Sugestii italiene (2)

Sugestii italiene (2)

Scriam in primul numar al “Sugestiilor italiene” ca peninsularii nu lasa nimic la voia intimplarii atunci cind e vorba de fotbal. Incepind cu ce se incalta, cum se imbraca, ce maninca si beau si pina la cum se produce pregatirea tehnico-tactica sau cea atletica, totul este tratat pe baze stiintifice!

Nu exista antrenamente facute la voia intimplarii indiferent daca fotbalistii au 6 sau 36 de ani, indiferent daca sint profesionisti sau amatori!

Ati citit motivele indicate de specialistii italieni pentru care micutii copii ar trebui sa imbratiseze fotbalul. Sa vedem acum sfaturile acestora in ceea ce priveste alimentatia tinerilor fotbalisti!

Instructiuni cu privire la nutritie

1. Controlul greutatii

Greutatea excesiva duce la cresterea incidentei unor boli cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul si hipertensiunea.

2. Mai multe cereale, mai multe legume, verdeturi si fructe

Acestea contin carbohidrati, vitamine, saruri minerale, si in cazul mai multor legume, proteine

3. Evitarea consumului exagerat de sare

Consumul exagerat de sare, adica in cantitati mai mari de 6 grame/zi, poate genera aparitia unr riscuri cum ar fi instalarea bolilor cardiovasculare.

4. O alimentatie cit mai variata

Pentru un aport cit mai complet de substante nutritive, este necesara o alimentatie cit mai variata, prin combinarea diverselor alimente, eliminind astfel necesitatea de a folosi diverse suplimente alimentare.

Se recomanda zilnic cite un aliment din urmatoarele grupe nutritive:

a)    cereale si tuberculi

b)    fructe, legume si zarzavaturi proaspete

c)    lapte si produse lactate

d)    carne, peste, oua si legume

e)    grasimi de origine vegetala

5. Ce si cite grasimi?

In ceea ce priveste cantitatea, trebuie sa se tina cont de grasimile invizibile pe care le contin alimentele, iar in ceea ce priveste calitatea, se recomanda cele vegetale in locul celor animale.

6. In ce cantitati zahar si dulciuri?

Trebuie urmarite cantitatea de dulciuri si frecventa de ingerare a alimentelor dulci, in forma solida si lichida.

Se recomanda dulciuri cu un continut redus de grasimi si carbohidrati complecsi (produse de patiserie)!

Produsele duci, tartinabile trebuie verificate.

7. Bauturile alcoolice

Deloc sau cu moderatie, in functie de virsta!