de peste 25 de ani, atunci cind fotbalul romanesc avea trasaturi specifice si particulare natiei noastre, precum si o conceptie unitara de joc si antrenament pentru toate echipele, la toate esaloanele.
In al doilea rind, ele nu au fost concepute doar pentru azi sau miine, ci contin pasi si masuri concrete pe termen scurt, mediu si lung.
In al treilea rind, ambele privesc realitatea in fata, zugravind situatia in care ne aflam fara ascunzisuri, ca o conditie necesara si obligatorie renasterii din propria cenusa.
Nu in ultimul rind, ofera punctual solutiile si mijloacele prin care se vor atinge obiectivele propuse fiecarei perioade.
Va prezint in continuare, in special celor care nu au apucat sa citeasca revista, citeva obiective si masuri cuprinse in strategiile care ne dau speranta ca putem reveni in prim-planul fotbalului mondial.
Dan Apolzan – Directorul SFA si antrenor secund al Nationalei Romaniei
- Cistigarea unei mai mari credibilitati acordate Scolii Federale de Antrenori de catre cei din teritoriu si mass-media
- Atit la admitere, cit si pe parcursul obtinerii licentelor si a perfectionarii antrenorilor, sa primeze calitatea si nu cantitatea
- Elaborarea unui cod de comportament si onoare al antrenorului roman
- Elaborarea unei linii directoare impreuna cu Consiliul Directiei Tehnice si directorul tehnic al Federatiei Romane de Fotbal, care sa reprezinte si sa evidentieze specificitatea fotbalului romanesc. Se va elabora o strategie pentru toate loturile nationale de juniori si una pentru toate echipele din teritoriu
- Perfectionarea si imbunatatirea Regulamentului privind Statutul Antrenorului, care sa vina in sprijinul antrenorului de fotbal
- Introducerea ecusoanelor (ID) pentru antrenorii principali din Liga I, II si III, juniori I si II si antrenorii grupelor din centrele de copii si juniori
- Acordarea unor premii de excelenta unui numar restrins de antrenori romani cu rezultate deosebite pe plan extern
- Acordarea unor diploma de excelenta antrenorilor cu vasta experienta si rezultate la nivel de copii si juniori, precum si acordarea unor premii in bani
- Acordarea de ajutoare materiale unor fosti jucatori cunoscuti cu activitate la nivelul echipelor de club si al echipelor nationale, care au probleme de sanatate sau trec prin impasuri financiare