Rolul concentrarii – atentiei asupra randamentului fotbalistilor profesionisti (4)

Rolul concentrarii – atentiei asupra randamentului fotbalistilor profesionisti (4)

5. Influenta concentrarii atentiei asupra randamentului fotbalistilor profesionisti (continuare)

Proiectarea imaginara a unor actiuni ulterioare, fara indeplinirea sarcinilor de moment, poate influenta negativ randamentul unui jucator. De aici se pot trage ratarile monumentale ale atacantilor sau gafele memorabile ale unor portari.

Un alt factor care poate fi confundat cu capacitatea de concentrare si care poate influenta randamentul fotbalistic este inteligenta tactica care se traduce prin capacitatea jucatorului de a intelege sarcinile tactice comandate de antrenor si modul in care acesta le transpune in joc la solicitarea antrenorului. Un jucator inteligent din punct de vedere tactic este cel care alege cele mai simple si eficiente solutii pe toata durata partidei, elaborand in acelasi timp scheme de joc in concordanta cu potentialul individual in vederea solutionarii optime a situatiilor de joc. Este foarte posibil ca un jucator care comite o gafa in timpul meciului si care a fost diagnosticat de catre antrenor ca fiind neconcetrat la meci, sa  se fi aflat in imposibilitatea de a solutiona eficient o faza de joc datorita lipsei intelegerii modului de solutionare a fazei respective.

Reprezentarile spatiale si modul de fixare al acestora constituie un alt factor ce influenteaza  randamentul fotbalistic al unui jucator. Reprezentarile spatiale si cele legate de executarea unor actiuni raspund in mare parte senzorio-motricitatii si exprima prioritar inlantuirea, transformarea si succesiunea realizarii diverselor miscari. Sunt situatii cand lipsa capacitatii de reprezentare spatiala a sarcinilor de joc sa determine aparitia momentelor de ezitare in situatii critice. Este cazul acelor jucatori carora le lipsesc reperele spatiale, atat in ceea ce priveste propria pozitie in teren cat si pozitia coechipierilor. De multe ori aceasta deficienta poate genera situatii in care jucatorul poate parea ca da dovada de lipsa de concentrare. De asemenea, un alt factor esential in reusita fotbalistica este motivatia jucatorului. De multe ori aceasta in loc sa fie motorul activitatii sale poate fi factorul care franeaza progresul. Sunt situatii cand unii jucatori trateaza cu superficialitate anumite momente de joc si sunt diagnosticati ca fiind neconcentrati. In acest caz, lipsa de concentrare este atat cauza cat si efect. Este cauza pentru randamentul negativ si efect al lipsei de mobilizare adecvata in vederea abordarii optime a sutuatiilor de joc. Situatia trebuie tratata din ambele perspective.

Constatam astfel o sumedenie de factori care pot influenta randamentul unui jucator si care sunt confundati cu lipsa de concentrare. Cum depistam cand este vorba de lipsa de concentrate si cand avem de-a face cu alt factor? Putem realiza acest lucru numai in urma unei analize riguroase pe baza rezultatelor unor teste specifice.

De exemplu, daca vrem sa aflam daca esecurile unui jucator au la baza lipsa de concentrare trebuie mai intai sa evaluam capacitatea acestuia de a se concentra prin aplicarea unor teste psihologice specifice. S-ar putea sa avem surpriza ca acel jucator despre care se spunea ca nu se poate concentra, sa dispuna de capacitatea de a fi concentrat pe durata intregii partide, la parametrii ridicati. De asemenea, se recomanda aplicarea unor teste specifice ce evalueaza ceilalti factori colaterali. Ulterior, in cazul in care se constata ca un anumit jucator este deficitar la capitolul capacitate de concentrare, se poate recomanda acestuie, ca mijloc de ameliorare efectuarea unor sedinte psihologice specifice cu rol terapeutic. De amintit ar fi exercitiile specifice bazate pe tehnici de ideomotricitate, menite sa imbunatateasca tehnica de aplicare a unor procedee tehnice specifice.