Jupp Heynckes – cele 4 ipostaze

Jupp Heynckes – cele 4 ipostaze

O figura emblematica pentru fotbalul european. In virsta de 67 de ani, Heynckes s-a nascut la 9 mai 1945, in Monchengladbach, Germania. Ca jucator, a evoluat in echipa orasului natal, Borussia, a trecut timp de trei ani la Hannover 96, reintorcindu-se pentru a-si incheia cariera la Monchengladbach. In total a avut  369 de aparitii in Bundesliga, marcind 220 de goluri. In nationala Germaniei a avut 39 de aparitii marcind 19 goluri. Postul: evident, atacant.

In postura de antrenor nu a fost la fel de statornic ca si jucator. A trecut pe la Bayern Munchen de trei ori (echipa la cirma careia se afla si acum, din 2011), Borussia Monchengladbach si Athletic Bilbao de doua ori, Eintracht Frankfurt, Tenerife, Real Madrid Benfica, Schalke 04, Bayer Leverkusen. A cistigat doua titluri nationale cu Bayern Munchen si Champions League cu Real Madrid. Interesant C.V, nu-i asa?

Inainte de finala Champions League de anul acesta, dintre Bayern si Chelsea, oficialii UEFA au realizat un portret extrem de interesant al antrenorului german.

Primul Jupp Heynckes a fost jucatorul. Aparitiile in nationala Germaniei ar fi putut fi mai numeroase daca nu concura cu marele Gerd Muller pentru un post in primul 11. Si totusi, a ramas al treilea, in topul marcatorilor all-time germani. A cistigat cinci titluri nationale si Cupa UEFA. A facut cuplu cu Gerd Muller in 1972, cind cea mai buna nationala germana din toate timpurile a cistigat Campionatul European.

A doua “reincarnare” a lui Heynckes coincide cu primii 10 ani de antrenorat, din 1979 incoace. “Am fost atacant si mi-a placut intotdeauna sa atac, dar este important sa fie un echilibru in echipa, cu o defensiva buna.”

Nu numai pozitia in teren, ca jucator, i-a modelat profilul de antrenor: o parte i se datoreaza legendarului antrenor Hennes Weisweiler, sub comanda caruia a jucat la Gladbach. La el ca si modelul sau, Heynckes a fost deseori caracterizat ca un fanatic dupa munca si disciplina.

 “Ca jucator esti responsabil de tine insuti, ca antrenor esti responsabil de echipa, fani si staff, de aceea e mai usor sa fi jucator decit antrenor.” Simtul responsabilitatii se manifesta acut, de aceea se izola deseori, iar cind se enerva sau era preocupat, fata i se inrosea vizibil. Nu-i placea sa iasa in luminile rampei, rareori vorbea in public si nu discuta problemele personale cu oameni care nu-i erau apropiati.”

Acest aspect a devenit oarecum o problema cind, in 1986, Uli Hoeness a incercat sa il aduca de la Monchengladbach la Bayern. A reusit un an mai tirziu, iar intre cei doi s-a legat o strinsa prietenie de-a lungul timpului. Inca de la inceput, Heycknes a avut succes la Bayern. Totusi, o disputa verbala intr-o emisiune televizata cu Christoph Daum, antrenorul locului 1 in Germania atunci, F.C Koln, in urma careia Heynckes a parut confuz si iritat sub ploaia invectivelor lui Daum, a creat impresia, gresita, ca in ciuda muncii depuse, lui Heynckes ii lipseste charisma.

Aceasta perceptie gresita a dus la a treia reincarnare a lui Heynckes, care in 1991 a luat decizia sa antreneze in strainatate. Si a facut-o aproape 12 ani. Prima oara la Athletic Bilbao, apoi la Tenerife. Aceste echipe au fost decisive in mutarea in 1997 la marea Real Madrid. Dupa un an impreuna, cistiga Champions League. Realul nu o mai facuse de 32 de ani!

Manuel Sanchis, capitanul Realului pe vremea lui Heynckes, spune ca victoria in Champions League in 1998 a fost cea mai importanta din istoria clubului. El sesizeaza similititudini intre echipa madrilena de atunci si Bayernul lui Heynckes de azi: organizare si disciplina in defensiva, creativitate si libertate in atac.

“In finala cu Juventus am cistigat cu 1-0” spune antrenorul german. “Ca sa cistigi 1-0 iti trebuie o buna linie defensiva, nu am crezut tot timpul in atac, dar il adaptez odata cu dezvoltarile din fotbal.”

Continuarea in materialul Jupp Heynckes – cele 4 ipostaze (2)