Tehnica si sistemul factorilor de joc (2)

Tehnica si sistemul factorilor de joc (2)

Continuarea materialului Tehnica si sistemul factorilor de joc

Dar corelatia cea mai relevata de fotbalul actual dintre tehnica si pregatire fizica este data de incarcatura fizica tot mai crescuta pe care o are jocul, consecinta a competitivitatii exacerbate si care solicita ca deprinderile si capacitatile tehnice sa se realizeze intr-o viteza-rezistenta-forta sporite. Astfel, ca deprinderea tehnica a jucatorului de astazi implica neaparat doua conditii fizice indispensabile, si anume, ca ele sa se desfasoare repede si in lupta cu adversarul.

Dublajul fizic al deprinderii tehnice determina aparitia unei capacitati complexe tehnico-fizice care in joc se cere exprimata tactic, fapt ce obliga in continuare la analiza modului in care se coreleaza capacitatile tehnice cu cele tactice.

Prima corelatie ce se impune este aceea ca tehnica prin toate deprinderile sale specifice se realizeaza in joc colaborativ sau adversativ. Scopuri evident tactice. Actele tehnice pure, care sa nu urmareasca nimic decit executia propriu-zisa, nu pot exista decit in afara jocului. Bineinteles, exprimarile tehnice in joc, si-n prezenta partenerilor si a adversarilor pot fi din punct de vedere tactic positive sau negative, motivate sau nemotivate. Este o problema de antrenament ca directia tactica a tehnicii jucatorului sa fie constructiva si eficienta.

Se contureaza in felul acesta notiunea de tehnica tacticizata care in opzitie cu tehnica atactica, evidentiaza caracterul global al celor doi factori, existenta si exprimarea lor comuna si reciproc dependenta, asa cum se va vedea mai departe.

Interdependenta tehnico-tactica se realizeaza divers. La un volum bogat de mijloace tehnice perfectionate, tendintele si solutiile tactice cresc (nr.red: exemplul cel mai concret este Messi)! Tehnica este in acest caz factor declansator al initiativelor tactice. Mai mult, capacitatile tehnice ale jucatorilor permit si determina chiar o expansiune tactica superioara, concretizata prin, de exemplu, un sistem de joc inedit, circulatii si combinatii tactice surprinzatoare, masuri tactice de anihilare adversa eficace.

Si tactica poate, intr-un raport invers, crea un mediu favorabil dezvoltarii capacitatilor tehnice. Atunci cind acelasi sistem de joc este bine ales si solicitant, cind zonele de activitate ale jucatorilor sint alocate pe masura calitatilor acestora, cind regulile de colaborare si adversitate sint exigente, tehnica jucatorilor urmeaza calea tactica indicata, adecvindu-se prin mijloace concrete acesteia. Jucatorii isi formeaza in mod reflex o tehnica specifica cadrului tactic propus. Tehnica se dezvolta prin tactica. Apare deci cu pregnanta, relansarea reciproca dintre cei doi factori, care pe rind devin, cauza, efect si conditie a evolutiei celuilalt.

Departe de a fi doar probleme teoretice, asocierile dintre factorul tehnic si cel tactic, reprezinta importante indicatoare metodice ce arata de pilda, ca in educarea tactica a jucatorilor si echipei, un real si insemnat rol il are cresterea concomitenta a capacitatii lor tehnice si ca, in vederea formarii unei tehnici de joc moderne, constructive si eficiente, se impune implicarea jucatorilor intr-o ambianta tactica adecvata si solicitanta.

Continuarea intr-un material viitor