Teste

Voi reaminti in acest articol importanta efectuarii testelor de orice natura, de catre echipele de fotbal. In zilele noastre nu mai exista echipa (cu pretentii) care de-a lungul unui an competitional sa nu efectueze de cel putin 3-4 ori teste. Acestea au fost concepute pentru a evalua nivelul de pregatire fizica, tehnica sau teoretica a jucatorilor. De rezultatele lor depinde si stabilirea obiectivelor care trebuie atinse in continuare.

Antrenament alergare (foto: www.cosmin-dan.ro)Antrenorii si jucatorii trecuti de 30 de ani isi amintesc cum comisiile abilitate ale FRF aveau obligatia de a testa toti jucatorii din primele trei divizii A, B si C, atit vara cit si iarna. Testele erau de natura fizica si tehnica, iar cei care nu le indeplineau nu aveau dreptul de a evolua in campionat pina nu le treceau la o noua examinare. De exmplu, iarna trebuia trecut celebrul test „Cooper”, adica parcurgerea a minim 3200 metri in maxim 12 minute (in realitate, testul „Cooper” se refera la acoperirea unei distante cit mai mari in 12 minute).
Din punct de vedere tehnic, una din probe era trimiterea mingii cu piciorul de la 35 metri dupa o autopasa de 5 metri, in poarta, fara ca mingea sa atinga solul (minimum 7 reusite din 10 incercari). Acum aceste teste nu se mai efectueaza, lasindu-se la latitudinea fiecarui staff tehnic de a le face sau nu.
Iata citeva motive pentru a testa jucatorii:

 

Prof. Ciprian Urican