Jocul simplu – conceptul Cruyff (3)

Jocul simplu – conceptul Cruyff (3)

Sistemul de joc poate fi unul perfect, insa jucatorii care-l interpreteaza pot strica teoria. Sistemul 4-3-3 a fost proiectat pentru a oferi un numar maxim de optiuni de joc purtatorului de balon.

Din acest motiv, atunci cind au mingea, jucatorii sint instruiti sa paseze celui mai apropiat coechipier si apoi sa se demarce imediat pentru a o reprimi. Joc simplu: paseaza si demarca-te!

In teorie, 4-3-3-ul creeaza spatii spatii jucatorilor pentru a permite dezvoltarea jocului prin sistemul de pase scurte. In practica, iti trebuie ani de zile de antrenamente, incepind cu perioada copilariei si a junioratului, pentru a reusi acest lucru.

In timp, obiectivul nu mai este acela de a pastra posesia, ci de a avea posesia pina se elibereaza un jucator care sa ajunga la finalizare. Paradoxal, ceea ce face un jucator cind nu are mingea devine tot atit de important ca ce face cel care are posesia.

Jucatorul fara minge trebuie sa efectueze o serie de gesturi tehnico-tactice pentru a primi balonul si a ameninta poarta adversa: schimbari de directie si sens, schimbari ale vitezei de alergare, fente, intoarceri, opriri.

In plus, el trebuie sa se armonizeze perfect cu cel care are mingea, pasa trebuie sa vina la momentul oportun, dar cel care stabileste momentul ideal este jucatorul fara minge prin demarcarea lui!

Nu e usor sa joci simplu, mingea sa circule permanent, sa desenezi romburi sau alte figuri geometrice pe gazon. Calitatea jucatorilor este esentiala. Nu toate echipele au un Xavi, Iniesta sau Messi.

Conceptul de joc simplu a evoluat in timp, crescind si dezvoltindu-se permanent. Cine se gindea ca venirea lui Cruyff la Barcelona si implementarea filozofiei sale de joc, va crea peste ani cea mai buna echipa de club din toate timpurile?

Motivul pentru care Cruyff a influentat intr-un mod atit de impresionant fotbalul a fost ca este un tip deosebit, iesit din tipare. A dat lumii ceva nou si unic.

Indiferent de stilul de joc pe care il apreciati, olandezul a deschis un nou drum si a creat o legenda care va ramine permanent.

“Simplitatea este cel mai sofisticat concept!”

Leonardo da Vinci