Tehnica si sistemul factorilor de joc (1)

Tehnica si sistemul factorilor de joc (1)

Un adevar ce trebuie demonstrat mereu este acela ca tehnica reprezinta factorul principal al jocului de fotbal. Mai precis se impune demonstrat modul in care tehnica detine acest loc.

Faptul ca ea este, la modul general, principala in raport cu pregatirea fizica si tactica se intelege de la sine. Fotbalul n-ar fi fotbal fara mijloacele prin care el se joaca. De fapt, pentru exactitatea raportului, trebuie spus ca mai intai a fost tehnica fotbalului si dupa aceea fotbalul ca joc elaborat si reglementat. Insistenta revendicare a locului intai pe care trebuie sa-l aiba tehnica , adica o interferare a planurilor de intelegere cu privire la factorii jocului. Se transfera prioritatea absoluta a tehnicii de pe planul teoretic in planul metodologic, in care fizicul, tacticul si psihologicul, pot avea in functie de unele variabile de antrenament, intaietatea. Desigur, scopul pregatirii fizice, tactice sau psihice il constituie obtinerea unui randament tehnic mai inalt.

Acest punct de vedere inseamna un alt motiv de a considera tehnica ca factor principal al jocului. Dupa cum caracterul principal pe care tehnica il are se mai explica si prin aceea ca ea sta de cele mai multe ori la baza pregatirii fizice si tactice. Pregatirea fizica de pilda, desi realizata deseori separat, tinde sa fie antrenata prin mijloace tehnice, din intentia de a acorda antrenamentul, jocului. Din aceleasi intentii, tactica se antreneaza practic tot prin mijloace tehnice. In felul acesta, in corelatia si interdependenta factorilor jocului de fotbal, tehnica se constituie in numitor comun. Fara ca acest lucru sa duca la o abordare separata a sa si prioritara.

Faptul ca in perioadele de invatare a jocului se accentueaza predarea tehnicii nu inseamna ca ea se antreneaza exclusiv. Ba mai mult, in unele etape de pregatire, consecinta a unor obiective speciale pe plan metodic, pregatirea fizica sau tactica pot deveni temporar factori primi. Astfel ca in conditiile in care teoretic, tehnica este constant factorul prim al jocului, in desfasurarea lor, antrenamentele aduc succesiv intr-o atentie principala, pregatirea fizica si tactica. Faptul permite si favorizeaza continua relansare si dezvoltare a unui factor prin ceilalti, asigurind in ansamblu evolutia jocului. Aceasta consideram ca este modalitatea in care poate fi inteles rolul principal al tehnicii in sistemul factorilor de joc!

De fapt care ar fi corelatia concreta a tehnicii cu ceilalti factori ai jocului? In ce consta interdependenta dintre continutul tehnic al jocului si continutul fizic, tactic si psihologic al acestuia?

In primul rind, in ceea ce priveste corelatia tehnicii cu pregatirea fizica, se subliniaza ca toate aptitudinile fizice, adica viteza, forta, rezistenta si indeminarea, se constituie ca si componente structurale ale actului tehnic, conferindu-i acestuia o anumita valoare calitativa. Exista un nivel optim de interferenta intre calitatile fizice si deprinderile tehnice. Astfel, viteza si rezistenta interfereaza pozitiv, nelimitat pozitiv in raport cu elementele tehnice, ceea ce impune ca dezvoltarea lor in antrenamente sa se faca continuu, fara riscul afectarii calitatilor tehnice. In schimb, forta, necesara pina la o anumita limita a exprimarii tehnice eficiente, devine prin supradozare un interferent negativ pentru tehnica, reducindu-i varietatea de manifestare si calitatea de executie.

Continuarea in materialul Tehnica si sistemul factorilor de joc (2)