Jocul simplu – conceptul Cruyff (1)

Jocul simplu – conceptul Cruyff (1)

Johan Cruyff a fost unul dintre cei mai mari fotbalisti ai tuturor timpurilor si, apoi, unul din geniile antrenoratului. Va amintiti ca atit Gica Hagi, cel mai mare fotbalist roman cit si Hristo Stoichkov, cel mai important fotbalist bulgar, au declarat ca celebrul antrenor olandez le-a influentat in mod radical carierele.

Fost jucator si antrenor al Barcelonei, apoi de atunci, consilierul tuturor presedintilor care s-au perindat la clubul catalan, Cruyff este poate cea mai importanta voce din interiorul clubului. Sfaturile lui sint litera de lege pentru toti oamenii care apartin societatii sportive.

Putini stiu ca celebrul tiki-taka barcelonez, desavirsit in zilele noastre de Guardiola, apartine lui Johan Cruyff. Filozofia acestuia ca antrenor pleca de la doua aspecte fundamentale: sa mentii mingea atunci cind o ai si sa o recuperezi rapid atunci cind aceasta e la adversar.

Johan a fost fascinat de ideea de a juca un fotbal cit mai simplu pentru ca asa va fi cel mai eficient. Nu-i placeau infloriturile, timpii pierduti in plus, solutiile complicate gasite de elevii sai. Adesea, el isi certa jucatorii care marcau gol dupa un dribling pentru ca nu au pasat simplu unui coleg demarcat, considerind ca si-au asumat un risc care nu era necesar, care nu facea bine echipei.

“Sa joci fotbal este foarte simplu, dar sa joci simplu este cel mai greu lucru din lume!”

                                                                              Johan Cruyff

Pasele in plus, atingerile repetate ale mingii, driblingurile prelungite nu pot aduce decit riscuri, crede Cruyff. In opinia lui, jucatorii trebuie sa inscrie (suteze la poarta) din prima oportunitate care li se iveste. Golul perfect este cel inscris cu grad scazut de risc, cu minim de efort si eficienta maxima!

“Pentru ca o echipa sa joace bine trebuie sa aiba jucatori buni, dar jucatorii buni au intotdeauna “goluri” in eficienta. Totdeauna vor sa faca mai mult decit este necesar”!

                                                                              Johan Cruyff

Am vorbit de multe ori pe siteul nostru despre jocul Barcelonei. Ma refer la cel sub conducerea lui Guardiola. Unii incearca sa-l explice mai complex decit este in realitate, de parca ar fi cine stie ce soft sofisticat. Dar Barcelona, pur si simplu avea jucatori extraordinari de tehnici, care pasau cu cel mai apropiat coleg pina cind se producea o eroare in sistemul defensiv advers, pe care o exploatau imediat.

Simplu, nu? In mod cert, fiecare dintre noi are propria sa viziune despre fotbal. Deoarece fiecare are cunostintele sale despre joc, are motivele si asteptarile lui personale despre joc. Nu este necesar sa fi antrenor pentru a avea o filozofie despre fotbal. Totul tine de experienta si personalitatea fiecaruia. Astfel se explica de ce unii vad fotbalul Barcelonei unul complex, iar altii unul simplu!

Cind Cruyff vorbeste despre fotbal, vorbeste despre intreaga structura a acestuia, nu doar despre victorie. Crede intr-un stil de joc care sa bucure publicul spectator.

“Este mai bine sa esuezi urmindu-ti propria viziune, decit sa esuezi dupa a altuia”!

                                                                            Johan Cruyff

(va urma)