Reactie fata de analizele TV dupa Romania – Turcia 0-2

Reactie fata de analizele TV dupa Romania – Turcia 0-2

Autor: CIPRIAN URICAN

 

Nu aveam nici o intentie sa scriu vreun articol noaptea asta!

Asa cum nu imi expun niciodata parerile la cald, nici pe site, nici in vestiar, ca antrenor!

Ascultind insa parerile tuturor venitilor si neavenitilor la televizor imediat dupa joc, nu m-am putut abtine sa nu va expun simtamintele mele vis-à-vis de jocul Nationalei contra Semilunei!

In general, sintem natia care la o victorie face nunta, iar la infringere inmormintare! Degeaba ne amagim! Nu ne putem depasi conditia!

Toti putem gasi 1000 de motive pentru care am pierdut jocul. Principalul vinovat, bineinteles, Piturca!

Ca antrenor trebuie sa ai inspiratie! Probabil ca selectionerul a fost in noaptea asta, in unele momente, neinspirat. In nici un caz insa cu echipa de start. Tanase a fost mai inventiv si mai vivace in prima repriza decit Maxim, in aceeasi perioada in jocul cu Ungaria.

Insa nu pot fi de acord cu majoritatea parerilor, cum ca am selectionerul a pregatit o tactica defensiva! Pai inseamna ca nu ati vazut meciurile Nationalei din anii ’90, atunci cind intilneam o echipa mai rasarita! Amintiti-va cum ne aparam cu 7 fundasi si inscriam prin 3 jucatori ofensivi: Hagi, Raducioiu si Ilie Dumitrescu! Ceea ce nu mai avem si nu mai e cazul acum!

Defensiv inseamna sa te aperi cu toata echipa dupa linia mingii, inseamna sa ai o posesie sterila, fara progresie, doar la trecerea timpului, inseamna sa bubui mingea si sa te rogi la Dumnezeu sa greseasca adversarul ca sa poti inscrie!

Nu a fost cazul Romaniei aseara! Am luat un gol pe greseala fundasilor centrali, mai mult a lui Goian, care era responsabil de jucatorul din fata lui. Insa am avut o bara si un penalty neacordat, plus ca turcii faceau un pressing ofensiv si ultraofensiv de invidiat! Ca o echipa mare, cum sint dealtfel!

Ne-a batut o echipa superior valoric individual, desi sint de parere ca un rezultat de egalitate era echitabil! Nu ne-au fost cu nimic superiori in ceea ce priveste faza ofensiva! Daca vreti sa spuneti ca au avut mai multe situatii de 1 V 1 in fata portii, eu spun ca era ceva normal!

Retineti! Orice echipa care este in criza de rezultat incearca sa creeze situatia de 2 V 1 in jumatatea adversa, prin aducerea, in general, a fundasilor sai laterali! In acele momente insa, in spatele liniei mingii este posibil sa se afle numai 2 sau 3 jucatori care sa realizeze acoperirea! Si nu pot acoperii intreaga latime a terenului.

De aceea, majoritatea golurilor sint realizate pe contre-pied de echipele care se apara, au mult spatiu pentru a-si dezvolta actiunile ofensive! De aceea, fals, acestea pot induce impresia ca au jucat mai bine!

Golul doi al turcilor nu intra in categoria de mai sus. La acea faza am avut superioritate numerica, plus o executie perfecta.

Sa concluzionam:

  1. Turcia are o echipa nationala mai valoroasa, in acest moment, decit Romania!
  2. Rezultat echitabil era egalul!
  3. Sarcina noastra, a antrenorilor, este sa pregatim jucatorii astfel incit sa poata sustine jocuri oficiale o data la 3 zile!
  4. Chiar daca unii jucatori, de la care ne asteptam sa dea randament, nu au dat, de data asta nu Victor Piturca este vinovat! In fotbal sint destule zile proaste!
  5. Nu-i mai avem pe Hagi, Popescu, Dumitrescu, Belodedici, etc. De aceea ne simtim frustrati!
  6. E timpul sa acordam atentie sectorului juvenil, timpul ne preseaza! Numai asa putem avea din nou o generatie de aur!