Tactica ii confera scop actului tehnic fiind dependenta de calitatea acestuia (2)

Tactica ii confera scop actului tehnic fiind dependenta de calitatea acestuia (2)

Totodata, amplificarea generala a miscarii de joc, spatiile reduse, marcajul strict, jocul in toate zonele, ambitia victoriei, determinind o dezvoltare a gindirii jucatorilor, au modificat si mijloacele tehnice de exprimare a acestora.

Actul tehnic, intelectualizat si el, se manifesta prin pase subtile si neasteptate, mascate, fentate, precum si prin driblinguri succesive si lansarea partenerului aparut liber, actiuni tehnice ale fundasilor, legari de elemente tehnice in actiuni complexe, fluente, spontane si creatoare.

La rindul ei, tehnica perectionata, efectuata in regim ridicat de calitati fizice, creeaza conditii pentru noi achizitii tactice.

Tehnica perfectionata la un grad ridicat nu numai ca genereaza noi activitati tactice, dar face ca o seama de elemente ale acestui factor sa poata fi realizate fara eforturi psihice, fara concentrare, in mod natural, ca actiuni firesti.

Asa apar in jocul unor echipe de mare randament marcajul, demarcajul, pasele, circulatia mingii si combinatiile tactice, sprijinul si sustinerea.

Osmoza tacticii cu tehnica si necesitatea abordarii lor apare pregnant in momentul adoptarii unui sistem de joc si al organizarii sale dupa o anumita idée si anumite reguli tactice.

In acest caz, gradul de perfectionare tehnica stabileste eficacitatea sistemului si a conceptiei de joc, aceasta relatie fiind data in primul rind de incarcatura tactica a deprinderilor tehnice, de capacitatea jucatorilor de a-si dirija actele tehnice spre solutionarea problemelor puse de joc si adversar si, in al doilea rind, de capacitatea jucatorilor de a realiza exercitii tehnice conforme cu solicitarile tactice ale sistemului.

Acolo unde sarcinile tactice depasesc mijloacele tehnice de executie, unde jucatorii nu pot sa-si acordeze tehnica la solicitarea tactica propusa, are loc o abandonare a materialului incomod si o adoptare a unuia pe masura nivelului tehnic, fie pastrarea sa in forma ceruta si fortarea ridicarii tehnicii la cota tactica scontata, fortare care insa deterioreaza actiunile tehnice prin suprasolicitare, ducind prin aceasta tot la un esec tactic.